İsrail'e karşı soykırım davasına müdahil olan Mısır, 'Tel Aviv Büyükelçisini geri çekmeyi değerlendiriyor'

İsrail'e karşı soykırım davasına müdahil olan Mısır, 'Tel Aviv Büyükelçisini geri çekmeyi değerlendiriyor'
İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'a kara harekatı başlatmasının ardından Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına müdahil olan Kahire'nin diplomatik hamlelere de hazırlandığı belirtildi.

Artı Gerçek - İsrail'le barış anlaşması yapan ilk Arap ülkesi olan Mısır'ın Yahudi devletiyle diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürmeyi değerlendirdiği belirtildi. ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan kaynaklar, Tel Aviv Büyükelçisini geri çağırmayı düşünen Mısır yönetiminin İsrail ile ilişkileri kesme niyetinde olmadığını söyledi.

REFAH SINIR KAPISI İNSANİ YARDIM GEÇİŞİNE KAPALI

Birkaç gün önce Güney Afrika Cumhuriyeti'nin BM'nin en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına katılacağını duyuran Mısır, ardından İsrail ordusunun geçen hafta ele geçirdiği Gazze'nin en güneyindeki Refah Sınır Kapısı'nın insani yardım geçişine yeniden açılması konusunda İsrail ile işbirliği yapmama kararını açıkladı.

İSRAİL KAPIYI ALMAYA GİDERKEN KAHİRE'Yİ HABERDAR ETTİ

WSJ'ye konuşan kaynaklara göre İsrail, Refah'a başlattığı kara harekatı kapsamında sınır kapısının Filistin tarafına operasyon düzenleyeceğinden Kahire'yi sadece birkaç saat önce haberdar etti. Ancak bu bildirim, Refah'a kara harekatı konusunda taraflar arasında aylarca süren görüşmelerin ardından geldi.

HAMAS ATEŞKES TEKLİFİNİ KABUL EDİNCE

Mısır Katar'la birlikte İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşmasına varılmasına yönelik müzakerelere de aracılık ediyor. 6 Mayıs akşamı ABD'nin bilgisi dahilindeki Mısır ve Katar'ın son önerisini Hamas'ın kabul etmesinden birkaç saat sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tankları Refah'a soktu ve 7 Mayıs sabahı Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER MISIR'A ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Bunun üzerine Mısır'ın Lahey'deki davaya katılma kararı almasının "iki ülke arasındaki anlaşmaların ihlali" olduğunu iddia eden İsrailli yetkililer, Kahire'yi "ikiyüzlü oyun oynamakla" suçladı.

Mısır'ın Lahey'de müdahil olmasının ikili ilişkilerde "bozulmayı" yansıttığını söyleyen üst düzey bir İsrailli yetkili, "Müdahilliğin devlet ilişkilerine yansımaları olan sorunlu bir bütünün parçası olması bizi endişelendiriyor" dedi. Bir başka üst düzey İsrailli yetkili, "Mısır'la ilişkilerimizde daha önce görülmemiş bir durum. Çok sert bir adım. Mısır siyasi olarak baskı yapmaya devam ediyor ve bize ilerlemeye ne sabrının ne de yeteneğinin olduğunu gösteriyor. Bu, çok üzücü ve endişe verici" diye konuştu.

1979 BARIŞ ANLAŞMASININ İHLALİ

İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı Gazze Savaşı'nın Mısır'la arasında yarattığı çatlak, Refah'a kara harekatıyla büyüdü. Kahire'nin 1979 barış anlaşmasını ihlal etmemesi konusunda defalarca uyardığı İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesi anlaşmanın net ihlali.

ŞÜKRİ: ANLAŞMA MISIR'IN STRATEJİK TERCİHİ

İsrail'i "Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının kapatılması konusundaki sorumluluğunu üstlenmeye" çağıran Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, diğer yandan ilişkileri kesmekten söz etmek yerine İsrail'le barış anlaşmasının "Mısır'ın 40 küsur yıllık stratejik tercihi olduğunu ve her türlü ihlalin soruşturulması ve icabına bakılması için kendi mekanizmalarının bulunduğunu" söyledi.

'MISIR, İSRAİL'İN SINIRI KONTROL ETMESİNİ GAYRİMEŞRU BULUYOR'

Şarkul Avsat'a konuşan eski Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, İsrail Refah Sınır Kapısı'nı kontrol ettiği müddetçe iki ülke arasında koordinasyona yer olmadığını belirtti.

Kapının Filistin tarafını Filistinlilerin kontrol etmesine herhangi bir alternatifi kabul etmeyen Mısır'ın, İsrail'in sınırı kontrol etmesini gayrimeşru bulduğunu dile getiren Fehmi, Kahire'de müzakereler sürerken Refah'ta kara harekatını genişleten Netanyahu hükümetinin Gazze'deki savaşı bitirmek istemediğini, dolayısıyla ufukta ateşkes gözükmediğini vurguladı.

'SINIRDA İSRAİL VARLIĞINI TANIYAN ÜLKE OLMAK İSTEMİYOR'

Uluslararası ilişkiler uzmanı Tarık Fehmi de "Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafında İsrail varlığını tanıyan ülke olarak görülmek istemediğini" belirterek "Bu, Kahire'nin İsrail'e verdiği ilk mesajdır" dedi. (Ynet, New Arab, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar