İsrail'le misilleme döngüsündeki İran'dan 'Varoluşsal tehdit halinde nükleer silah geliştirebiliriz' mesajı
İsrail'den varoluşuna yönelik tehditle karşılaşması halinde İran'ın doktrinini değiştirip nükleer silah geliştirebileceğini söyleyen Hamaney'in danışmanı Harrazi, balistik füze menziline 2 bin kilometrelik sınırlama uygulamaktan vazgeçme işaretini verdi.
Artı Gerçek - Gazze'den Lübnan'a taşınan savaşın etrafında İsrail'le misilleme döngüsüne giren İran'da nükleer doktrini değiştirme tartışması ciddileşti. İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi, Tahran'ın "özellikle de varoluşsal bir tehditle karşılaşırsa" nükleer doktrininde değişikliklere gitme olasılığını değerlendirdiğini belirtti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze ve Lübnan'dan sonraki hedeflerinin Suriye ve İran olacağının işaretlerini verirken, Lübnan'da Hizbullah'a yakın Al Mayadeen'e röportaj veren Harrazi, Tahran'ın savaşın genişlemesini istemediğini, ama buna tamamen hazır olduğunu söyledi.
'NÜKLEER SİLAHLA ARAMIZDAKİ TEK ENGEL, HAMANEY'İN FETVASI'
Nükleer doktrininde olası değişikliklerle ilgili sorular üzerine İran'ın "özellikle varoluşsal tehditle karşılaşması durumunda bu tür değişikliklerin mümkün olduğunu" dile getiren Harrazi, İran'ın nükleer silah üretecek teknik kapasiteye sahip olduğunu, bu konuda önemli bir engelle karşılaşmadığını, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in çıkardığı fetvanın İran'ın nükleer silahlanma peşinde koşmasını engelleyen tek kısıtlama olduğunu anlattı.
'HARAM' FETVASI
2000'lerin başında çıkardığı fetvayla nükleer silahların geliştirilmesini yasaklayan Hamaney, 2019'da "Nükleer bombalar üretmek ve stoklamak yanlıştır, bunları kullanmak haramdır... Nükleer teknolojimiz olmasına rağmen İran bundan kesinlikle kaçınmıştır" demişti.
İSRAİL'LE MİSİLLEME DÖNGÜSÜNE 'DEVAM'
Hamaney'in danışmanlarından olan Harrazi, İran'ın 1 Ekim'deki füzeli misillemesine İsrail'in geçen haftasonu hava ve füze saldırılarıyla verdiği yanıta uygun zamanda ve şekilde karşılık vereceklerini yineledi.
In a recent interview for Al Mayadeen, Dr. Kamal Kharrazi, former Iranian Foreign Minister and head of Iran's Strategic Council on Foreign Relations, addressed Iran’s nuclear policy.
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) November 1, 2024
Dr. Kharrazi stated that while the Iranian leader's religious decree is what prevents nuclear… pic.twitter.com/4zbeUhd1jD
Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı, politika değişikliklerinin füzeler için de geçerli olacağını, Tahran'ın balistik füzelerinin menzilini artırma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
'MÜTTEFİKLERİ İSRAİL'İ DURDURMAZSA, 2 BİN KM MENZİL SINIRI KALKAR'
Füze kabiliyetlerini çeşitli operasyonlarda kanıtlayan İran'ın halihazırdaki odak noktasının Batılı ülkelerin endişelerini dikkate aldığı füze menzilleri olduğunu aktaran Harrazi, İran'ın özellikle egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgili endişeleri Batılı ülkelerden kabul görmezse, artık onların endişelerini göz ardı edeceğini, dolayısıyla kendiliğinden 2 bin kilometreyle sınırladığı füze menzillerini geliştirmesi ve genişletmesinin olası olduğunu belirtti.
'ATEŞKES MÜZAKERELERİNE MÜDAHALE ETMİYORUZ'
Gazze ve Lübnan'da İsrail'in ateşkes ilan etmesine yönelik müzakerelere Tahran'ın müdahale etmediğini vurgulayan Harrazi, müzakere etme ve ateşkes anlaşmasına varmanın Filistinliler ile Lübnanlıların hakkı olduğunu, Filistinliler ile Lübnanlıların alacağı her türlü kararı İran'ın destekleyeceğini dile getirdi.
'ŞİÖ, BRICS, YENİ KALKINMA BANKASI KALKANIMIZ'
ABD'nin Trump yönetimi döneminde çekildiği 2015 tarihli nükleer anlaşmaya atıfla, diğer tarafların taahhütlerini yerine getirmesi koşuluyla İran'ın önceki anlaşmalarına bağlı kalmaya devam ettiğini söyleyen Harrazi, karşı tarafın yükümlülüklerine uymaması ve müzakere yerine yaptırım yoluna girmesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti.
Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı, Rusya ile Çin'in "Batı hakimiyetinden kurtulmak için yeni bir uluslararası sistem kurmaya çalıştığını, İran'ın da bu hedefi savunduğunu" söyledi. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), BRICS ve Yeni Kalkınma Bankası çerçevesinde bugüne kadar atılan adımların hepsinin bu vizyonla uyumlu olduğunu, İran'ın bu örgütlerin üyesi olduğunu ve yeni dünya düzeni kurmak için aktif çalıştığını sıraladı.
RUSYA İLE KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI 'ÇOK YAKINDA'
İran ile Rusya arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın hazır olduğunu, ikili ilişkiler ile işbirliğinin tüm yönlerini kapsadığını vurgulayan Harrazi, başta anlaşmanın Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesinde imzalanmasının planlandığını, ancak Rus tarafının önemini vurgulamak için ikili ziyaret sırasında nihaileşmesini tercih ettiğini, bu ziyaretin çok yakında gerçekleşeceğini anlattı. (Al Mayadeen, Dış Haberler)