Hiroşima'da savaş suçlarını hafızalarda diri tutan törene İsrail'in katılmasına tepki yağdı
ABD'nin Hiroşima'da sivillerin üzerine atom bombası atmasının 79'uncu yılında düzenlenen anma törenine İsrail heyetinin davet edilmesi topa tutuldu. Hak savunucularına göre davet, "Hiroşima yönetiminin Gazze'deki katliamı kabul ettiği" anlamına geliyor.
Artı Gerçek - Japonya'da insan hakları savunucuları, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yıl dönümü dolayısıyla kentte düzenlenen anma törenine İsrail'in davet edilmesine tepki gösterdi. Hiroşima'da Filistin'i destekleyen yaklaşık 100 kişi, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in anma törenine davet edilmesini kınadı.
NÜKLEER SİLAHSIZLANMA MÜCADELESİNE NÜKLEER SİLAHLI DAVETLİ
Kyodo News'un haberine göre, Gazze'nin özgürleşmesi çağrısında bulunan insan hakları savunucuları, nükleer silahsızlanmayı savunan Hiroşima'da anma törenine Ortadoğu'nun nükleer silah sahibi tek ülkesi İsrail'in katılmasını eleştirdi.
Masae Yuasa, İsrail'in davet edilmesini, kalıcı dünya barışını savunan Hiroşima'nın mücadelesine ‘ihanet’ olarak değerlendirdi. Mitsuko Yamaguçi de İsrail'in anma törenine davet edilmesini ‘utanç verici’ olarak değerlendirirken, bu davetin, "Hiroşima'nın Gazze'de olanları kabul ettiği anlamına geldiğini" söyledi.
DAVET EDİLMEYEN FİLİSTİN: KURBANLARIN DIŞLANMASI ÜZÜCÜ
Hiroşimalı yetkililer, Japon hükümetince tanınmaması ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmamasını gerekçe göstererek Filistin'i törene davet etmemişti. Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siam, ‘barışın sembolü’ olarak nitelendirdiği Hiroşima'da, kurbanların dışlanmasından duyduğu hayal kırıklığı ve hüsranı dile getirdi. Siam, İsrail'in davet edilmesinin Hiroşima'nın temsil ettiği adalet ilkesine ters düştüğünü vurguladı.
İSRAİL, NAGAZAKİ ANMASINA PROTESTO ENDİŞESİYLE DAVET EDİLMEDİ
Öte yandan, ABD'nin Nagazaki'ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos'taki anma törenine İsrail'in davet edilmeyeceği açıklanmıştı. Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, Gazze'deki vahim insani durumun ve kamuoyunun saldırılara ilişkin protestolarının, anma törenini sekteye uğratabileceği endişesiyle bu kararı aldıklarını belirtmişti.
ABD VE BİRLEŞİK KRALLIK, İSRAİL'İN DAVET EDİLMEMESİNE TEPKİLİ
Kararın ardından ABD ve Birleşik Krallık Büyükelçilikleri, Nagazaki'deki törene büyükelçiler yerine düşük rütbeli diplomatlar ile katılacaklarını duyurdu.
Bir ABD Büyükelçilik sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada, "Nagazaki belediye başkanının İsrail büyükelçisini davet etmeyerek etkinliği politize etmesinin ardından" Büyükelçi Rahm Emanuel'in katılmayacağını söyledi. İngiliz Büyükelçiliği ise Büyükelçi Julia Longbottom'ın da Nagazaki'de olmayacağını belirterek, İsrail'in davet edilmemesinin "bu yılki törene davet edilmeyen diğer ülkeler olan Rusya ve Belarus ile talihsiz ve yanıltıcı bir eşdeğerlik yarattığını" söyledi.
AVRUPA BİRLİĞİNİN DE AYNI YOLU İZLEYECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Fransa'nın da törene büyükelçi seviyesinde katılmayacağı, 'İsrail temsilcisinin davet edilmemesinin üzücü ve sorgulanabilir bir karar' olduğunu değerlendirdiği öğrenildi.
Zira AFP'nin aktardığına göre ABD ve İngiltere ile birlikte geçen ay Nagasaki Belediye Başkanına sert ifadeler içeren ortak bir mektup imzalayan Almanya, Avustralya, İtalya, Kanada ve Avrupa Birliği'nin de aynı yolu izleyeceği belirtilmişti. Mektupta, İsrail'in dışlanması halinde "bu etkinliğe üst düzey katılım sağlamamız zorlaşacaktır" uyarısında bulunulmuştu.
ABD’NİN İŞLEDİĞİ İNSANLIK SUÇUNUN 79. YILI
ABD, 6 Ağustos 1945'te B-29 savaş uçağıyla Hiroşima'ya atom bombası atarak yaklaşık 140 bin, 9 Ağustos 1945'te Nagazaki'ye atom bombası atarak yaklaşık 80 bin insanı öldürdü. Atom bombalarının yol açtığı kanser gibi hastalıklar da yıllar içinde on binlerce can aldı. Silahlı çatışmada sivil nüfusa karşı nükleer silah kullanan ilk ve tek ülke olan ABD'nin Japonya’ya atom bombası atmasının 79. yıldönümünde düzenlenen törenlerin amacı bu insanlık suçunu unutturmamak.
Ancak Japonya Başbakanı Fumio Kişida, ABD’nin adını ağzına almayıp Rusya’nın nükleer tehdidinden bahsetmesi nedeniyle eleştirildi. Kişida, Gazze ‘soykırımına’ ses çıkarmayarak ABD ve İsrail'in suçlarına ortak olmakla da itham edildi. (AA, DIŞ HABERLER)
Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki İsrail davasına müdahil olmak için başvuruyor