İran: 'Roketler BAE topraklarından ateşlendi'

Abbas Erakçi, ABD’nin Hark Adası’na yönelik saldırılarının Birleşik Arap Emirlikleri topraklarından düzenlendiğini söyledi. Hürmüz Boğazı’nın ise yalnızca İran’a saldıran ülkelerin tankerlerine kapatıldığını belirtti

İran: 'Roketler BAE topraklarından ateşlendi'

Artı Gerçek - İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Amerikan basınına yaptığı açıklamada ABD’nin İran’a yönelik saldırıları hakkındaki soruları yanıtladı.

Erakçi, ABD tarafından İran’ın Hark Adası’na yönelik düzenlenen saldırı hakkında “Bu saldırıları komşularımızın topraklarından gerçekleştirdiler. Artık, bize bu tür roketlerle saldırmak amacıyla komşularımızın topraklarını bir üs olarak kullandıkları gerçeği, su götürmez bir açıklık kazanmıştır” diye konuştu.

Erakçi, söz konusu saldırıda roketlerin birinin Ra’sül-Hayme’den, diğerinin ise Dubai kentine çok yakın bir mevkiden olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) topraklarından ateşlendiğinin ‘netlik kazandığını’ belirtti.

‘HÜRMÜZ BOĞAZI YALNIZCA DÜŞMANLARIMIZA KAPATILDI’

Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerin yasaklanmasıyla ilgili soruya Erakçi, “Aslına bakarsanız, Hürmüz Boğazı şu an itibarıyla geçişlere açıktır. Boğaz, yalnızca düşmanlarımıza, yani bize saldıran taraflar ve müttefiklerine ait tankerlerle gemilerin geçişine kapatılmıştır” yanıtını verdi.

MÜCTEBA HAMANEY’İN YARALANDIĞI İDDİASI

Erakçi, İran’ın yeni lideri Mücteba Hüseyni Hamaney’in yüzünde kalıcı hasar bırakacak şekilde yaralandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ve görevine devam edeceğini kaydederek, liderlerin başına bir şey gelmesi durumunda da sistemin işlemeye devam edeceğini aktardı.

RUSYA VE ÇİN DESTEK SAĞLADI MI?

Rusya veya Çin’in İran’a askeri destek ve istihbarat sağlayıp sağlamadığına yönelik soruyu ise Erakçi, “Rusya ve Çin bizim stratejik ortaklarımızdır. Geçmişte bu ülkelerle yakın bir iş birliğimiz olmuştur ki, bu iş birliği halen devam etmektedir ve bu kapsamın içine askeri iş birliği de dahildir. Bu konunun herhangi bir detayına girmeyeceğim” diye yanıtladı.

‘NÜKLEER BOMBA ÜRETECEĞİMİZİ SÖYLEMEDİM’

Cenevre’deki görüşmelerde ABD tarafını nükleer silahla vurma tehdidine bulunduğu iddiaları konusunda ise Erakçi, “Haksız ve gayrimeşru bir saldırganlık eylemini meşrulaştırmak istiyorlar. Ben hiçbir zaman nükleer bomba üreteceğimizi söylemedim” açıklamasında bulundu.

Erakçi, 26 Şubat günü Cenevre’de yaşananların ‘gerçek hikayesinin’ bir gün ortaya çıkmasını umduğunu da dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

ABD iran israil savaş