İranlı kadın aktivistten feministlere başörtü tepkisi

Masih Alinejad: Dayanışma diye kadına zulmetmenin en görünür simgesini kullandınız.

İranlı kadın aktivistten feministlere başörtü tepkisi

Batılı feministleri başörtüsü konusunda çifte standartla suçlayan İran kadın hareketinin öncü ismi Masih Alinejad, Tahran'ı ziyaret eden kadın siyasetçilerin 'kültüre saygı', Yeni Zelanda Başbakanı'nın 'Müslümanlarla dayanışma' gerekçesiyle başını örterken kadına karşı en görünür baskı aracını kullandıklarına dikkat çekti.

İranlı kadın hakları aktivisti Masih Alinejad, 'İslam kültürüne saygı' gibi klişelere dayanarak başörtüsü takan Batılı feministleri kendi ilkelerini çiğneyip evrensel hak ve özgürlükler mücadelesine zarar verdikleri için sert dille eleştirdi.

İran'da kadınları örtünmeye zorlayan İslamcı yasalarla mücadele eden 'Benim Gizli Özgürlüğüm' hareketinin kurucusu, İranlı kadınları kamusal alanda örtüleri çıkarıp bunu görüntülemeye ve sosyal medyada paylaşmaya teşvik eden 'Beyaz Çarşamba' eylemlerinin örgütleyicisi Alinejad'ın hapse mahkum edilmesi ve İran'dan kaçması sonrası yakın zamanda yaptığı bir konuşma İngiliz medyasında yayımlandı.

Sputnik'in aktardığı habere göre, hem İran hem de Suudi Arabistan'da kadınların örtünme dayatmasına karşı verdikleri mücadelede Batılı feministler tarafından yalnız bırakıldığını vurgulayan Alinejad, İran'ı ziyaret eden üst düzey siyasi ve yetkili kadınların 'İran kültürüne saygı' gerekçesiyle başlarını örtmelerine 'çifte standart' eleştirisini getirdi.

İslamcıların yönetime gelmesi sonucu uygulanan dayatmaya meydan okuma çağrısı yapan İranlı kadın hakları savunucusu, 'Beyaz Çarşamba' kapsamında sokakta örtüsünü çıkarıp sopaya takarak sallayan İranlı kadının haber olduğu gün Hollanda'dan üç kadın siyasetçinin Tahran'ı ziyaret ettiğini ve zorunlu örtünme yasasına hiçbir meydan okumada bulunmadan uyduklarını hatırlattı.

Alinejad, ABD Başkanı Donald Trump'ın beyaz erkek ağırlıklı kabinesiyle alay etmek için onlarla aynı pozları veren İsveçli feminist siyasetçilerin düştüğü duruma da dikkat çekti:

"Ben o fotoğrafı sevmiştim, kabinedeki erkek hakimiyetiyle alay etmenin iyi bir yoluydu. Ama aynı feministler İran'ı ziyaret ettiğinde ne oldu dersiniz. Aynı bakanlar İran'da Cumhurbaşkanı'nın karşısında zorunlu örtünme yasasına aynen uydular."

"Amerika'ya gelince, erkek ile kadın eşit demeye çalışanlar, İran'a gelince başka mesaj vermeye, erkeklerin kadınlardan daha eşit olduğunu söylemeye çalışıyor."

'AYRIMCI YASANIN BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ OLDUĞUNU SÖYLEMEK ULUSA HAKARET ETMEKTİR'

"İran'ı ziyaret eden kadın siyasetçiler, turistler, sporcular, sanatçılar, oyuncular, hepsi de güzel ülkeme gittiklerinde bunun kültürel bir mesele olduğunu söylüyor, İran kültürüne saygıdan takıyoruz diyorlar. Size açıkça belirteyim: Ayrımcı bir yasanın bizim kültürümüzün bir parçası olduğunu söylemek, bu bir ulusa hakaret etmektir."

Alinejad, Yeni Zelanda'da Avustralyalı bir ırkçının iki camide 50 kişiyi katletmesinin ardından Başbakan Jacinda Ardern'in Müslümanlarla dayanışma ve kültürlerine saygı gösterisi yapma adına başını örtmesi ve pek çok kadının aynı şekilde destek vermesini de eleştirdi:

'DAYANIŞMA DİYE KADINA ZULMETMENİN EN GÖRÜNÜR SİMGESİNİ KULLANDINIZ'

"Ardern'in Müslüman toplumuna gösterdiği şefkate hayranlık duyuyorum, ama dayanışma göstermek gerekçesiyle başını örttüğünü görmek kalbimi kırdı. Çünkü pek çok ülkede Müslüman kadınların ezilmesinin en görünür simgesini kullandınız. Bu yüzden onları ayn zamanda zorunlu başörtüsüne karşı mücadele ettikleri için dövülen, hapsedilen, cezalandırılan kadınlarla, bizimle, kız kardeşliklerini ve dayanışmalarını göstermeye davet ediyorum." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

iran destek tepki baskı feminist Yeni Zelanda Başörtüsü Aktivist kadın hakları Masih Alinejad