IŞİD'in katlettiği 41 Ezidi Şengal'de toprağa veriliyor
Artı Gerçek - IŞİD'in 2014 yılında Şengal'de gerçekleştirdiği Ezidi Soykırımı'ndan geriye kalan toplu mezarlar açılmaya devam ediliyor. Son olarak, kimlikleri DNA testiyle belirlenen 41 Ezidi, Bağdat'ta düzenlenen devlet töreninin ardından memleketleri Şengal'de toprağa verildi.
Shingal (VOY) — The remains of 41 Yazidis killed during the Islamic State (ISIS) group's genocide against the ethno-religious minority in 2014 were returned to the #YazidiGenocideMemorial in Shingal.
— Voice of Yazidis (@Voice_Of_Yazidi) January 24, 2024
The remains were moved to their districts for burial. The families of the 41… pic.twitter.com/6d3tDpPgvc
Bağdat'taki ünlü Al Shaheed Anıtı'nın (Şehitler Anıtı) önünde düzenlenen devlet töreninde, kimliği belirlenen Ezidilerin naaşları, fotoğrafları ve çiçeklerle birlikte askeri araçlara yerleştirildi. Aile üyelerinin ve Ezidi yetkililerin katıldığı resmi törenin ardından, tabutlar Şengal'e götürüldü.
Şengal'daki Ezidi Soykırım Anıtı’nda düzenlenen törene ise katledilen Ezidilerin yakınlarının yanı sıra din görevlileri ve bazı yetkililer katıldı. Cenazeler, dört ayrı noktada üç güne yayılan törenlerle defnediliyor. 41 kişiden 16’sının Herdan, 20’sinin Koço, ikisinin Xanesor ve üçünün de Qine'de toprağa verileceği açıklandı.
IŞİD'in Şengal'de toplu olarak katlettiği ve DNA testiyle kimlikleri netleşen 41 Ezidi’nin naaşı Şengal’de düzenlenen törenle toprağa verildi.
— Ruken Hatun Turhallı (@rukenturhalli) January 24, 2024
????????☀️ pic.twitter.com/pinXxjf7Tf
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
IŞİD’in katlettiği Ezidilerin yattığı toplu mezarları açma süreci, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat'ın işbirliğinde devam ediyor. Ülkede IŞİD'e karşı zafer ilan edilen 2017'den beri toplu mezarlarda bulunan kemikler, DNA testi yapılmak üzere Bağdat’a gönderiliyor.
Bölgede şu ana dek Ezidi Kürtlere ait 92 toplu mezar keşfedildi. Bunlardan 55'i kazılırken, 242 kişinin kemikleri bulundu. Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Seyf Bedir, AFP ajansına açıklamasında, son 41 kişi ile birlikte kimlik bilgileri belirlenip Şengal'deki ailelerine teslim edilen Ezidilerin sayısının 188'e yükseldiğini söyledi.
Irak Adli Tıp Kurumu Başkanı Zaid Ali Abbas da, toplu mezarlardan örnek almanın zor olduğunu, katledilen Ezidilerin akrabalarının büyük kısmının ülke dışında yaşaması nedeniyle de DNA testi sürecinin yavaş ilerlediğini savundu.
BAĞDAT'TAKİ EZİDİ VEKİLDEN ELEŞTİRİ
Irak parlamentosunun tek Ezidi üyesi Vian Dakhil ise Irak'taki merkezi yönetimleri Ezidi Soykırımı'nın kurbanlarının belirlenmesinde yavaş hareket etmekle eleştirdi. Hükümetin prosedürlerinde ve DNA testlerindeki ilerlemenin ağır olduğunu vurgulayan Dakhil, katledilen Ezidilerin büyük kısmının kimliğinin hâlâ belirlenmediğini söyledi: "Ne yazık ki, Sincar dosyası 2014'ten beri peş peşe iktidara gelen hükümetlerin ana kaygılarından biri değil."
NE OLMUŞTU?
IŞİD, 2014 yılında Suriye ve Irak'taki ilerlemesi sırasında, Irak ordusunun ve peşmergenin çekilmesi sonrasında Musul'u ele geçirerek Ezidilerin anayurdu Şengal'e girmişti. 2 Ağustos'ta bölgeye giren örgüt, 3 Ağustos gününden itibaren Ezidilere karşı soykırımını başlatmıştı. Binlerce Ezidi Türkiye ve Suriye'ye kaçmaya çalışsa da erkekler ve erkek çocuklar sistematik bir biçimde öldürülmüş; binlerce kadın ve kız çocuk esir alınmıştı. O tarihte, Türkiye sınırına kaçan Ezidilere gaz sıkıldığı görüntüler de kameralara yansımıştı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, 2019 yılında 3 Ağustos gününü 'Ezidi Soykırım Günü' ilan etti. Birleşmiş Milletler'in yanı sıra ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda, Portekiz, Hollanda, Belçika ve İngiltere'nin dahil olduğu yaklaşık 15 ülke, IŞİD'in katliamlarını esmen soykırım olarak tanımış durumda. (DIŞ HABERLER)