Harris, Netanyahu'yu 'müttefik' olarak mı tanımladığı sorusuna 'evet' demedi

ABD'de 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçiminin Demokrat adayı Harris, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu "gerçek bir yakın müttefik" olarak görüp görmediği sorusuna "evet" yanıtı vermekten kaçındı

Harris, Netanyahu'yu 'müttefik' olarak mı tanımladığı sorusuna 'evet' demedi

Artı Gerçek - İsrail'in bir yıldır devam ettirdiği Gazze Savaşı'nı Lübnan'a taşırken İran'la savaş çıkarma riskini tırmandırmasının gölgesindeki 5 Kasım ABD başkanlık seçiminin Demokrat adayı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu "yakın bir müttefik" olarak görüp görmediğini söylemeyi reddetti.

CBS News kanalının 60 Minutes programına konuşan Başkan Yardımcısı Harris'e, ABD'nin Netanyahu üzerinde hiçbir hükmünün olmamasına rağmen İsrail'e milyarlarca dolar değerinde askeri yardımı nasıl verebildiği soruldu.

Bunun üzerine ABD yönetiminin Netanyahu'yu Gazze ve Lübnan'da devam ettirdiği savaşını sona erdirmeye yaklaştırdığını iddia ettiği dolambaçlı bir yanıt veren kadın başkan adayı, ABD'nin Netanyahu'yu "gerçek bir yakın müttefik" olarak görüp görmediği sorusuyla karşılaşınca şunları söyledi:

"Kusura bakmayın, ama bence daha iyi soru, Amerikan halkı ile İsrail halkı arasında önemli bir ittifakımız olup olmadığıdır. Ve bu sorunun cevabı evet."

'İSRAİL LİDERLERİYLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER BAZI İLKELERE DAYANIR'

İsrail'e Hamas ve Hizbullah gibi tehditlere karşı kendini koruması için destek verildiğini, ama İsrail liderleriyle yürütülen diplomatik ilişkilerin ise bazı prensiplere dayandığını dile getiren Başkan Yardımcısı, Gazze'de insani yardımın artırılmasını, esirlerin serbest bırakılmasını ve ateşkes sağlanmasını istediklerinden söz ederek "Bu çerçevede İsrail ve bölge ülkelerine baskı kurmaya devam edeceğiz" dedi.

HER İKİ TARAFI DA TESKİN ÇABASI

Temmuzda Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilmesiyle Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Harris'in İsrail konusundaki tutumu parti içinde hem İsrail yanlısı hem de Filistin yanlısı gruplar tarafından eleştiriliyor. Her iki tarafı da yatıştırmaya çalışan Harris, ağustos ayındaki Demokrat Parti kurultayında bağımsız Filistin devletine desteğini açıklarken İsrail'e silah ve mühimmat sağlamaya devam etme sözü vermişti.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı, önceki Başkanı Donald Trump'ın 5 Kasım seçimini kazanmasını tercih edeceği belirtilen Netanyahu, Biden yönetimin önce Gazze ateşkesi, sonra Lübnan ateşkesi tekliflerini akamete uğrattı. İran'ın Gazze, Lübnan saldırıları ve suikast furyasına misilleme olarak İsrail'e 1 Ekim'de düzenlediği füze saldırısının ardından da "Tahran'a bunun bedelini ödeteceklerini" söyledi. (Dış Haberler)

ABD israil Donald Trump Benyamin netanyahu müttefik kamala harris