İngiltere'de Oxford-AstraZeneca Coronavirus aşısı yapılmaya başlandı

İngiltere'de kullanım onayı alan ikinci Coronavirus aşısı olan ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, bugünden itibaren uygulanmaya başlıyor.

İngiltere'de Oxford-AstraZeneca Coronavirus aşısı yapılmaya başlandı

Oxford Üniversitesi-AstraZeneca aşısının, Birleşik Krallık'ta acil kullanım yetkisi alması sonrası bugün ülke çapında kullanılmasına başlandı.

İlk aşılama, aşının geliştirildiği merkeze birkaç yüz metre mesafedeki Oxford Üniversitesi Hastanesi'nde Brian Pinker'e yapıldı. 82 yaşındaki diyaliz hastası, Oxford-AstraZeneca aşısının klinik deneyler haricinde uygulandığı ilk kişi olmaktan 'büyük memnuniyet' duyduğunu açıkladı. Kendisini 'doğma büyüme Oxfordlu' diye niteleyen Pinker, 'Oxford icadı aşıyı olmaktan gerçekten gurur duyduğunu' dile getirerek şunları söyledi:

"Hemşireler, doktorlar, sağlık çalışanları, hepsi birden bugün harikaydılar. Artık bu yıl eşim Shirley ile birlikte 48. evlilik yıldönümümüzü kutlamayı gerçekten iple çekebilirim."

Aralık ayında Pfizer-BioNtech aşısıyla kitlesel aşılamaya başlayan İngiltere, bu aşının da yapılmaya başlanmasıyla aşılama kampanyasını büyük ölçüde genişletiyor.

Sağlık Bakanı Matt Hancock bunu ülkenin Coronavirusle mücadelesinde çok önemli bir an olarak tanımladı.

6 hastanede 530 bin doz Oxford-AstraZeneca aşısı bugün kullanıma hazır olacak. Hükümetin eline ulaşan diğer parti aşıların da hafta içinde ülke genelindeki sağlık ocakları ve bakım evlerine gönderileceği belirtildi.

İNGİLTERE ÖNELMLERİ YENİDEN SIKILAŞTIRMAYI PLANLIYOR

Öte yandan Noel ve yeni yıl tatillerinin ardından ülkedeki Coronavirus vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Son 6 gündür, günlük yeni vaka sayıları 50 binin üzerinde seyrediyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi artan vakalar nedeniyle ülke genelinde 3. kez sokağa çıkma kısıtlamalarına gidilmesini istiyor.

Başbakan Johnson da dün yaptığı açıklamada, rekor düzeyde artan Coronavirus vakalarını önlemek için "önümüzdeki haftalarda" daha sıkı önlemlere gerek duyulabileceğini söyledi.

İngiltere'de onaylanan ve geçen ay yapılmaya başlanan ilk aşı olan Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozu şu ana kadar 1 milyondan fazla kişiye uygulandı.

Oxford aşısının, Pfizer-BioNTech aşısı aksine normal buzdolaplarında saklanabilmesi, aşının dağıtımını da kolaylaştırıyor. Fiyatı da daha ucuz.

ingiltere Coronavirüs