Hindistan'da yeni salgın alarmı: Kara mantar enfeksiyonu
Ülkedeki doktorlar, 'Covid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94'e çıkabilir' dedi.
Hindistan'da son aylarda kara mantar enfeksiyonu, Covid-19 hastalığını geçiren ve geçirmekte olan binlerce kişide görüldü. Ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı 8.800'den vaka görüldüğünü duyurdu.
Normalde nadir görülen ve mukormikoz olarak bilinen bu enfeksiyonda ölüm oranı yüzde 50, bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor.
Doktorlar, bu durumun, Covid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyor. Özellikle diyabet hastalarının risk grubunda olduğu belirtilirken, kara mantar enfeksiyonunun, Covid-19 hastalarında iyileştikten 12-18 gün sonra ortaya çıktığı ifade edildi.
Kara mantar bağlantılı vakaların yarısından çoğu batı vilayetleri Gujarat ve Maharaştra'da görülen Hindistan'da, vaka sayılarındaki artış nedeniyle 29 vilayette hastalığın salgın olarak ilan edilmesi çağrısı yapıldı.
Doktorlar, salgından etkilenen hastaların tedavisi için oluşturulan yeni merkezlerin hızla dolduğunu söylerken, "Kara mantar enfeksiyonu Covid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94'e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz." bilgisini verdiler.
MUKORMİKOZ NEDİR?
Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu, çok nadir görülen bir enfeksiyon.
Mumbai'de görevli göz ameliyatları ve enfeksiyonları uzmanı Dr. Akshay Nair, "Bu yaygın görülen bir küftür, toprakta, havada, hatta sağlıklı insanların burunlarında da bulunur" diyor.
Sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen bu enfeksiyon, kanser veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi sorunları yaşayanlar ile diyabet hastalarında ölümcül olabiliyor. (BBC Türkçe)