HRW'den 14 Mayıs uyarısı: Seçimlerin bütünlüğü sosyal medyanın erişilebilir olmasına bağlı
İnsan Hakları İzleme Örgütü, seçimlere saatler kala sosyal medya ve internete erişimin kısıtlanmaması uyarısı yaptı. Yapılan açıklamada "Ana akım medyanın acıklı durumu göz önüne alındığında, Türkiye'deki seçimlerin bütünlüğü buna bağlı" yorumu yapıldı.

Artı Gerçek - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sosyal medyanın merkezi bir rol oynadığını belirterek "Halkın bağımsız seçim gözlemcilerinin çalışmalarını takip edebilmesi ve oy sayımına ilişkin raporlama yapabilmesi için sosyal medya platformlarının ve daha geniş olarak internetin erişilebilir kalması zorunludur. Türkiye'nin ana akım medyasının acıklı durumu göz önüne alındığında, Türkiye'deki seçimlerin bütünlüğü buna bağlı" yorumunu yaptı
Türkiye'de nüfusun çoğunluğunun haber aldığı ana akım medyanın ezici çoğunluğunun AKP hükümetiyle aynı çizgide olduğu vurgulanan analizde TRT'nin geçen ay CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarına sadece 32 dakika, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarına ise 32 saat ayırdığı hatırlatılarak "Muhalefet partileri bu nedenle Türkiye kamuoyuna ulaşmak için bağımsız haber sitelerine ve canlı yayın platformlarına bağlı olarak sosyal medyaya yöneldiler" dendi.
'SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNİN TUTARSIZLIĞI ZATEN GERGİN OLAN SİYASİ SAHNENİN BULANMASINA KATKIDA BULUNUYOR'
"Ancak Twitter, Facebook, YouTube ve diğerleri gibi çevrimiçi platformlar da hükümetin önderliğindeki son derece bölücü bir siyasi kampanyanın kötü niyetli yönlerinin ortaya çıktığı yerlerdir" yorumunu yağan HRW, cumhurbaşkanlığı yarışından çekilen Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'yi itibarsızlaştırmak için sahte seks kasedi görüntülerinin paylaşıldığını ve bağımsız bir araştırmacı tarafından ifşa edildikten sonra sahte Twitter hesabının devre dışı bırakılmasını hatırlattı. Analizde "Sosyal medya şirketleri, içerik denetleme ve hesap özgünlüğüne yaklaşımlarında tutarsız ve şeffaf değiller; bu, Türkiye örneğinde zaten gergin olan siyasi sahnenin bulanmasına katkıda bulunuyor" yorumuna yer verildi.
'HÜKÜMET İNTERNETİ KONTROL ETMEK İÇİN GENİŞ BİR CEPHANELİK TOPLADI'
"Sosyal medya platformları özellikle seçimler sırasında insan hakları sorumluluklarını yerine getirmek için yeterli kaynakları ayırdıklarından emin olmalıdır" tavsiyesinde bulunulan analizde "Türkiye hükümeti, interneti kontrol etmek ve Erdoğan'ı veya hükümet partisini eleştiren içeriği keyfi olarak kaldırmak gibi kısıtlamalar getirmek için bir cephanelik topladı" İfadelerine yer verdi. (DIŞ HABERLER)
İletişim Başkanlığı’ndan bazı sosyal medya kullanıcıları hakkında suç duyurusu