İsveç ve Türkiye heyetleri bugün Brüksel'de görüşecek

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesi öncesinde Genel Sekreter Stoltenberg'in çağrısıyla Türkiye, Finlandiya ve İsveç temsilcileri bugün Brüksel'deki NATO merkezinde bir araya gelecek. Toplantının ana gündemi İsveç'in NATO üyeliği talebi.

İsveç ve Türkiye heyetleri bugün Brüksel'de görüşecek

Artı Gerçek- Dışişleri Bakanlığı, 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtıra'da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın beşinci toplantısının, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde Finlandiya ve İsveç’ten heyetlerin katılımlarıyla bugün Brüksel'de yapılacağını duyurdu.

MİT BAŞKANI KALIN DA GÖRÜŞMEYE KATILACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, NATO Madrid Zirvesi öncesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtıra'da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın beşinci toplantısı bugün düzenlenecek. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliğinde Finlandiya ve İsveç'ten heyetlerin katılımıyla yapılacak toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar katılacak.

Toplantıda, 14 Haziran'da Ankara’da düzenlenen bir önceki toplantıdan bu yana geçen sürede, Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörizmle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirilecek. Toplantıdan sonra Stoltenberg'in yerel saat ile 16.30'da bir basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA KARAR ÇIKMASI DÜŞÜK İHTİMAL

toplantıdan, İsveç'in üyeliği yönünde bir karar çıkması beklenmiyor. Bu yönde bir kararın 11 ve 12 Temmuz'da yapılacak zirvede çıkma ihtimalinin de düşük olduğu bildiriliyor. Son olarak türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da İsveç'in NATO üyeliği konusunda açıklamalarda bulunmuş, "Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz. Stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" ifadelerini kullanmıştı. (AA, DW TÜRKÇE)