İran'da Amini'nin ölümü sonrası büyük öfke: Eylemler çok sayıda kente yayıldı, 7 gösterici öldürüldü

Jîna Masha Amini'nin ölümü sonrası İran'da eylemler beşinci gecesinde de devam etti. Kürdistan eyaletinde ölen eylemci sayısı 7'ye çıkarken Şiraz'da da bir polisin öldüğü açıklandı.

İran'da Amini'nin ölümü sonrası büyük öfke: Eylemler çok sayıda kente yayıldı, 7 gösterici öldürüldü

İran'da ahlak polislerinin gözaltına almasının ardından hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Jîna Masha Amini ’nin ölümünün ardından protestolar çok sayıda kentte devam ediyor. İran devlet medyasına göre eylemler 15 kente yayılmış durumda.

KÜRDİSTAN EYALETİNDE HAYAT DURDU

İran'ın Kürdistan eyaletinde Ewdanan, Malekşahi, Kirmanşan, Ruansar, Ciwanro, Paveh, Kamyaran, Sana şehirlerinde güvenlik güçlerinin tehditlerine rağmen esnaf kepenk kapattı.

Dewlan, Qurva, Meriwan, Saqiz, Bane, Divandere, Bijar, Piranşar, Sine, Mahabad, Bokan, Tikab, Urmiye, Şino ve Kotol’da halk genel greve tamamen uydu.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün edindiği bilgilere göre, Divandere, Saqiz, Bana, Meriwan, Sana, Kamyaran, Dewlan, Qurva, Tikab, Mahabad, Sine, Maku ve Bokan’da toplam 14 şehirde halk sokaklara çıktı.

GÖSTERİLERDE ÖLEN EYLEMCİ SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün açıklamasına göre dün 16 yaşındaki Zekeriya Khayal Piransar’da, 23 yaşındaki Farjad Darwishi isimli genç ise Urmiye’deki gösterilerde İran güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetti. Yüzlerce kişi ise eylemlerde yaralandı.

Diğer yandan Divandere'deki ilk günkü gösterilerde yaralanan Fuad Qadimi isimli gösterici de 21 Eylül'de yaşamını yitirdi.

Hengaw'a göre, son üç gün içinde İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu Dewlan, Divandere, Saqiz, Urmiye ve Piranşar’daki gösterilerde en az 7 Kürt gösterici hayatını kaybetti.

Daha önce 5 göstericinin hayatını kaybettiği açıklanmış sonra bu sayı 4'e düşürülmüştü. Son açıklanan ölümlerle birlikte can kaybı 7'ye yükseldi.

Ülkenin güneyindeki Şiraz kentindeki eylemler sırasında da bir polis memurunun öldürüldüğü açıklandı.

TAHRAN'DA EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Başkent Tahran’da ise Hafız Köprüsü ve Veliasr Caddesi çevresinde gece geç saatlere kadar devam eden gösteriler öğle saatlerinde yeniden başladı.

Göstericiler sokaklardan çıkıp Tahran yönetimine karşı sloganlar atarken güvenlik güçleri de göstericilere müdahalede bulunuyor.

Güvenlik güçlerinin bölgede bulunan meydan ve kavşaklarda birçok araç ve motosikletli ekiple önlem aldığı, itfaiye araçlarının da olası yangın durumlarına karşı hazır beklediği görüldü.

Şehir merkezindeki gösterilerin yanı sıra Tahran ve El Zahra Üniversitelerinde de protestoların başladığına dair haberler medyaya yansıdı.

Tahran Valisi Muhsin Mensuri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Tahran'daki olaylarda bazı büyükelçiliklerin ve dış istihbarat servislerin izleri açıkça görülmektedir. Tahran'da 3 yabancı ülke vatandaşı gözaltına alındı." açıklamasında bulundu.

'DİKTATÖRE ÖLÜM' SLOGANLARI

Sosyal medyada yayınlanan videolarda çok sayıda kadının başörtüsünü çıkardığı, bazılarının yaktığı ve İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney aleyhine sloganlar attığı görüldü.

Kirman kent merkezindeki Azadi meydanında bir kadın başörtüsünü çıkarıp saçını kesti. Bu sırada kalabalaık "Diktatöre ölüm" sloganları attı.

Mazenderan eyaletindeki Sari kentinde ise kadınlar başörtülerini ateşe verdi.

Sari'deki eylemciler dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve eski dini lider Ruhullah Humeyni'nin bir belediye binasında asılı resimlerini de indirdi.

Horasan eyaletindeki Meşhed'de ise polis aracının tepesine çıkan bir kadın "İslam Cumhuriyeti istemiyoruz" diye bağırdı. Eylemciler polis aracını da ateşe verdi.

Gülistan eyaletindeki Gürgan şehrinde de farklı yaşlardan kadınlar Amini'nin ölümünü protesto amacıyla baş örtülerini yakarken görüntülendi.

NE OLMUŞTU?

Jîna Masha Amini, 13 Eylül'de İran'ın başkenti Tahran'da, ahlak polisleri tarafından gözaltına alındı.

Ailesi ile birlikte otomobilde bulunan kadının, baş örtüsünü istenildiği gibi takmadığı iddia edildi.

Gözaltında işkenceye uğradığı ve kafasına vurulduğu iddiaları olan kadın 3 gün komada kaldı ve geçen hafta cuma günü hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler, olayı kınadı, bağımsız soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı.

İranlı yetkililer ise işkence iddialarını reddedrek kadının doğal yollarla öldüğünü öne sürdü.

iran ölüm işkence Kürdistan eylem tahran Başörtüsü Ahlak polisi Masha Amini