Irak’ta seçim propagandası başladı: Kürtler tedirgin

Geçtiğimiz yıl bağımsızlık referandumu sonrasında önemli toprak kaybı yaşayan Kürt yönetimi, seçimlere ilişkin yekpare davranamadı. Partiler seçimlere çoğunlukla ayrı listeler ile katılıyor.

Irak’ta seçim propagandası başladı: Kürtler tedirgin

ARTI GERÇEK - Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin propaganda çalışmaları 14 Nisan’da başladı. Saddam dönemindeki Enfal katliamlarının yıldönümü nedeniyle propaganda çalışmalarına bir gün gecikmeli başlayan Kürt partileri de aday gösterdikleri kentlerde parti bayraklarını sokak ve caddelere asarak propaganda çalışmalarına start verdi.

KÜRTLER 25 AYRI LİSTE İLE SEÇİMLERE KATILIYOR

2010 yılında Irak’ta yapılan genel seçimlere ‘Kürdistani Liste’ adı altında blok halinde giren Kürt partileri, 12 Mayıs genel seçimlerine çoğunlukla ayrı katılıyor. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Bölgesi Ofisi Başkanı Mezın Abdulkadir, Kürt partilerinin genel seçimlere 19’u siyasi parti, 4’ü ortak liste ve 2’si bağımsız aday olmak üzere toplam 25 farklı liste ile katılacağını açıkladı. Abdulkadir basına yaptığı açıklamada, Irak Kürdistanı’nın Anayasa’ya göre belirlenen sınırlarındaki 3 ilde 146’sı kadın toplam 503 adayın, 46 sandalye için yarışacağını belirtti. Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki 46 temsilcinin biri başkent Erbil, diğeri ise Duhok kentinden olmak üzere 2 vekil kontenjanı ise Hristiyanlara ayrılmış.

KERKÜK’TE KÜRT PARTİLERİ VE SEÇMENLER KAYGILI

Irak Kürdistanı’nda seçimlere ilişkin hararetli tartışmalar da yürütülüyor. Özellikle Kerkük kentindeki seçimlere ilişkin, Kürt partileri ile kentteki seçimlerin güvenliğinden endişe duyan seçmenler kaygılı. Musul kentinde ise IŞİD işgali sonrasında ortaya çıkan durum ağırlıkla Sünni Arapları tedirgin ediyor. Kürt yoğunluklu Diyala kentine ilişkin de ciddi kaygılar var. Musul, Kerkük ve Diyala’daki silahlı Şii grupların yarattığı tedirginlik nedeniyle her üç vilayette de kentteki seçimlerin yakından izlenmesi için uluslararası kamuoyuna siyasi partilerin temsilcilerinden çağrılar var.

KDP, KERKÜK’TE SEÇİMLERİ BOYKOT EDİYOR

Seçimlerin Kerkük ayağına ilişkin siyasi partilerden farklı görüşler var. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), kendi kalesi olarak gördüğü Kerkük kentine özel önem veriyor. Şimdiden Kürt yoğunluklu mahalle ve caddeleri partinin yeşil bayrakları ile süslemiş. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), "İşgal edilmiş bir kentte seçim yapılamaz" diyerek geçtiğimiz yılın 16 Ekim’inden bu yana İran yanlısı Haşdi Şabi milisleri ile Irak ordusunun denetiminde olan Kerkük’te seçimleri boykot ediyor. Goran Hareketi, Komeleya İslami (İslami Topluluk Hareketi) ve KYB’den ayrılan eski başbakan Behram Salih liderliğindeki Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon Grubu, diğer kentlerde seçimlere ayrı listelerle katılırken Kerkük seçimlerine ortak liste ile giriyor. Bunların yanı sıra Tevgera Azadi, Demokratik Halk Cephesi ve Yeni Nesil Hareketi de Irak’ın genelinde seçimlere ortak liste ile girme kararı almış durumda.

BU KEZ KÜRDİSTAN BAYRAKLARI DAHA AZ

Partilerin Kerkük seçimlerindeki tutumu da dikkat çekici. Geçmişte Kürdistan ve bağımsızlık temalı propagandanın öne çıktığı Kerkük’te, 12 Mayıs’ta yapılacak seçimler için bu temalar neredeyse yok denecek kadar az kullanılıyor. Propaganda çalışmalarını yürüten partiler bu durumun nedenini ortamı germemek olarak gösteriyor. Kentteki güvenliğin merkezi hükümetin denetiminde olması nedeniyle kendilerini güvensiz gören Kürt partilerinin yetkilileri, bir provokasyon yaşanacağı endişesiyle daha çok parti bayraklarını öne çıkarıyor. Kerkük’te seçimin ana teması olarak da Kürt partileri de dahil tüm partiler propaganda çalışmalarında Kürt, Arap ve Türkmenlerin bir arada yaşayacağı demokratik yönetim tarzını daha sık kullanıyor.

ABADİ, SÜLEYMANİYE’DEN ADAY GÖSTERDİ

Irak genel seçimlerinin önceki seçimlerden farklı olan boyutları da var. 2010 ve 2014 yılında yapılan seçimlerde Irak’lı Arap ve Sünni partiler Kürdistan Bölgesinde genellikle aday göstermiyordular. Sadece 2014 seçimlerinde Irak’ın eski başbakanlarından Iyad Allavi, Süleymaniye’den aday çıkarmıştı. Bu seçimlerde Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin liderliğindeki Nasr Koalisyonu Süleymaniye’de 7’si Kürt 9 aday ile seçimlere katılıyor. Iraklı Şii lider Ammar Hekim’e bağlı Hikme listesi de seçimlere Süleymaniye’den çoğu Kürt 16 aday ile katılırken Iyad Allavi’nin grubu da Süleymaniye’den Kürt adaylarla Irak genel seçimlerine katılıyor. KDP dışındaki Kürdistan Bölgesi’nin diğer partileri Irak’ın birçok kentinde seçimlere katılıyor. Geçmişte bu partiler Kürt kentleri dışında bir tek Bağdat’tan 1 ya da 2 Kürt temsilciyi parlamentoya gönderebiliyorlardı.

kerkük Haydar Abadi ibadi Kürdistan Bölgesi