İran'da siber saldırı nedeniyle yüzlerce benzin istasyonu devredışı: Sorumluluğu İsrail bağlantılı 'Yırtıcı Serçe' üstlendi

İran'da siber saldırı nedeniyle yüzlerce benzin istasyonu devredışı: Sorumluluğu İsrail bağlantılı 'Yırtıcı Serçe' üstlendi
İsrail bağlantılı siber korsan saldırısında, İran'da akaryakıt istasyonlarının büyük çoğunluğu devredışı kaldı. Sorumluluğu Farsçası 'Gonjeshke Darande' olan 'Yırtıcı Serçe' isimli grup üstlendi.

Artı Gerçek - Gazze Savaşı'nda 73. gün geride kalırken Filistinli sivil katliamlarına imza atan ama henüz Hamas'ı yenilgiye uğratamayan İsrail'in Direniş Ekseni'nin gerisindeki İran'la arasındaki gölge savaşı yine bir siber saldırıya sahne oldu. Bu kez İsrail bağlantılı siber korsan saldırısında, İran'da akaryakıt istasyonlarının büyük çoğunluğu devredışı kaldı.

MANUEL OLARAK ÇEVRİMDIŞI AKARYAKIT HİZMETİNE GEÇİLDİ

İlkin İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, ülkedeki benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 70'inde hizmetlerin kesintiye uğradığını, sorunun aşamalı olarak çözülmeye çalışıldığı, olası nedenin dış müdahale olduğunu duyurdu. Yardımcısı Celil Salari de "Benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 60'ında bir sorun yaşandı. Bu alanda kullanılan internet sistemini kapattık. Vatandaşlarımıza manuel olarak çevrimdışı akaryakıt hizmeti verilmektedir" dedi.

OVCİ, SORUNUN SİBER SALDIRIDAN KAYNAKLANDIĞINI DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ovci'ye aksaklığın nedeninin araştırılması ve sorunun ivedilikle giderilmesi için talimat verdiği duyuruldu. Ardından Petrol Bakanı, ülke çapında akaryakıt hizmetlerinin sekteye uğramasının bir siber saldırıdan kaynaklandığını doğruladı. İkinci açıklamasında 1650 benzin istasyonunun faaliyette olduğunu söyledi. Bakanlık denetiminde 3800 benzin istasyonu var.

YIRTICI SERÇE: İRAN İLE BÖLGESEL VEKİLLERİNİN SALDIRGANLIĞINA MİSİLLEME

İran'ın İsrail'le bağlantılı olmakla suçladığı bir korsan grubu, siber saldırının sorumluluğunu üstlendi. Farsçası 'Gonjeshke Darande' olan 'Yırtıcı Serçe' isimli grubun İran'da akaryakıt istasyonlarının çalışamamasının gerisinde kendilerinin olduğuna dair açıklaması, İran devlet televizyonunda verildi. İsrail Ordu Radyosu da İsrailli bilgisayar korsanlarının İran'daki yakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlediğini duyurdu.

HAMANEY'E 'ATEŞLE OYNAMANIN BEDELİ VAR' DİYE SESLENDİLER

Hacktivist grubun açıklamasında saldırının "İran İslam Cumhuriyeti ve onun bölgedeki vekillerinin saldırganlığına misilleme" olduğu belirtilerek Direniş Ekseni'nin üyeleri olan Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler, Irak'taki Şii milislere atıf yapıldı:

"Bugün bir siber saldırı daha düzenledik. İran çapında benzin pompalarının çoğu hizmetdışı kaldı. Bu siber saldırı, İslam Cumhuriyeti ile vekillerinin bölgedeki saldırganlığına tepki olarak yapıldı. İran dini lideri Hamaney; ateşle oynamanın bir bedeli vardır."

İran'ı bir ay önce “uyardığını” ve bunun “yapabileceklerinin sadece bir parçası olduğunu” iddia eden grup, "Bu siber saldırı, acil hizmetlerin zarar görmesini önleme amacıyla kontrollü şekilde gerçekleştirildi" diye ekledi.

2021'DE BİR BENZERİ YAŞANMIŞTI

İran devlet medyası, geçmişte İran'daki benzin istasyonlarına, demiryolu ağlarına ve çelik fabrikalarına yönelik siber saldırıların sorumluluğunu Yırtıcı Serçe'nin üstlendiğini hatırlattı.

İranlıların haftaya benzin istasyonlarında eli boş ya da uzun kuyruklarda başlaması, büyük bir siber saldırının akaryakıt satışını kesintiye uğrattığı ve istasyonlarda birikmeye neden olduğu 2021'den beri bu türden ilk olay.

SÜRÜCÜLERE 'BENZİN İSTASYONLARINA GİTMEYİN' ÇAĞRISI

Bugün erken saatlerde akaryakıt istasyonlarında kullanılan internet sistemine saldırı düzenlenmesi özellikle başkent Tahran'da hizmetleri sekteye uğrattı ve pek çok istasyonu manuel çalışmaya zorladı.

İran benzin istasyonları birliğinin sözcüsü Rıza Navar, "Ülke genelindeki bazı istasyonlarda yakıt sistemiyle ilgili bir yazılım sorunu doğrulandı ve uzmanlar şu anda sorunu çözmeye çalışıyor" dedi. Navar, akaryakıt sıkıntısının yaşanmadığını söylese de sürücülere benzin istasyonlarına gitmemeleri çağrısı yaptı.

Devlet televizyonu, benzin istasyonlarının akaryakıtı manuel vermeye çalıştığını, sorunların çözülmesinin en az 6 -7 saat süreceğini bildirdi.

PETROL BAKANLIĞI: BENZİN FİYATINI ARTIRMA PLANIMIZ YOK

İran'da benzin pompası fiyatları büyük ölçüde sübvanse ediliyor. Petrol Bakanlığı'nın açıklamasında, akaryakıt hizmetlerinin sekteye uğramasının, yakıt fiyatını artırma planlarıyla bağlantılı olmadığı belirtildi, zira bu politika 2019'da yaygın protestolara neden olup protestolar demir yumrukla bastırılmıştı.

İRAN'DA AKARYAKIT SATIŞ SİSTEMİ

İran'da akaryakıt satışları her araç için çıkarılan özel kartlarla yapılıyor. Her ay kartlara 60 litre yüzde 50 indirimli yakıt tanımının yanı sıra 150 litre piyasa fiyatından yakıt alma hakkı tanınıyor. Karta tanımlanan hakkın bitmesi ve acil durumlarda ise akaryakıt istasyonlarına tanımlanan yakıt limitinden piyasa fiyatı üzerinden araçlara yakıt alınabiliyor. Yakıt satış sisteminin çalışmaması nedeniyle bazı istasyonlar kartlı sistemi devre dışı bırakarak manuel satış yapıyor. Normal şartlarda kanuna aykırı olan bu satış, olağanüstü durumlarda bir engelle karşılaşmıyor.

İSRAİL HASTANESİNE SİBER SALDIRIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İran'daki siber saldırıyla ilgili ilk etapta İsrail'den açıklama gelmedi. Ancak İsrail Siber Birimi, yaklaşık üç hafta önce İsrail'in kuzeyindeki bir hastaneye düzenlenen siber saldırı girişiminin arkasında İran ve Hizbullah'ın olduğunu öne sürdü. Açıklamada saldırının engellendiği, ancak korsanların "hastanenin bilgi sistemlerinde saklanan hassas bilgilerin bir kısmını ele geçirdiği" ifade edildi. (AA, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar