İran, Nobel Barış Ödülü'nün Muhammedi'ye verilmesini kınadı

İran, Nobel Barış Ödülü'nün Muhammedi'ye verilmesini kınadı
İran, 2023 Nobel Barış Ödülü'ne İran'da tutuklu insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi'nin layık görülmesini kınayan bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, ödül için İran karşıtı politikalar doğrultusunda siyasi bir hamle" dedi.

Artı Gerçek - Nobel Barış Ödülü'nün cezaevindeki İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi'ye verilmesinin ardından İran'dan konuya ilikçin kınama açıklaması geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesini "siyasi bir hamle" olarak nitelendirdi. Kenani, "Nobel Barış Komitesi'nin eylemi, bazı Avrupalı hükümetlerin müdahaleci ve İran karşıtı politikaları doğrultusunda siyasi bir hamle" dedi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, "Nobel Barış Komitesi, defalarca yasaları ihlal eden ve suç teşkil eden eylemlerde bulunarak hüküm giyen bir kişiye ödül verdi" ifadelerini kullanan Kenani, "Taraflı ve siyasi amaçlı olan bu eylemi kınıyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

2023 Nobel Barış Ödülü, kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı cezaevinde bulunan İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi'ye verildi. Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, ödülün, Muhammedi'nin İran'da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" verildiği belirtildi. Açıklamada, ödülü kazanan Muhammedi'nin "herkes için insan hakları ve özgürlükleri teşvik etme mücadelesinde" bulunduğu vurgulandı.

İran'da hak savunucusu kimliğiyle ön plana çıkan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı Nergis Muhammedi, 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi ile kadın haklarıyla ilgili gerçekleştirdiği çalışmalarıyla tanınıyor. Muhammedi, "ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda" gibi suçlamalarla ilk olarak Eylül 2011'de 6 yıl hapse mahkum edilmişti. Muhammedi şu anda son 12 yıllık hapis cezasını çekiyor. "Rejime karşı propaganda" ve "yetkililere karşı iftira" ile suçlanan Muhammedi, İran'da toplamda 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Muhammedi, cezaevinde de ciddi sağlık sorunları geçirmişti.

Halen cezaevinde bulunan Muhammedi, özellikle son aylarda İran'daki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinin durumu ile mahkum ve tutuklulara yönelik şiddete ilişkin cezaevinden çok sayıda mektup göndermiş ve bu mektuplar, BBC gibi uluslararası medya kuruluşlarında yayımlanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar