Infantino Katar'ı savundu: 'Tek taraflı ahlak dersi iki yüzlülük'

FIFA Başkanı Infantino LGBTİ+ hakları, göçmen işçi ölümleri ve alkol yasağıyla eleştirilen Dünya Kupası ev sahibi Katar'ı zehir zemberek sözlerle savundu. Infantino "Batı'nın tek taraflı ahlak dersi iki yüzlülük" dedi.

Infantino Katar'ı savundu: 'Tek taraflı ahlak dersi iki yüzlülük'

Artı Gerçek- 20 Kasım'da 2022 FIFA Dünya Kupası Katar'da başlıyor ancak ev sahibi ülke LGBTİ+'lara muamelesi, insan hakları ihlalleri, ülkede yaşanan göçmen işçi ölümleri ve son dakikada duyurduğu stadyumlardaki alkol yasağı ile tartışmaların odağında.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Doha'da kameraların karşısına geçerek Katar'a yönelik Batı'dan gelen eleştirileri "iki yüzlülük" diye savundu.

'BU TEK TARAFLI AHLAK DERSİ İKİ YÜZLÜLÜK'

Infantino yaklaşık bir saatlik monoloğuna "Bugün güçlü duygularım var. Bugün kendimi bir Katarlı, bir Arap, bir Afrikalı, bir eşcinsel, bir engelli, bir göçmen işçi gibi hissediyorum" diye başladı.

Infantino konuşmasında önce işçi ölümlerine değindi ve "Ben Avrupalıyım. Ahlak dersi vermeden önce 3 bin yıldır dünyada yaptıklarımız için gelecek 3 bin yıl boyunca özür dilemeliyiz. Eğer Avrupa bu genç insanların kaderini önemseseydi Katar'ın yaptığı gibi en azından bir bölümü için, bu işçilerin belli bir yüzdesinin Avrupa'ya gelebilmesi için yasal kanallar yaratırdı. Onlara biraz umut, biraz gelecek verirdi" dedi.

Sözlerini "Eleştirileri anlamakta zorlanıyorum. Birçok şey mükemmel değil ancak reform ve değişim zaman istiyor" diye sürdüren Infantino "Bu tek taraflı ahlak dersi sadece iki yüzlülük. Neden kimse Katar'ın 2016'dan beri yaptığı ilerlemeyi görmüyor? Katar hazır, bu en iyi Dünya Kupası olacak" dedi.

Çocukken kendisinin de zorbalığa uğradığını söyleyen Infantino "Çocukken zorbalığa uğradım, çünkü kızıl saçlarım ve çillerim vardı, artı İtalyan'dım, hayal edin. O durumda ne yaparsın? Ayak uydurmaya, arkadaş edinmeye çalışıyorsun. Suçlama, kavga ve aşağılanmaya başlamadan, ilişki kurmaya başlarsınız. Ve yapmamız gereken şey de bu" ifadelerini kullandı.

EN AZ 6 BİN 500 GÖÇMEN İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ

Infantino işçi hakları konusunda gelişme gösterdiğini savunduğu Katar hükümetiyle ülkede Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kalıcı bir ofis kurması için görüştüğünü de aktardı.

İngiliz Guardian gazetesi Şubat 2021'de Katar'ın Dünya Kupası'nın düzenleme hakkını almasından bu yana ülkedeki çeşitli projelerde çalışan 6 bin 500 Hindistanlı, Pakistanlı, Sri Lankalı, Nepalli ve Bangladeşli göçmen işçinin öldüğünü duyurmuştu.

Katar hükümeti ise savunmasında rakamın yanıltıcı olduğunu, bu ölümlerin tamamının Dünya Kupası bağlantılı projelerde yaşanmadığını iddia etmişti.

'ALKOL YASAĞI ORTAK KARARIMIZDI'

Infantino ayrıca Katar'ın LGBTİ+'lara yönelik kötü muamelesini ve son dakikada duyurduğu stadyumlardaki alkol yasağını savundu.

Stadyumlardaki alkol satışı yasağının Katarlı organizatörlerle yapılan görüşmeler sonrasında alınan "ortak karar" olduğunu söyleyen Infantino "Eğer en büyük sorunumuz buysa kumsala gidip rahatlayacağım" dedi. FIFA Başkanı "Her karar tartışıldı ve ortak şekilde alındı" ifadelerini kullandı.

Guardian gazetesinin haberine göre, karar bira markası Budweiser'ın ana şirketi Anheuser-Busch InBev SA'nın Dünya Kupası'nın resmi bira sponsoru olmak ve resmi mekanlarda satılan tek bira olmak için her dört yılda bir 75 milyon dolar harcama anlaşmasını zora sokmuştu. Anheuser-Busch InBev SA, yorum talebine hemen yanıt vermemiş ancak resmi Twitter hesabından "Bu çok garip..." şeklinde bir tweet atmıştı Tweet daha sonra silindi.

Guardian'a konuşan bir başka ana sponsor temsilcisi isminin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada "çok sayıda ortağın FIFA tarafından yüzüstü bırakıldığını hissettiğini" söylemişti.

'EŞCİNSELLİK 1954 DÜNYA KUPASI SIRASINDA İSVİÇRE'DE DE YASA DIŞIYDI'

Konuşmasında Katar'da LGBTİ+ topluluğuna yönelik muameleye de değindi Infantino. Daha açık yasaların "bir süreç" olduğunu söyleyen FIFA Başkanı " Katarlı organizatörler bunu doğruladı, ben de herkesin burada hoşnutlukla karşılanacağını teyit ediyorum. Burada konuşan herhangi bir kişinin aleyhte söyledikleri bu ülkenin genel fikri değil. Kesinlikle FIFA'nın da bu konudaki fikri değil" dedi.

1954'te Dünya Kupası'nın İsviçre'de yapıldığı sırada ülkede eşcinselliğin yasa dışı olduğunu hatırlatan Infantino "Göçmen işçiler gibi bu da bir süreç" ifadelerini kullandı.

Katar'da eşcinsel ilişkiler yasa dışı ve LGBTİ+'lar üç yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

(DIŞ HABERLER)

Katar göçmen işçi 2022 Dünya Kupası Gianni Infantino