İsrail'in bölgesel tırmandırması: 'İran nükleer bomba detonatörü testlerine başlıyor' iddiası

İsrail'in bölgesel tırmandırması: 'İran nükleer bomba detonatörü testlerine başlıyor' iddiası
İsrail, Gazze Savaşı üstüne suikast furyasına olası misillemelere yeni savaş tehdidiyle yanıt verirken, İran'da İsrail gibi nükleer silah sahibi olma tartışması alevlendi. Bu ortamda Tahran'ın "nükleer bomba üretme kapasitesine yaklaştığı" iddia edildi.

Artı Gerçek - Gazze Şeridi'ne 313 gündür saldırıp yaklaşık 40 bin Filistinliyi öldürmesinin üstüne suikast furyasıyla bölgesel savaş riski yaratan İsrail'in milyarlarca dolarlık Amerikan askeri yardımına mazhar olmaya devam ettiği ortamda, İran'ın nükleer silah geliştirdiğiyle ilgili iddialar yeniden ısıtıldı.

Londra'dan yayın yapan, Suudi Arabistan tarafından finanse edilen Iran International haber ağının "Tahran'ın nükleer bomba detonatörleri üretmek için testlere yeniden başlayacağı" iddiasına İsrail'in Jerusalem Post, Ynet gibi haber siteleri de yer verdi.

İSRAİL NÜKLEER SİLAH SAHİBİ, ABD NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇIKTI

ABD'nin 2015'te Barack Obama döneminde imzalayıp 2018'de Donald Trump döneminde çıktığı nükleer anlaşmanın kısıtlamalarından azat olan Tahran, yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme ve yüksek teknolojik füze geliştirme faaliyetleri yürüttüğünü saklamazken, Iran International'ın iddiasına göre "gizli nükleer silah programını ilerletip nükleer bomba üretme kapasitesine yaklaştı".

SPND YENİDEN YAPILANDIRILDI

Iran International, iddiasını, bilgilerin hassas doğası nedeniyle adlarının açıklanmamasını tercih eden İran'daki üç bağımsız kaynağa dayandırdığını söyledi. Buna göre İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer programındaki önemli ilerleme kapsamında atılan adımlar şunlar:

İran Savunma Bakanlığı'nın Savunma İnovasyon ve Araştırma Kurumu'nu (SPND) yeniden yapılandıran, mali bağımsızlığa kavuşturan ve Ulusal Denetim Ofisi'nin denetiminden muaf tutan yasa tasarısı mecliste onaylandı. Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Muhammed İslami'yi yeniden İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı atadı. Ve nükleer bomba detonatörleri üretmek için testlerin yeniden başlamasına karar verildi.

Yeniden yapılandırmanın, SPND'nin artan özerklikle faaliyet göstermesine ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in gözetimi altında nükleer detonatörler üzerindeki çalışmalarına devam etmesine olanak sağladığı belirtildi.

DNI DEĞERLENDİRMESİNDE YENİ NÜANS: İSTERLERSE ÜRETİRLER

ABD istihbarat teşkilatları, yıllardır, İran'ın test edilebilir nükleer cihaz geliştirmek için gerekli temel faaliyetlerde bulunmadığını rapor etti. Nitekim ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün (DNI) martta yayımladığı raporda, İran'ın nükleer programını uluslararası baskılara karşı diplomatik kaldıraç olarak kullandığı, an itibarıyla nükleer silahı test edecek yeterlikte nükleer faaliyet yürütmediği, mevcut nükleer kapasitesiyle nükleer silah yapma iradesi ya da yöneliminin saptanmadığı sıralandı. Ancak DNI'nın temmuzda yayımladığı İran'ın Nükleer Silah Kabiliyeti başlıklı raporda bir nüans değişikliğine gidildi. Bu kez "İran, eğer tercih ederse, nükleer cihaz üretmek için kendini daha iyi pozisyona getiren faaliyetler yürütüyor... Eğer tercih ederse bir dizi tesiste silah düzeyinde uranyumu hızla üretme altyapısı ve tecrübesine sahip" denildi.

'ABD İLE İSRAİL'İN VAR, İRAN'IN NİYE YOK?'

İsrail'in eski SPND Başkanı ve İran askeri nükleer programının önemli ismi Muhsin Fahrizade'ye Kasım 2020'de Tahran'da suikast düzenlemişken, Iran International, "Savunma Bakanlığı'na bağlı patlayıcılar ve metaller uzmanı olarak nükleer detonatörlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayan" Said Borci ile SPND Başkanı General Rıza Muzafferinya'ya hedef gösterir gibi geniş yer ayırdı.

Haberde Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın pazar günü kabine listesini sunduğu meclis oturumunda milletvekili Muhammed Rıza Sabahyan'ın şöyle konuştuğu aktarıldı:

"Hangi mantık veya yasa, kibirli güçlerin nükleer silahlara sahip olması gerektiğini, ancak İran'ın olmaması gerektiğini söylüyor?"

"Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yeni koşulları gözden geçirmesini ve Dini Lider'e, dinamik İslam hukukunu göz önünde bulundurarak nükleer silahların geliştirilmesi için yolun açılmasını tavsiye etmesini istiyoruz."

HAMANEY'İN DANIŞMANI: ZORUNDA KALABİLİRİZ

Dini Lider Hamaney'in danışmanı Kemal Harrazi de 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "İran'ın, varlığının İsrail tarafından tehdit edilmesi durumunda, nükleer silah üretmek zorunda kalabileceğini" söylemişti:

"Nükleer bomba üretme kararımız yok, ancak İran'ın varlığı tehdit edilirse askeri doktrinimizi değiştirmekten başka seçeneğimiz kalmayacak. Siyonist rejimin nükleer tesislerimize saldırı düzenlemesi durumunda caydırıcılık kurallarımız değişecek."

İran'da her konuda son sözü söyleyen Hamaney, 2000'lerin başında yayımladığı fetvayla nükleer silahların geliştirilmesini "haram" ilan edip yasaklamıştı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar