İngiltere parlamentosu anlaşmasız Brexit’i engelledi

Kabul edilen teklif ile İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden bir anlaşma olmadan çıkma seçeneği masadan kalktı.

İngiltere parlamentosu anlaşmasız Brexit’i engelledi

İngiltere parlamentosunda yapılan oylamalarla Başbakan Theresa May'den Avrupa Birliği'nden anlaşma olmadan ayrılmamasını ve Kuzey İrlanda'da 'backstop' yerine başka formüller bulmasını talep eden teklifleri kabul etti.

BBC'nin haberine göre 310'a karşı 318 oyla kabul edilen ilk teklif, Başbakan Theresa May'in AB ile herhangi bir anlaşmaya varmadan 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nden ayrılmamasını talep ediyor. Bu maddenin yasal olarak bağlayıcılığı bulunmasa da May üzerinde siyasi bir baskı oluşturması bekleniyor.

Kabul edilen ikinci teklif de "backstop" yerine alternatif düzenlemeler için AB ile müzakere yapılmasını talep eden teklif oldu. Teklif 301'e karşı 317 oyla kabul edildi.

Fakat Avrupa Birliği, Theresa May ile vardıkları anlaşmayı yeniden müzakere etmeye soğuk bakıyor. Ancak "backstop" parlamentodaki çoğu milletvekili tarafından kabul edilmiyor. Oylamaların ardından Theresa May, sonuçları dikkate alacaklarını ve Avrupa Birliği ile bundan sonraki görüşmelerinde bu görüşleri yansıtacaklarını söyledi.

Ana muhalefet lideri ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit seçeneğinin masadan kaldırılmasının ardından Başbakan May ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Theresa May, iki hafta önce Brexit anlaşması teklifinin Parlamento'da reddedilmesinin ardından muhalefet partileriyle görüşmüş, Corbyn ise görüşme için ön şartı olan anlaşmasız Brexit seçeneğinin masadan kaldırılması gerçekleşmediği için görüşmeyi reddetmişti.

AB: BREXİT MÜZAKEREYE AÇIK DEĞİL

Oylamanın ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin AB'den bir anlaşma olmadan çıkma seçeneğini masadan kaldırmasına sevindiğini söyledi ancak "Mevcut anlaşma Brexit'in düzenli bir şekilde gerçekleşmesinin tek yolu, backstop da bu anlaşmanın bir parçası ve anlaşma yeniden müzakereye açık değil. AB Konseyi'nin Aralık ayındaki buluşmasında bu konuda çok net mesajlar verildi" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar da benzer bir şekilde anlaşmanın yeniden müzakere edilmeyeceğini vurgulayan açıklamalarda bulundu.

BACKSTOP NEDİR?

"Backstop" Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.

En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık'ın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Ancak Brexit ile beraber bu durum sona ereceğinden; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu. (Kaynak: BBC)

Brexit theresa May