İran'daki protestolarda bir kadın daha öldürüldü
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, YouTube'da popüler vloglar yayınlayan 16 yaşındaki Sarina İsmailzade, 23 Eylül'de Alborz eyaletindeki Gohardasht'ta düzenlenen bir protestoda güvenlik güçlerinin coplu saldırısı sonucu öldü.
Uluslararası Af Örgütü'nün birincil bir kaynağa atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, İsmailzade'nin ailesinin "sessiz kalmaları için yoğun tacize" uğradıkları ifade edildi.
İNTİHAR OLDUĞU İDDİA EDİLDİ
Amini'nin ölüm haberiyle başlayan ahlak polisi şiddetine dair tartışmalarda olduğu gibi, İranlı yetkililer bu ölümü de yalanlayarak intihar olduğunu iddia etti.
İsmailzade'nin ölüm haberinin sosyal medyada yayılması üzerine İran'ın Isna haber ajansı, Alborz eyaleti başyargıcının ön soruşturmanın gencin ölümünün, beş katlı bir binanın çatısından atlayarak intihar ettiğini gösterdiğini ve İsmailzade'nin ruh sağlığı sorunları geçmişi olduğunu bildirdi.
ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜ UYGULAMASINA KARŞIYDI
İsmailzade, sosyal medya platformlarında viral olan YouTube videolarında müzik dinliyor, dans ediyor ve seyahat hayallerinden bahsediyordu. Yaygın olarak paylaşılan bir videoda, İsmailzade, ailesiyle birlikte araba kullanırken Hozier'in "Take Me to Church" şarkısına eşlik ediyor.
Diğer videolarında ise genç kız, zorunlu başörtüsü kuralını reddetmesi ve İran'daki ekonomik duruma duyduğu öfke de dahil olmak üzere kadın haklarından bahsediyor.
NİKA SHAKARAMİ'NİN ÖLÜMÜ İÇİN DE İNTİHAR DEMİŞLERDİ
İran'ın dört bir yanındaki kız öğrenciler, İsmailzade ve 20 Eylül'de ortadan kaybolarak İran güvenlik güçleri tarafından işkence edilen ve öldürüldüğü iddia edilen 17 yaşındaki kız öğrenci Nika Shakarami ile dayanışma göstermek için hafta sonu protestolar planladıklarını söylediler.
'AİLE 'İNTİHAR' AÇIKLAMASI YAPMAYA ZORLANDI
Shakarami'nin ailesi dövüldüğü, tecavüze uğradığı ve cesedinin ailesinden çalınarak rızaları dışında gömüldüğü bilgilerini aktarırken İranlı yetkililer, Shakarami'nin de bir binanın çatısından atlayarak intihar ettiğini söylemişti.
Öte yandan Shakarami'nin annesi, İranlı yetkilileri kızını öldürmekle suçladı ve Shakarami'nin kendi canına kıydığına dair bir açıklama yapması için kendisini zorladıklarını iddia etti.