İran: Nükleer anlaşmada ABD’den yanıt aldık
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani "ABD tarafının görüşlerinin detaylı incelenmesine başlandı." dedi.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in 9 Ağustos’ta 2015 İran nükleer anlaşmasına ilişkin sunduğu nihai taslak metne, İran’ın ardından ABD de cevap verdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, nükleer anlaşma müzakerelerin koordinatörü Avrupa Birliği (AB) tarafından sunulan ve müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin ABD'nin yanıtını aldıklarını söyledi.
Washington'ın yanıtının AB aracılığıyla kendilerine iletildiğini aktaran Kenani, "ABD tarafının görüşlerinin detaylı incelenmesine başlandı. İran, incelemeyi tamamladıktan sonra bu konudaki görüşlerini AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell iletecek" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price 24 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliğinin taslak metnine ilişkin İran'ın görüşlerini AB aracılığıyla almıştık. Bu konudaki incelemelerimiz bugün bitti ve AB'ye yanıt gönderdik." demişti.
Price, ABD'nin yanıtının içeriği konusunda ise herhangi bir detay paylaşmamıştı.
BORELL 'ANLAŞMA YAKIN' DEMİŞTİ
İran Dışişleri Bakanlığı, AB tarafından sunulan ve nükleer müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin görüşlerini 15 Ağustos'ta AB'ye iletmiş ve taslak metne verdikleri yanıta karşılık ABD'nin cevabını beklediklerini açıklamıştı.
İran'ın yanıtını "makul" olarak niteleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, ABD'den olumlu yanıt gelmesi halinde bu hafta sonu İran ile nükleer anlaşmaya varılabileceğini söyledi.
NÜKLEER ANLAŞMAYA DÖNÜŞ MÜZAKERELERİ
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında "Kapsamlı Ortak Eylem Planı" adı verilen ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini içeren anlaşma imzalanmıştı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş, İran yönetimi de anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı. Bunun üzerine ABD yönetimi, İran’ı ağır ekonomik yaptırımlarla hedef almıştı.