İsrail saldırılarında yerle yeksan olup tecrit edilen Gazze'nin kuzeyine Dünya Gıda Programı teslimatları durdu

İsrail saldırılarında yerle yeksan olup tecrit edilen Gazze'nin kuzeyine Dünya Gıda Programı teslimatları durdu
İsrail saldırıları ve aç kalan Filistinlilerin izdiham yaratması karşısında güvenlik sağlanana kadar kuzeye teslimatı durdurduğunu açıklayan BM kurumu, "Daha fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağını biliyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında öldürülenlerin sayısı 29 bin 195'e çıkarken, açlıktan ölüm ve kıtlıkla mücadele eden Filistinlilere birbiri ardına kötü haberler geldi.

İsrail'in yerle yeksan edip tecrit ettiği Kuzey Gazze'de açlığın vahim boyutlara ulaştığı raporlara yansıdı. Gazze Şeridi'ne yardımlar genelde güneyden girdiğinden, kuzey yardım teslimatına en muhtaç bölge. Ama Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (DGP/WFP), kuzeye yardım teslimatını durdurdu.

Hamas'ın Sağlık Bakanlığı açıklamasında İsrail'in son 24 saatteki saldırılarında 103 Filistinli daha öldürüldü. Toplam ölü sayısı 29 bin 195, toplam yaralı sayısı 69 bin 170'e çıktı. Açıklamada İsrail ordusunun kurtarma ekiplerinin enkaz altında, yollarda mahsur kalanlara, yaralılara ulaşmasını engellediğinden gerçek sayının çok daha fazla olduğu hatırlatıldı.

Dünya Gıda Programı, koşullar güvenli dağıtıma izin verene kadar Gazze'nin kuzeyine gıda yardımı dağıtımını durdurduğunu açıkladı. DGP, yardım taşıyan kamyon konvoyunun silah sesleri ve saldırılarla karşılaşmasının ardından yaygın açlığa rağmen kuzey Gazze'ye yardım dağıtımını durdurmak zorunda kaldığını söyledi.

'SİVİL DÜZENİN ÇÖKÜŞÜ NEDENİYLE TAM BİR KAOS VE ŞİDDET'

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu'nun (UNRWA) bir kamyonuna İsrail saldırısı üzerine 3 haftalık bir aranın ardından pazar günü yardım teslimatına yeniden başlayan DGP'nin açıklamasına göre "konvoyu sivil düzenin çöküşü nedeniyle tam bir kaos ve şiddetle karşı karşıya kaldı, ekipleri de benzeri görülmemiş düzeyde çaresizliğe tanık olduklarını bildirdi".

Açıklamada pazar günü yardım ulaştırma girişiminin öyküsü şöyle aktarıldı: "Konvoy, Gazze Vadisi kontrol noktasının yakınında aç insan kalabalığıyla çevrildi. Öncelikle kamyonlarımıza tırmanmaya çalışan insanların birçok girişimini savuşturduk, ardından Gazze Şehri'ne girdiğimizde silah sesleriyle karşılaştık, ekibimiz yol boyunca az miktarda yiyecek dağıtmayı başardı. Benzer olaylar pazartesi günü yardım misyonunun tamamlanamamasıyla sonuçlandı."

Ertesi gün, güneydeki Han Yunus ile Gazze'nin merkezindeki Deyr el Balah arasında DGP kamyonlarının yağmalandığı ve bir sürücünün dövüldüğü aktarıldı.

'KARARI KOLAY ALMADIK, NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ'

Teslimatı durdurma kararı almanın "kolay olmadığını" belirten DGP, "Bildiğimiz gibi bu, oradaki durumun daha da kötüleşeceği ve daha fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. Yardım teslimatlarına mümkün olan en kısa sürede tekrar başlayacağız" dedi.

'ÇOK DAHA FAZLA MİKTARDA GIDANIN BİRDEN FAZLA ROTADAN GİRMESİNE İZİN VERİLMELİ'

Teslimatların devam edebilmesi için "çok daha fazla miktarda gıdanın birden fazla rotadan girmesine izin verilmesi gerektiğini" vurgulayan DGP, “İşleyen bir insani bildirim sistemine ve istikrarlı bir iletişim ağına ihtiyaç var. Personelimiz ve ortaklarımızın yanısıra hizmet verdiğimiz insanlar için de güvenlik kolaylaştırılmalı" diye ekledi.

UNRWA YARDIMLARI DA BİTMEK ÜZERE

Öncesinde İsrail'in hedef göstermesiyle ABD ile müttefiklerinin para yardımını kestiği BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu (UNRWA), fonlar yeniden verilmezse mart ayında operasyonlarını kesmek zorunda kalacağını duyurmuştu.

'İNSANLAR ZATEN HALİHAZIRDA AÇLIĞA BAĞLI NEDENLERDEN ÖLÜYOR'

BM'ye bağlı üç kurumun (Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve çocuklarla ilgili UNICEF) dünkü ortak açıklamasında "Savaşın başlamasından 4 ay sonra Gazze'de yiyecek ve temiz su inanılmaz derecede kıt ve hastalıklar yaygın olması, kadınlarla çocukların beslenmesinin ve bağışıklıklarının tehlikeye girmesine ve akut yetersiz beslenmede artışa neden oluyor" denildi. "İnsanlar zaten halihazırda açlığa bağlı nedenlerden ölüyor" vurgusu yapıldı.

'DURUM BUGÜN ÇOK DAHA VAHİM OLABİLİR'

Gıda krizinin özellikle kuzeyde ciddi boyutlara ulaştığını, ocak ayında 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan birinin akut yetersiz beslendiğinin rapor edildiği belirtilen ortak açıklamada, "Durum bugün çok daha vahim olabilir" uyarısı yapıldı.

Yakın zamanda yayımlanan bir BM raporu, geçen ay sağlık merkezlerinde yapılan taramalara göre Gazze'nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan birinin yetersiz beslendiğini ortaya koydu. (Al Jazeera, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar