İsrail'den F-35 anlaşmasına 'normalleşme' şartı
ABD Başkanı Trump Suudi Arabistan’a gelişmiş F-35 jetleri satmayı düşündüğünü söyledi. İsrail ise satışın “normalleşme” şartına bağlanmasını şart koşuyor…
Artı Gerçek- Gelecek hafta Beyaz Saray’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı ağırlayacak olan ABD Başkanı Donald Trump, Riyad'a F-35 savaş uçakları satmayı değerlendiriyor.
Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada Trump, “Bir sürü jet almak istiyorlar… Buna bakıyorum. Benden bunu incelememi istediler. Bir sürü ’35’ almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
'SUUDİ ARABİSTAN'I ONURLANDIRIYORUZ'
Beyaz Saray’da Salı günü gerçekleşecek görüşmeler için, “Bir buluşmadan daha fazlası, biz Suudi Arabistan’ı onurlandırıyoruz” diye konuşan Trump, Riyad yönetiminin İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesini öngören İbrahim Anlaşmaları’na katılması yönündeki beklentisini de tekrarladı.
İSRAİL'DEN NORMALLEŞME ŞARTI
ABD merkezli Axios haber sitesi ise İsrail’in, F-35’ler konusunda Trump’tan bazı talepleri olduğunu yazdı. Bir İsrailli kaynak, satış için, Suudi Arabistan-İsrail arasındaki bir normalleşmenin şart koşulmasını istediklerini ve bunu Trump’a bildirdiklerini söyledi.
Siteye konuşan isimsiz bir diğer İsrailli kaynak ise “Türkiye’ye F-35 tedarikine kesinlikle karşı çıktıklarını” ifade ederek, Suudi Arabistan’a bu uçakların satışından ise “daha az endişe duyduklarını” belirtti.
Bölgede halihazırda yalnızca İsrail F-35 savaş uçaklarına sahip. Suudi Arabistan’a olası bir F-35 tedariki, askerî dengeyi değiştirerek İsrail’in üstünlüğünü olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak görülüyor.
SUUDİ ARABİSTAN, FİLİSTİN MESELESİNDE GERÇEKÇİ BİR ÇÖZÜMDE ISRARCI
Deutsche Welle'de yer alan habere göre Beyaz Saray’daki görüşmede, F-35 anlaşması ve İsrail ile olası normalleşme adımının kritik başlıklar olması bekleniyor. Trump, geçen ay Suudi Veliaht Prens ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, Gazze savaşının sona ermesiyle birlikte, Suudi Arabistan’ın İsrail’le normalleşmeye doğru ilerlemesini beklediğini söylemişti.
Suudi Arabistan ise İsrail ile normalleşme için önce Filistin meselesinde gerçekçi bir çözüme ulaşılması gerektiği konusunda ısrarcı.
Mayıs ayında Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Trump, burada 142 milyar dolarlık bir silah satış anlaşması imzaladıklarını duyurmuş ayrıca Riyad’ın ABD’ye 600 milyar dolar yatırım sözü verdiğini açıklamıştı. Ancak bu vaatlerin abartılı olabileceği değerlendirmesi de yapılıyor. (Dış Haberler Servisi)