İsrail'e 350 silah ihracatı ruhsatının yüzde 12'sini askıya alan Britanya hükümeti: Çok önemli bir şey değil

İsrail'e 350 silah ihracatı ruhsatının yüzde 12'sini askıya alan Britanya hükümeti: Çok önemli bir şey değil
Gazze'de 11 aydır en az 40 bin 800 Filistinliyi öldüren İsrail'e sadece 30 silah ihracatı ruhsatını askıya alan, üstelik buna F-35 parçalarını dahil etmeyen Londra, buna rağmen hem içerden hem İsrail hükümetinden tepki çekince açıklama getirdi.

Artı Gerçek - Britanya'da temmuzda iktidara gelen Keir Starmer'ın başbakanlığındaki İşçi Partisi hükümeti, İsrail'e 350 silah ihracatı ruhsatından 30'unu askıya alma kararına İsrail hükümetinin tepki göstermesi üzerine "Çok da önemli bir şey değil" izahatını getirdi.

Dün Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy'nin İsrail'e 30 silah ihracatı ruhsatını askıya alma kararını, bunların "uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal etmede kullanılabileceğine dair net riskle" gerekçelendirdi.

F-35 İÇİN BRİTANYA'DA ÜRETİLEN PARÇALAR DAHİL EDİLMEDİ

İsrail'in 7 Ekim'den beri en az 40 bin 800 Filistinliyi öldürdüğü Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçakları için Britanya'da üretilen parçalar yasağa dahil edilmedi. Bu karar, parçaların, F-35 küresel programı kapsamında üretilmesiyle gerekçelendirildi. Diğer yandan İsrail'in silah ithalatında en büyük tedarikçi ABD yüzde 65, Britanya yüzde 1'lik dilimi oluşturuyor.

NETANYAHU: UTANÇ VERİCİ KARAR

Buna rağmen Londra'ya İsrail hükümetinin sert tepkilerinin başını çeken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kararı "utanç verici" ve "yanlış yönlendirilmiş" olarak niteledi.

BOJO: HAMAS'IN KAZANMASINI MI İSTİYORSUNUZ?

Önceki Muhafazakar Parti hükümetinin başbakanlarından Boris Johnson, X'te şu paylaşımı yaptı:

"Hamas hala pek çok masum Yahudiyi rehin tutuyor, İsrail ise 7 Ekim katliamının tekrarlanmasını engellemeye çalışıyor. Lammy ve Starmer neden İsrail'i terk ediyor? Hamas'ın kazanmasını mı istiyorlar?"

BAŞHAHAM: İNANILIR GİBİ DEĞİL

Gazze'den İsrail'e ceset torbasında getirilen 6 rehine için tören düzenleyen Başhaham Ephraim Mirvis, hükümetin İsrail'e bazı silah ruhsatlarını askıya alma kararını "inanılmaz" diye niteledi. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e "antisemitizm" suçlamalarıyla da tanınan başhaham, "İsrail'in yakın stratejik müttefiki Britanya hükümetinin, İsrail'in savaştığı bir zamanda silah ruhsatlarının kısmi askıya alındığını duyurması inanılır gibi değil" paylaşımını yaptı.

Kararın, "İsrail'in uluslararası insani hukuku ihlal ettiği yalanını beslediğin ve ortak düşmanları cesaretlendirmeye hizmet edeceği" iddiasında bulunan Sir Mirvis, "acımasız teröristlerin soğukkanlılıkla öldürdüğü 6 rehinenin aileleri tarafından gömülmesi" sırasında alınmasını da eleştirdi.

SAVUNMA BAKANI: SALDIRI AMAÇLI KULLANILAN PARÇALARI SEÇTİK

Tepkiler üzerine bugün BBC ve Times Radyosu'na konuşan Britanya Savunma Bakanı John Healey, Gazze'de "saldırı amaçlı" kullanılan parçaların İsrail'e satış ruhsatlarının askıya alındığını, ancak bunun İsrail'in güvenliği üstünde "önemli bir etkisinin olmayacağını" söyledi.

'SİLAH SATIŞININ TAMAMEN YASAKLANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Gazze'deki durumun hükümetin söz konusu ruhsatları gözden geçirmesini gerektirdiğini belirten Healey, diğer yandan İşçi Partisi'nin bazı milletvekillerinin "İsrail'e silah satışının tamamen yasaklanması talebini kabul etmediğini" dile getirdi.

'F-35 PARÇALARINDAN HANGİLERİNİN İSRAİL'E GİDECEĞİNİ AYIRT EDEMEYİZ'

F-35 parçalarının neden dahil edilmediği sorulduğunda, Healey, bu jetler için "kasıtlı istisna" olduğunu, sadece Britanya ve İsrail'in değil, dünya genelinde 20 ülkenin yaklaşık 1000 adet F-35 kullanıldığını anlattı:

"Britanya küresel bir havuza giren tüm bu jetler için önemli, kritik bileşenler üretiyor. Hangi bileşenlerin İsrail jetlerine gireceğini ayırt etmek zor. Bu, küresel bir tedarik zinciri ve Britanya bu tedarik zincirinin hayati bir parçası. Biz, kendi güvenliğimiz, müttefiklerimizin ve NATO'nun güvenliği için merkezi önem taşıyan savaş uçaklarının operasyonunu riske atmaya hazır değiliz."

İSRAİL İÇİN YEMİN RİTÜELİYLE KAPANIŞ

Uluslararası Af Örgütü'nün kararı "jest siyaseti" diye eleştirmesine "hukukun üstünlüğüne uymakla ilgili" yanıtını veren Savunma Bakanı, rehine ölümleri sırasında açıklanmasının "yasal süreç olması gerçeğinden kaynaklandığını" söyledi.

Healey, "İsrail'in yanında durma ve meşru müdafaa hakkını savunma konusundaki kesin kararlılıklarını" dile getirerek "İsrail'in sadık müttefiki olmaya devam ediyoruz" diye ekledi. (BBc, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar