Ipsos anketi: Almanya ve Türkiye 'göç endişesi'nde yarışıyor
Artı Gerçek - Kamuoyu araştırma şirketi Ipsos, 22 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında toplan 29 ülkede 20 bin 570 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcılara "Ülkenizde aşağıdaki konulardan en çok hangi üçünü endişe verici buluyorsunuz?" sorusunu yöneltti.
Almanya'da soruya 'göç' yanıtını verenlerin oranı yüzde 44 oldu. Bu oranla ilk sıraya yerleşen Almanya'yı yüzde 41 ile Türkiye takip etti. lkedeki endişe verici konular arasında göçü sayanların oranı Hollanda'da yüzde 32, İngiltere'de ise yüzde 29 oldu. Göç endişesinde tüm ülkelerin ortalaması ise yüzde 15.
Almanya'da yaşayanların yüzde 45'i enflasyonu ülkedeki endişe verici konular arasında saydı. Yüzde 35'lik bir kesim yoksulluk ve sosyal eşitsizliği endişeleri arasında sayarken, yüzde 28'lik bir kesim iklim değişikliğinden yüzde 21 ise ülkedeki suç ve şiddetten endişe duyduğunu belirtti.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, geçen ay göçü ülkedeki endişe verici konular arasında sayanların oranı Almanya'da 11 puan daha düşüktü. Ipsos'un düzenli olarak yaptığı ankete göre Almanya'da göç endişesi en son Suriye'den sığınmacı akınının yaşandığı Mart 2016'da bu seviyenin üzerine çıkmıştı.
TÜRKİYE'DE ENDİŞE DUYULAN KONULARIN BAŞINDA ENFLASYON GELİYOR
Türkiye'de endişe verici konularda enflasyon yüzde 55 ile başı çekiyor. Ülkedeki yoksulluk ve sosyal eşitsizliğin endişe verici olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 31. Ipsos anketine katılanların yüzde 23'ü ülkedeki suç ve şiddetin, yüzde 20'si vergilerin, yüzde 20'si mali/siyasi yolsuzluğun, yüzde 19'u işsizliğin, yüzde 19'u eğitimin, yüzde 14'ü iklim değişikliğinin, yüzde 14'ü terörizmin, yüzde 9'u ahlaki gerilemenin, yüzde 7'si aşırılıkçılığın yükselmesinin, yüzde 4'ü çevreye olan tehditlerin, yüzde 4'ü sağlık hizmetlerinin, yüzde 3'ü koronavirüsün, yüzde 3'ü krediye erişimin, yüzde 2 sosyal programların sürdürülmesinin, yüzde 1'i ülkeler arasında askeri çatışmanın endişe verici olduğunu belirtti.
ANKET HANGİ ÜLKELERDE YAPILDI?
Anketin gerçekleştirildiği ülkeler şöyle: Almanya, Türkiye, Hollanda, İngiltere, Şili, Belçika, Fransa, ABD, İtalya, İsveç, Polonya, Kanada, Peru, İspanya, Avustralya, Güney Afrika, Malezya, Singapur, İsrail, Japonya, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Hindistan, Tayland, Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Arjantin. (Kaynak)
Hamburg Havalimanı'ndaki rehine krizi 18 saat sonra son buldu
Almanya'dan tartışmalı karar: Hamas ve Samidoun topyekûn yasaklandı