İskoçya'dan Britanya hükümeti ve anamuhalefetine 'Filistin devletini tanıyın' baskısı

İskoçya'dan Britanya hükümeti ve anamuhalefetine 'Filistin devletini tanıyın' baskısı
4 Temmuz'da seçime gidecek Britanya'da Muhafazakar Partili Başbakan Sunak ile seçimin favorisi anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Starmer'ın Filistin devletini tanıması için baskı arttı. En somut hamle İskoçya'dan geldi.

Artı Gerçek - Birleşik Krallık emperyalizmine karşı İrlanda gibi çok mücadele etmiş İskoçya da Filistin devletinin tanınması için harekete geçti. Bağımsızlık nabzının güçlü attığı İskoçya'da İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri ve Bölgesel Başbakan John Swinney, 4 Temmuz'da genel seçim ilan eden Londra'daki Başbakan Rishi Sunak'ı Filistin devletini tanımaya zorlama hamlesi yaptı.

'AVAM KAMARASI'NI BAĞLAYICI OYLAMAYA ZORLARIZ'

Swinney, Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak ile seçimin favorisi anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a İrlanda, İspanya ve Norveç'in izinden gidip Filistin devletini tanıma çağrısında bulundu. İskoçya Başbakanı, Sunak ile Starmer'ın tanıma adımı atmaması halinde, SNP'nin genel seçimin ardından Avam Kamarası'nı bağlayıcı oylamaya zorlayacağını söyledi.

'ZAMANIMIZIN EN BÜYÜK AHLAKİ SORUNUNA UTANÇ VERİCİ TEPKİ'

Swinney, Sunak ile Starmer'a hitaben yazdığı mektupta şu vurguları yaptı:

"Filistin'i kendi başına bir devlet olarak tanımak, hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin çıkarları doğrultusunda, adil ve kalıcı, uzun vadeli barışa doğru ilerlemenin tek yolu."

"Gazze'de ortaya çıktığını gördüğümüz insani felaket, zamanımızın en büyük ahlaki sorunu ve şu ana kadar Birleşik Krallık Hükümeti'nin ve resmi muhalefetin tepkisi utanç verici oldu."

"Her ikinizi, geç de olsa doğru olanı yapmaya ve Filistin'i kendi başına bir devlet olarak derhal tanıma sözü vermeye çağırıyorum."

"Eğer bunu hemen taahhüt etmezseniz, SNP milletvekillerinin genel seçimlerden sonra mümkün olan ilk fırsatta Avam Kamarası'nda bağlayıcı oylamayı gündeme getireceklerini doğruluyorum."

'İSRAİL'E SİLAH SATIŞININ SONA ERDİRİLMESİ DAHİL'

"Adil ve kalıcı barışı sağlamak için elimizden geleni yapma görevi" hatırlatmasında bulunan İskoçya lideri, "Kalıcı barışın sağlanması için rehinelerin serbest bırakılması, İsrail'e silah satışının sona erdirilmesi, derhal ateşkes sağlanması ve Filistin'in devlet olarak tanınması gerektiği konusunda netim" vurgusunu yaptı. Mektubunu "Sizi bana ve diğer ülke hükümetlerine katılmaya çağırıyorum. Bugün Avrupa ülkeleri Filistin'i başlı başına bir devlet olarak tanıyor" diye sonlandırdı.

AVRUPA'DAKİ DALGAYI FRENLEMEYE ÇALIŞANLAR

Birleşmiş Milletler'e (BM) üye 193 ülkenin 140'dan fazlası Filistin devletini tanıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üyesinden İsveç, Kıbrıs, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan daha önce Filistin devletini tanımıştı. İspanya ve İrlanda'nın ardından Malta ve Slovenya'dan da tanıma açıklaması bekleniyor. Norveç AB üyesi değil.

Avrupa'daki bu dalgayı, Fransa'da Macron yönetimi "Şimdi zamanı değil", İsrail'in en sadık müttefiki ABD'ye katılan Almanya'da Sosyal Demokrat-Yeşil-Hür Demokrat hükümeti "Tek taraflı yaklaşımla olmaz" açıklamasıyla frenlemeye çalıştı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar