Hindistan'da 1.5 milyar dolarlık projeye acil çıkış yapılmamıştı: Umutlar manuel kurtarmada

Hindistan'da 1.5 milyar dolarlık projeye acil çıkış yapılmamıştı: Umutlar manuel kurtarmada
Hindistan'da Modi iktidarının alameti farikaları arasında devasa inşaat projeleri ve bağlantı facialar yer alırken, 12 Kasım'da Uttarakhand eyaletinde inşaatı süren otoyolu tünelinin çökmesiyle mahsur kalan 41 işçinin kurtarılması yılan hikayesine döndü.

Artı Gerçek - Hindistan'daki yetkililerin son açıklaması, iki haftadır mahsur 41 işçinin kurtarılmasının daha önce umulandan çok daha uzun süreceği, çünkü makinelerde meydana gelen hasarın ardından manuel delmeyle kurtarma çabasına geçileceği oldu.

SON KISMIN ELEKTRİKLİ EL ALETLERİYLE KIRILMASI GEREKİYOR

Açıklamaya göre yaklaşık 60 metrelik enkazı kırmak için ABD'den getirilen auger tipi 25 tonluk zemin delme makinesinin cuma günü engele çarparak hasar görüp çalışamaz hale gelmesinin ardından, son 10-15 metrelik kısmın elektrikli el aletleriyle kırılması gerekiyor.

Manuel sondaj, bir işçinin kurtarma geçidine girmesini, kapalı alanda kısa süre sondaj yapmasını ve ardından dışarı çıkıp işi başkasına devretmesini içeriyor.

DİKEY SONDAJ YAPMAK İÇİN DE HAZIRLIK

Açıklamada, tepenin üzerinden dikey sondaj yapmak için ikinci bir planın da takip edildiği ve sondaj makinelerinin montajının yapıldığı belirtildi.

Tüm bunlar, 360 saatten fazla süredir mahsur kalan 41 işçinin günlerce, belki haftalarca daha beklemesi demek.

'NOEL'E KADAR ÇIKARLAR'

Felaket bölgesinde bulunan uluslararası tünel açma uzmanı Arnold Dix, işçilerin "Noel'e kadar" çıkabileceğini söyledi ki, bu hâlâ bir ay zaman alacağı anlamına geliyor.

Resmi açıklamalara göre mahsur 41 inşaat işçisinin ışığa, oksijene, yiyeceğe, suya ve ilaçlara erişimi sağlanmış durumda. Eyalet Başbakanı Pushkar Singh Dhami, mahsur kalan işçilerle görüştüğünü, morallerinin yüksek ve durumlarının iyi olduğunu söylediklerini aktarmıştı.

OPERASYON DAHA KARMAŞIK HALE GELDİ

Kurtarma çalışmalarını denetleyen Ulusal Afet İdaresi Dairesi üyesi Syed Ata Hasnain, auger kullanılan döneme kıyasla "operasyonun daha karmaşık hale geldiğini ve sürecin yavaşlayacağını" söyledi.

Hasnain, takvim vermeksizin, "İçeride mahsur kalan kardeşlerimizi güçlendirmemiz lazım. Psikolojik durumlarını takip etmemiz lazım, çünkü bu operasyon çok uzun süre devam edebilir" dedi.

AİLELER ENDİŞELİ

Hindistan'ın en yoksul eyaletlerinden geldiği belirtilen işçiler arasında 39 yaşındaki kayınbiraderi Birendra Kishku bulunan Sunita Hembrom, "Kayınbiraderim dünden beri hiçbir şey yemediğini söyledi. Çok endişeliyiz" dedi.

Yetkililer tünelin çökmesine neyin sebep olduğunu açıklamadı, ancak inşaatın yapıldığı Silkyara bölgesi toprak kayması, deprem ve su baskınına yatkınlığıyla tanınıyor.

JEOLOJİK FAY ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

Felaketi araştıran uzmanlar panelinin bir üyesi, önceki gün kimliğinin gizli kalması koşuluyla medyaya yaptığı açıklamada, tünelin acil çıkışının olmadığı ve jeolojik fay üzerine inşa edildiği bilgisini verdi.

Çöken tünel, Başbakan Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi hükümetinin en iddialı projelerinden biri olan Char Dham hac yolu üzerinde yer alıyor. Proje, dört önemli Hindu hac bölgesini 1.5 milyar dolar maliyetle 890 km'lik iki şeritli yolla birbirine bağlamayı amaçlıyor.

BORUDAN SEDYELERLE TAHLİYE PROVASI

Kurtarma planı, mahsur kalan işçileri tekerlekli sedyeler üzerinde dışarı çekmeye yetecek kadar geniş bir borunun itilmesini içeriyor. Yetkililerin paylaştığı bir video klipte, kurtarma görevlilerinin boruya girip sedyelerle çıkarak tahliye provası yaptığı görüldü.

Bu hafta başında enkaza daha büyük bir cankurtaran borusu itildiğinden beri işçiler pişmiş yemek alıyor. İşçilere 200 adet ekmek, mercimek ve sebzeli köri gönderildiği açıklandı.

Aralarında psikiyatristlerin de bulunduğu 12'den fazla doktor bölgede bulunuyor, işçilerle konuşuyor ve sağlık durumlarını izliyor. (Reuters, NDTV, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar