İran basınından HTŞ'ye İsrail tepkisi: 'Suriye'yi savunmak için tek bir kurşun bile sıkmadı'

İsrail'in Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrası Suriye topraklarında düzenlediği saldırılar ve karadan ilerleyişi, İran basınında manşetlere taşındı. Şam'da yönetimi ele geçiren HTŞ'nin, Suriye topraklarını savunmamasına tepki gösterildi.

İran basınından HTŞ'ye İsrail tepkisi: 'Suriye'yi savunmak için tek bir kurşun bile sıkmadı'

Artı Gerçek - İran devlet medyası, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrası İsrail'in 320'den fazla hava saldırı düzenleyip askeri altyapıyı yok etmesi ve Golan Tepeleri'ni fiilen ilhak edip işgal mesajları vermesi nedeniyle Heyet Tahrir el Şam'a (HTŞ) ateş püskürdü.

BBC News tarafından yapılan İran medyası derlemesine göre, ülkenin ana akım medya kuruluşları bugün manşetlerine, İsrail'in Suriye topraklarındaki ilerlemesini taşıdı. Birçok gazete, İsrail hava saldırılarının Suriye'nin askeri hedeflerinde yarattığı yıkımın fotoğraflarını yayımladı; İsrail güçlerinin Şam'a yakın olduğu konusunda uyarıda bulundu. Haberlerde, Şam'da yönetimi ele geçiren HTŞ ile cihatçı örgütlerin İsrail'e tek bir kurşun sıkmamasına tepki gösterildi.

'İSRAİL, SURİYE'NİN BÖLÜNMESİNİ İSTİYOR'

Devlet televizyonunun haber kanalı IRINN'in yyaınında, "İsrail'in Suriye'nin etnik ve dini çizgilere göre bölünmesini istediği" yorumu öne çıktı. Yayında, HTŞ'nin İsrail işgalini ele almaması ve "Suriye topraklarını savunmak için hiçbir kurşun sıkmaması" eleştirildi.

'SOKAKLARDA SUİKASTLAR GERÇEKLEŞTİRİLİYOR'

Aşırı muhafazakâr günlük gazete Kayhan da, başyazısında "Tahrir el-Şam teröristleri seyrederken ABD ve İsrail'in Suriye'yi yok ettiği" ifadelerini kullandı. Başyazıda "Şii soykırımının başlangıcından" bahsedilirken, "teröristlerin korku yarattığı ve sokaklarda suikastlar gerçekleştirdiği" belirtildi.

Günlük gazete Vatan-e Emrouz da iktidardaki silahlı grupların "İsrail saldırganlığına nasıl karşılık vereceğini" sordu.

Hükümet tarafından işletilen günlük gazete İran, "İsrail'in uzun vadeli bir bölgesel hakimiyet stratejisi" izlediğini yazdı; son adımlarını da" Suriye'nin iç krizini suistimal etme amaçlı saldırgan ve yayılmacı bir girişim" olarak yorumladı. Gazetede yayımlanan bir yorum yazısında da, Tahran'ın dış politika stratejisini dönüştürerek Suriye'deki nüfuzunu yeniden kazanabileceği savunuldu. Yazıda, etkili İslami gruplarla bağların güçlendirilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün vurgulanması önerildi. (DIŞ HABERLER)

iran israil Beşar Esad