İran'da yeni başörtüsü yasası: İmzası gereken Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan 'toplumu mahvetmeyelim' uyarısı

İran meclisinin onayladığı yeni "başörtüsü ve iffet" yasası imza için önüne gelen Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Pek çok çekincem var, toplumdaki çok şeyi mahvetme riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

İran'da yeni başörtüsü yasası: İmzası gereken Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan 'toplumu mahvetmeyelim' uyarısı

Artı Gerçek - İsrail'in Ortadoğu'da yarattığı gelişmeler ve ABD'de yeniden başkan seçilen Donald Trump'ın en İsrail yanlısı kabineyi açıklaması karşısında can derdine düşmesi gereken İran'daki velayet-i fakih sistemi, başörtüsü zorunluluğunu ihlal gerekçesiyle kadınlara daha sert cezalar getirmek için gün sayıyor.

'20 AYLIK ORTALAMA MAAŞA EŞDEĞER PARA CEZASI'

İran meclisinin onayladığı yeni "başörtüsü ve iffet" yasasının metni, henüz resmen yayımlanmadı. İran medyasına göre yeni yasa, kamusal alanda veya sosyal medyada uygunsuz şekilde başörtüsü takan veya hiç takmayan kadınlara 20 aylık ortalama maaşa eşdeğer para cezası getiriyor. 10 gün içinde ödeme yapmayanlar, seyahat yasakları ve ehliyet gibi kamu hizmeti kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalacak.

YASAYI İMZALAYACAK MI?

Yeni yasanın yürürlüğe girmesi için en geç 13 Aralık'ta cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Reformcu gündemle ve kadınlara başörtüsü zorunluluğu dayatılmasına karşı çıkarak cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan ise önüne gelenden rahatsızlığını dile getirdi.

Dün gece devlet televizyonunda konuşan Pezeşkiyan, "Yürürlüğe koymaktan sorumlu kişi olarak, yasayla ilgili pek çok çekincem var" dedi.

"Bu yasa yüzünden toplumdaki çok şeyi mahvetme riskiyle karşı karşıyayız" uyarısı yapan İran Cumhurbaşkanı, siyasi liderlerin halkı yabancılaştırabilecek eylemlerden kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Yazın seçim kampanyasında ahlak polisini kaldırmayı vaat etmiş olan Pezeşkiyan, yasayı imzalayıp imzalamayacağına açıklık getirmedi.

MAHSA AMİNİ'NİN ACISI TAZE

İran'da Eylül 2022'de 22 yaşındaki Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin Tahran'da uygun örtünmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmışken ölmesi, aylar süren "Jin, jîyan, azadî" isyanını tetiklemişti.

BM'nin olgu bulma misyonunun martta yayımladığı raporda, Amini'nin ölümünün hukuka aykırı olduğu, "devlet yetkililerinin gözetimi altında fiziksel şiddet" sonucu meydana geldiği, İranlı kadınların hala sistematik ayrımcılığa maruz kaldığı dile getirilmişti. (AFP, Dış Haberler)

iran Başörtüsü Ahlak polisi Jin jiyan azadî Jina Mahsa Amini Mesud Pezeşkiyan