İsrail saldırısı altında güneydeki Refah ve kuzeydeki Cebaliye'den yüz binlerce Filistinli kaçmak zorunda kaldı

İsrail'in Gazze'nin hem kuzey hem güney ucundaki kara harekatları yüzünden Cebaliye Mülteci Kampı ve Refah'a sığınmış yüz binler bombardıman altında yollara düştü. Nereye gideceklerini bilmediklerini belirten kadınlar "Ölümden ölüme kaçıyoruz" dedi.

İsrail saldırısı altında güneydeki Refah ve kuzeydeki Cebaliye'den yüz binlerce Filistinli kaçmak zorunda kaldı

Artı Gerçek - İsrail'in 220 gündür saldırdığı Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısı 35 bin 91'e yükselirken, İsrail ordusunun kara güçleri hem kuzeyden hem güneyden saldırıyor. Bir yandan aylar önce Hamas'ı dağıttıklarını iddia ettikleri bölgeyi yeniden ele geçirmek için bugün en kuzeydeki yıkıntılara yeniden dalan İsrail güçleri, diğer yandan en güneydeki Refah kentinin içine giden otoyolda ilerledi. Hava saldırılarının eşlik ettiği kara saldırıları, haftalardır yaşanan en yoğun çatışmalardan bazılarına sahne oldu.

BM: 6 MAYIS'TAN BERİ REFAH'TAN 360 BİN FİLİSTİNLİ AYRILDI

2.3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında yerlerinden edilenlerin sığınmasıyla 1.5 milyon Filistinlinin barındığı Mısır sınırındaki Refah'a geçen hafta başlayan kara harekatından sonra yüz binler yeniden kaçmak zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre İsrail'in bazı kesimlerinin boşaltılmasını emrettiği Refah'tan 360 bin Filistinli ayrılmak zorunda kaldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu (UNRWA), Refah'tan 6 Mayıs'tan bu yana 360 bin Filistinlinin ayrıldığını açıkladı.

İSRAİL KARA GÜÇLERİ SELAHADDİN YOLU'NU KESTİ

İsrail, geçen hafta Refah'ın doğusuna tahliye emrini son günlerde merkezi bölgelere de yayarak yüz binlerce Filistinliyi yollara düşmek zorunda bıraktı. Refah'taki Filistinliler, İsrail'in bombardımanları yoğunlaştırdığını ve tankların kentin doğusunu merkez bölgeden ayıran kuzey-güney Selahaddin Yolu'nu kestiğini söyledi.

'SON ANDA KAÇMAYI KİMSE İSTEMEZ'

Reuters'in sohbet uygulamasından ulaştığı 57 yaşındaki Bassam, "Tanklar şehrin doğusundaki Selahaddin Yolu'nu kesti. Birlikler şu anda güneydoğu tarafında, yerleşim alanının yakınında toplanıyor. Durum korkunç ve patlama sesleri hiç durmadı" diyerek ekledi:

"İnsanlar Refah'ı terk etmeye devam ediyor...Artık hiçbir yer güvenli görünmüyor. Tankların ani saldırı yapması ve dışarı çıkmak için çok geç olması durumunda son anda kaçmayı kimse istemez."

KARA HAREKATI YÜZÜNDEN REFAH'TA HİÇBİR ŞEY KALMADI

İsrail saldırıları yüzünden daha önce üç kez yer değiştirmek zorunda kalan 25 kişilik Anseir ailesi, eşyalarını eski bir arabaya yükleyip çıkış imkanı arayanlar arasında. Terk edilmiş bir BM okuluna sığınan aile, nereye nasıl gideceklerini bilmediklerini söyledi.

Beş çocuk annesi Mey, tahliye emri ve çatışmaların başlamasıyla birlikte hastanelerin hızla kapandığını ve zaten yetersiz olan yardım malzemelerinin tamamen ortadan kalktığını belirtti.

'YAŞAM VE ÖLÜM ARTIK AYNI'

"Burası sıfır. Burası perişan. Hizmet yok, su yok, elektrik yok. Bulunduğumuz yerde hayat yok" diyen Mey, kalp rahatsızlığı olan bir çocuğunun süt ve tıbbi tedavi ihtiyacı olduğunu, buna artık bulundukları yerde ulaşamadıklarını anlattı:

"Yaşam ve ölüm artık aynı. Allah'tan bir an önce kurtuluş umuyoruz, artık yardım Allah'a kaldı, başka kimseden gelmeyecek. Biz sadece yüreği merhametli olanlara, insani yardım kuruluşlarına sesleniyoruz."

'DAHA İKİ AY ÖNCE GELMİŞTİK Kİ YİNE GİTMEMİZİ SÖYLEDİLER'

Sekiz çocuk annesi olan görümcesi Abir, ailenin eskiden aldığı yardımların artık kalmadığını söyledi. Artık hiçbir yerin güvenli olmadığını tasdik eden Abir, “Ölümler gördük, kafası kopmuş insanlar gördük. Daha iki ay önce gelmiştik ki yine gitmemizi söylediler. Üzerimize el ilanları attılar. Gördüğünüz gibi nereye gideceğimizi veya geleceğimizi bilmiyoruz. Sanki ölümden ölüme kaçıyoruz" dedi.

CEBALİYE'DEN KADINLARLA ÇOCUKLARIN KAÇIŞ GÖRÜNTÜLERİ

75 yıl önce şimdiki İsrail topraklarından sürülen Filistinlileri barındırmak için inşa edilmiş Cebaliye Mülteci Kampı dahil Kuzey Gazze'deki duruma da dikkat çeken UNRWA, "Gazze'nin kuzeyindeki bombardımanlar ve diğer tahliye emirleri binlerce aile için daha fazla yerinden edilme ve korku yarattı" dedi. Gazze'de gidecek yer olmadığı ve ateşkes sağlanmadığı sürece güvenliğin tesis edilemeyeceğinin altını çizdi.

11 Mayıs'ta Gazze'nin kuzeyinde yaklaşık 100-150 bin Filistinlinin kaldığı Cebaliye'nin boşaltılması emrini veren İsrail ordusu, yoğun hava saldırıları başlattığı bölgeye zırhlı birliklerle girdi. 11 Mayıs'ı 12 Mayıs'a bağlayan gece 100'den fazla hava saldırısı boyutunda 3 gündür saldırı altındaki Cebaliye Mülteci Kampı'nda dün gece düzenlenen saldırılarda öldürülen 20 Filistinlinin cesedini bulduklarını söyledi.

'NEREYE GİDECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ, DURMADAN SÜRÜLÜYORUZ'

Filistinli gazetecilerin sosyal medyada paylaştığı görüntülere göre patlama ve çatışma sesleri yükselirken, çok sayıda kadın ve çocuk eşyalarını doldurdukları torbaları sırtlarına vurup molozlarla dolu sokaklarda koşturarak Gazze şehrinin batısına gitmeye çalışıyor.

Adını söylemeyen bir kadın, "Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Bir yerden bir yere sürüldük... Sokaklarda koşuyoruz. Kendi gözlerimle gördüm. Tankı ve buldozeri gördüm. O sokakta" dedi.

Filistinlilere göre daha önceki muharebe alanlarına geri dönme ihtiyacı, İsrail'in askeri hedeflerinin ulaşılamaz olduğunu kanıtlıyor.

ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİLERİN TOPLAM SAYISI 35 BİN 91'E YÜKSELDİ

Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 57 Filistinli daha öldürüldü, 82 Filistinli daha yaralandı. İsrail'n 7 Ekim 2023'ten beri Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin toplam sayısı 35 bin 91'e, yaralanan Filistinlilerin toplam sayısı 78 bin 827'ye yükseldi. İsrail saldırıları nedeniyle ulaşılamadığından enkaz altında ve yol kenarlarında kalan çok sayıda ölü olduğu da hatırlatıldı. (Dış Haberler)

israil Gazze şeridi kaçış Refah Cebaliye Mülteci Kampı