İlham Ahmed: Suriye hükümetiyle diyalog bir bölgenin onlara devredilmesi anlamına gelmiyor

'Sorunun çözümü diyalogdan ve değişimden geçiyor, bunu herkesin bilmesi gerekiyor.'

İlham Ahmed: Suriye hükümetiyle diyalog bir bölgenin onlara devredilmesi anlamına gelmiyor

Ahmet NESİN

ARTI GERÇEK - Türkiye’nin yeni bir askere hareketi düzenleyeceğini açıklaması sonrası İlham Ahmed başkanlığındaki Rojava heyeti uluslararası görüşmelere ağırlık verdi. Özellikle de Rusya ve ABD’de yaptıkları görüşmeler sonrası bu ülkelerden de Rojava’ya heyetler gelerek olası bir Türkiye işgaline karşı desteklerini gösteriyorlar. Sahada olup biteni MSD başkanı İlham Ahmed’e sorduk.

Bazı basın kuruluşlarında Rusya Kobani’ye 3 bin Suriye askerinin konuşlandırılmasını önerdi diye bir açıklamanız var. Buradan başlayayım...

Hayır öyle bir açıklamam yok. Neden böyle bir şey yazıldı doğrusu bilmiyorum. Mesela muhalefetle görüştüğümüzde yazmışlar. Böyle bir görüşme hiç olmadı. Ama yazılmış bu şekilde.

Bazı bölgelere Suriye askerlerinin konuşlandırıldığı söyleniliyor. Böyle bir durum var mı?

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetim’in denetimi altında bulunan en küçük bir toprak parçası bile Suriye hükümetine devredilmediğini ve bunun kesinlikle mümkün olmadığını belirtmeliyim açık bir şekilde.

Suriye hükümetiyle siyasi bir çözümün veya diyaloğun kabul edilmesinin hiçbir zaman bir bölgenin, bir alanın Suriye hükümetine devredilmesi anlamına gelmiyor. Binlerce şehidin kanıyla kazanılmış bu durumun heba edilmesi söz konusu bile değil.

Özellikle son dönemde diplomatik ilişkileriniz fazlasıyla artmış durumda. Uluslararası destek bir önceki döneme göre daha mı fazla?

Evet, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özerk Yönetim birçok bakımdan eskisinden daha güçlü, özellikle de siyasi açıdan böyle olduğunu söyleyebilirim. Dış ilişkilerimiz her zamankinden daha kapsamlı ve daha iyi durumda. Gerek uluslararası kamuoyu gerekse de devletler düzeyinde daha fazla kabul görüyoruz.

Türkiye Rojava’ya yeni bir harekat düzenlemek istiyor. Yaptığınız görüşmelerde kuşkusuz bu durumu gündeme getiriyorsunuz, ne diyorlar, ne tepkiler gösteriyorlar?

Gerek Suriye’ye, gerekse de Rojava'nın herhangi bir bölgesine Türkiye tarafından düzenlenebilecek olası bir askeri işgal harekatı mevcut durumu daha da ağırlaştıracak. Böylesi bir durumu Suriye meselesiyle ilgili tüm tarafları da çok zorlar. Sorunun çözümü diyalogdan ve değişimden geçiyor, bunu herkesin bilmesi gerekiyor.

Gelebilecek saldırılara karşı İçerde hazırlığımız güçlüdür ve ayrıca da dış ilişkilerimiz gittikçe gelişmektedir ve bizce Suriye'nin durumu da öyle görünüyor ki yeni dış saldırılara tahammül edemez. Bunu konu ile ilgili taraflarda böyle değerlendiriyor. Tek çözüm yolunun Suriyeli taraflar arasında diyaloğun başlatılması ve bunun devam ettirilmesidir. Suriye'deki bütün etnik grup ve azınlıkların bu diyalog sürecine katılması gerektiğini ve ulaşılacak sonucun da bütün tarafların taleplerini karşılaması gerekiyor.

ABD heyeti sizi ziyaret etti. Bu ziyarette neler söylediler size bir taahhütte bulundular mı? Rusya ile ilişkilerinizde bir değişim var mı?

Bu ziyaret bir kere daha QSD ile beraber olduklarını ve desteklediklerini vurgulamak içindi ve bu desteğin devam ettiğini belirtmek için de bir ziyaretti. Gerek Rusya, gerek ABD ve gerek de Suriye hükümeti ile ilişkilerimiz devam ediyor. Sonuç itibarıyla bizim çıkarlarımız bölge halkının çıkarları anlamına geliyor. Taraflar arasındaki olası bir anlaşma Rojava Özerk Yönetim’in bilgisi ve onayı dahilinde olmalı.

Türkiye rojava