İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılmasını engellemek mümkün mü?
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim'de anlaşmasız dahi olsa Brexit'ten yana.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni bir Brexit anlaşmasını müzakere etmemesi halinde, tercihinin 31 Ekim'de anlaşma olmadan birlikten ayrılmak olduğunu söylüyor. İngiltere, bunun mümkün olup olmadığını tartışıyor.
İngiltere'de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesine göre Başbakan Johnson'ın danışmanı Dominic Cummings, parlamentoda olası bir güven oylamasının kaybı durumunda bile İngiltere'nin 31 Ekim'de anlaşma olmadan AB'den ayrılabileceği görüşünde.
Gazeteye göre milletvekillerine bilgi veren Cummings, Johnson'ın erken seçimi 31 Ekim'den sonra yaparak bu tarihe kadar başbakan kalıp ülkeyi AB'den çıkarabileceğini söyledi.
Muhafazakar Parti'nin etkili muhaliflerinden Dominic Grieve ise Cummings'in "yanlış bilgi yayma üstadı" olduğunu belirtti.
BBC'ye konuşan Cummings, Johnson'ın bir güven oylamasını kaybetmesi durumunda milletvekillerinin alternatif bir hükümet kurmak için önlerinde 14 günü olduğunu söyledi.
Brexit konusunda yeni bir referandum yapılması gerektiğini savunan Cummings, parlamenterlerin bir ulusal birlik hükümeti kurabileceğini hatırlattı.
Institute of Government adlı düşünce kuruluşundan Catherine Haddon ise ulusal birlik hükümetinin mümkün olduğunu fakat bunun gerçekleşmesi için Başbakan Johnson'ın güvensizlik oyunun ardından istifa etmesi gerektiğini vurguladı.
Başbakanın böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Johnson'ın bir ulusal birlik hükümetine yol açmaktansa istifa etmeyip erken seçime gitme seçeneği mevcut.
'ERKEN SEÇİM YOK'
Muhafazakar Parti'nin parti yönetiminden sorumlu yetkilisi James Cleverly de pazar günü bir TV programında partisinin 31 Ekim'den önce erken seçime gitmeyeceğini söyledi.
İşçi Partisi Milletvekili Jonathan Ashworth de hükümetin anlaşma olmadan AB'den ayrılmaya yönelik Brexit planlarının durdurulabileceğini, Muhafazakar Parti içinde böylesi bir Brexit'e karşı çıkan vekillerle birlikte çalışacaklarını açıkladı.
Guardian gazetesinin köşe yazarı Matthew d'Ancona ise güvensizlik oyu durumunda 31 Ekim'in İngiltere'de erken seçim tarihi olarak ilan edilme ihtimalinin de bulunduğuna dikkat çekti.
D'Ancona, Johnson'ın eylül başında parlamento açılana kadar anlaşmasız Brexit konusunda tutumunu değiştirmemesi durumunda bir güven oylamasıyla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğuna, bunun çok vakit geçmeden yapılması durumunda erken seçimin 31 Ekim'den önce yapılmasının da mümkün olduğuna dikkat çekti.
Konuyu başyazısında inceleyen Guardian gazetesi, İngiltere'yi bir anlaşma olmadan AB'den çıkarmanın ülke tarihinde "kasten yapılmış en tehlikeli hamle" olacağını yazdı.
Gazete "küstah bir kumar" olarak nitelediği bu girişimin bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.
Johnson'ın bir azınlık hükümetinin başında olduğunu hatırlatan Guardian, bu nedenle anlaşma olmadan AB'den ayrılma tercihinin demokratik ve ahlaki temeli olamayacağını savundu. (HABER MERKEZİ)