İran'da Azadi Kulesi'ne karşı dans videosuna 10 yıl hapis
İran'ın başkenti Tahran'da Azadi (Özgürlük) Kulesi'nin önünde dans ederken çekilen görüntülerini Instagram'dan paylaşan bir çifte toplamda 10 yıl hapis cezası verildi. Suçlamalar arasında "fuhuşa teşvik" iddiasının yer alması tepki çekti.
Artı Gerçek - 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin başı açık olduğu gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesine tepki olarak protestoların patlak verdiği İran'da, tepki çeken yargı kararlarına bir yenisi eklendi. 20'li yaşlarındaki bir çift, Tahran'daki Azadi (Özgürlük) Kulesi'nin önünde dans ederken çekilen görüntülerini paylaşmaları sonrasında toplamda 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlamalar arasında 'fuhuş'tan bile söz edilmesi dikkat çekti.
Söz konusu videoda, 21 yaşındaki Astiazh Hakiki ile 22 yaşındaki Emir Muhammed Ahmadi dans ederken görülüyor. Çiftin toplamda yaklaşık 2 milyon takipçiye sahip olan Instagram hesaplarından paylaştıkları görüntülerde Mahsa Jîna Amini eylemlerine atıf yer almasa da, Hakiki'nin başının açık olması dikkat çekiyor.
For the crime of dancing, these two young Iranians have been sentenced to 10 years and 6 months in prison.#AstiyazhHaghighi 21 & #AmirMohammadAhmadi,
— Masih Alinejad ????️ (@AlinejadMasih) January 30, 2023
22 danced in the streets in support of #WomanLifeFreedom revolution in Iran.
They don’t deserve such brutality.#MahsaAmini pic.twitter.com/Bs9VxqnxFV
BBC Monitoring'in haberine göre, çift bu videoyu paylaştıktan sonra gözaltına alındı. Gözaltı öncesinde, Hakiki'nin ailesinin evine de baskın düzenlendiği belirtildi.
Hakiki ve Ahmadi'ye, "yolsuzluğu ve fuhşu teşvik etmek", "ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak" ve "devlete karşı propaganda yapmak" suçlamalarından toplamda 10 yıl hapis cezası verildiği aktarılıyor. İkilinin hangisine hangi suçlamaların yöneltildiği ve ayrı ayrı kaçar yıl hapis cezası verildiği henüz net olarak bilinmiyor. BBC'ye göre, çifte aynı zamanda iki yıl boyunca sosyal medya yasağı da getirildi; ülkeyi terk etmeleri de yasaklandı. 10 yıllık hapis cezasının uygulanıp uygulanmayacağı ise şu an için net değil.
Amini'nin ölümü sonrasında İran'da eylül ayında patlak veren protesto hareketi, 1979'daki 'İslam Devrimi'nden bu yana yaşanan en büyük halk ayaklanması olma özelliğini taşıyor. Güvenlik güçleri protestoları şiddet yoluyla bastırmakta ısrar ederken, çok sayıda eylemci hakkında idam cezası verilmesi de tepki çekiyor. Eylemlerde şu ana dek yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi ise gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)