İddia: Kanada İHA parçası ambargosunu İsveç'in üyeliği karşılığında kaldırabilir

İddia: Kanada İHA parçası ambargosunu İsveç'in üyeliği karşılığında kaldırabilir
Kanada hükümetinin, 2020'de Ermenistan lehine getirdiği İHA parçaları ambargosunu, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vermesi karşılığında kaldırmayı gözden geçireceği ileri sürüldü. İhracat izinlerine dair görüşmeler yeniden başlayabilir.

Artı Gerçek - Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğinin önündeki vetosunu kaldırmasının arka planında yapılan pazarlıklar netleşiyor. Reuters haber ajansına göre Kanada hükümeti, Türkiye'ye satılan insansız hava aracı teknolojilerinin Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı kullanıldığı iddiaları üzerine ihracat izinlerini askıya alma kararını gözden geçirecek.

REUTERS'A GÖRE 'BATI'NIN İSVEÇ ÖDÜNLERİNDEN BİRİ'

Ajansa konuşan bir kaynak, Kanada'nın, İsveç'e vetonun kalkmasının ardından ihracat izni yasağına dair görüşmeleri yeniden başlattığını söyledi. Reuters'ın haberinde bu gelişme, "Türkiye'nin İsveç vetosunu kaldırmasının karşılığında aldığı ödünlerden biri" olarak yorumlandı.

'TÜRKİYE ANLAŞMA PAKETİ İSTİYORDU'

İddiaya göre Türkiye, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesi öncesinde, İsveç'in üyeliğine onay vermeden önce ABD'den F-16 modernizasyonu için teminat istemenin yanı sıra son görüşmelere, Kanada'nın ihracat kontrollerinin de eklenmesini talep etti. Reuters'ın kaynağı, Türkiye'nin bir "anlaşma paketi" istediğini ileri sürdü.

'KANADA ENDİŞELERİNİ ANLATTI'

Kanada'nın ise zirvede "ihraç edilen teknolojiler konusundaki kurallara" dair pozisyonunu Türkiye'ye ilettiği ve buna bir yanıt beklediği ileri sürüldü. Reuters'ın kaynağı, bu iletişimin, ihracat kontrolü görüşmelerinin artık donmuş halde olmadığı anlamına geldiğini ve Erdoğan'ın İsveç kararında rol oynadığını söyledi.

TÜRKİYE SAVUNMA BAKANLIĞI KAYNAĞINDAN DOLAYLI DOĞRULAMA

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak da iddiayı dolaylı olarak doğruladı. Kaynak, "NATO müttefiklerinin birbirlerine ihracat yasağı getirmesinin kabul edilemez olduğunu" söyleyerek, Vilnius zirvesinde söz konusu meselede "belirli bir ilerleme sağlandığını" belirtti.

TRUDEAU'NUN OFİSİ: KARAR ÖNEMLİ GEREKÇELERLE ALINMIŞTI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisinden yapılan açıklamada ise ihracat kontrollerinin "önemli gerekçelerle" getirildiği ve şu an için kaldırılmamış olduğu vurgulandı. Açıklamada, Trudeau'nun Vilnius'ta Erdoğan'la da görüştüğü hatırlatılırken, "Kanada, müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırım alanlarında hiçbir kısıtlama, bariyer veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir" denildi.

ERDOĞAN 'DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ' DEMİŞTİ

Kanada hükümeti Ekim 2020 tarihinde, Türkiye'ye sattığı insansız hava aracı teknolojilerinin Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ'da Ermenistan askerlerine karşı kullanıldığı iddialarının ardından Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya almıştı. Dışişleri Bakanlığı karara tepki göstermiş, Erdoğan ise kasım ayında yaptığı açıklamada "Biz ne yaptık, ASELSAN’da yerlisini ürettik İHA’larımıza taktık yolumuza devam ettik. Bununla kalmadık, aynı kameraların daha da iyisini yapmak için şu anda projeyi başlattık" demişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar