İsveç'e NATO onayı çıkar çıkmaz Biden'dan Kongre üyelerine F-16 mektubu gitti
TBMM'nin İsveç'e NATO onayı vermesinin hemen ertesinde, ABD Başkanı Joe Biden'dan Ankara'ya F-16 onayı için Kongre üyelerine bir mektup gitti. Ankara, İsveç geriliminde ABD'yi F-16'ları pazarlık konusu haline getirmekle suçlamıştı.
Artı Gerçek - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinden bir gün sonra, ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre üyelerine mektup yazarak Ankara'ya yeni F-16 satışını "gecikmeden onaylamaları" için çağrıda bulunduğu ortaya çıktı. Reuters ajansına konuşan bir kaynağa göre Biden, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun dış ilişkiler komitelerinin üyelerine, resmi satış izni sürecini başlatma niyetinde olduğunu iletti.
Türkiye Ekim 2021’de hem 40 adet yeni F-16, hem de envanterindeki mevcut uçaklar için 79 modernizasyon kiti almak üzere Washington'a başvurmuştu. Fakat ABD ile ikili ilişkilerde başta Suriye'deki harekâtlar konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle satış Kongre gündemine alınmamıştı. Sonraki yıl ise Finlandiya ve İsveç’in Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde NATO’ya üyelik başvurularının Türkiye tarafından fiilen veto edilmesi sürecinde F-16'lar karşılıklı pazarlık konusu haline gelmişti. Türkiye’nin geçen yıl Finlandiya’nın üyeliğini onaylamasıyla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı da modernizasyon kiti satışına yeşil ışık yakarak konuyu Kongre’ye iletmişti.
'GECİKME OLMADAN İLERLEME' ÇAĞRISI
Reuters, mektuptan haberdar olan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Lockheed Martin şirketinin ürettiği uçakların ve modernizasyon kitlerinin yaklaşık 20 milyar dolar karşılığında satışı için Kongre üyelerinin harekete geçmeye çağırdığını aktardı. Mektubun içeriği hakkında Amerika'nın Sesi'ne (VOA Türkçe) bilgi veren bir Amerikalı yetkili de "Başkan Biden’ın mektubunda Kongre’ye F-16 satışı konusunda gecikme olmadan ilerlemesi çağrısında bulunduğunu" söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da dün Türkiye’yi, İsveç’in NATO üyelik sürecini hızla tamamlamaya davet etti.
İsveç'in NATO üyeliği, TBMM’de onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak. Reuters’a göre ABD’deki resmi sürecin bundan sonra başlaması bekleniyor.
VAN HOLLEN: SORU İŞARETLERİM VAR
Ajansa konuşan Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden Demokrat Senatör Chris Van Hollen, sürecin çok da hızlı olmayabileceği yorumunu yaptı. Van Hollen "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevde olduğu sürenin çoğunda Türkiye vefasız bir NATO müttefiki oldu" deyip ekledi: "Erdoğan'ın Suriye'deki Kürt müttefiklerimize yönelik saldırıları, Doğu Akdeniz'deki agresif eylemleri ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a saldırılarını desteklemedeki rolü nedeniyle soru işaretlerim var."
ABD’nin ülke dışına silah satışları için Kongre’nin iki kanadını oluşturan Senato ve Temsilciler Meclisi’nin onayı gerekiyor. ABD Başkanı Biden’ın Demokrat Partisi, 100 sandalyeli Senato’da bir sandalyelik çoğunluğa sahip. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçi Parti’nin iki sandalyelik bir çoğunluğu bulunuyor.
Eylül ayında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanlığını Robert Menendez'den devralan kıdemli Demokrat Senatör Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili “Bu sadece tek bir konuyu değiş birçok konuyu içeriyor” demişti. Türkiye hükümeti, F-16 satışına karşı çıkan Menendez’in yerine Cardin’in gelmesini olumlu bir adım olarak görmüştü.
Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli üyelerinden Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch de Amerika'nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Türkiye sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa F-16 yolunun açık olmasını bekliyorum” demişti. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)
ABD'den Türkiye'ye F-16 açıklaması: Kongre'nin süreçte kilit rolü var
Kremlin'den TBMM'nin İsveç onayına ilişkin ilk açıklama: Türkiye NATO üyesi, egemen kararıdır
Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı
İsveç NATO'ya katılımı konusunda Macaristan'ın müzakere talebini reddetti