TBMM'deki oylama öncesi Orban'dan İsveç'e NATO daveti

Macaristan Başbakanı Orban, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'de oylanmasının beklendiği gün İsveç Başbakanı Kristersson'u Budapeşte'ye davet etti. Orban, üyeliği müzakere etmek istediğini söyledi.

TBMM'deki oylama öncesi Orban'dan İsveç'e NATO daveti

Artı Gerçek - İsveç'in NATO'ya katılımına dair protokolün bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi öncesinde, bu üyeliğe Türkiye dışında henüz onay vermemiş tek NATO üyesi olan Macaristan'da da eş zamanlı bir hamle geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO’ya üyeliğini görüşmek üzere İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson'u ülkesine davet etti.

Orban, sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda, "İsveç’in NATO’ya katılımını müzakere etmek üzere bugün Başbakan Ulf Kristersson’a Macaristan’ı ziyaret etmesi için davet mektubu gönderdim" dedi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da, söz konusu ziyaretin "güven inşası" hedeflediğini savunarak, "Siyaset ve güvenlik alanında işbirliği, koşulsuz güven gerektirir" dedi.

İSVEÇ: HENÜZ KARAR VERMEDİK

Kristersson'un sözcüsü ise Reuters ajansına açıklamasında, Stockholm'ün bu davete nasıl yanıt verileceğine henüz kararlaştırmadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

İsveç, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra Mayıs 2022'de, yaklaşık 200 yıllık tarafsızlık politikasına son verme kararı almış ve Finlandiya ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak Stockholm'ün katılımı, Rusya ile görece iyi ilişkileri bulunan NATO üyeleri Türkiye ve Macaristan'a takılmıştı.

Ankara'dan yapılan açıklamalarda İsveç'e bazı isimlerin iadesi ve Suriye'deki harekâtlar nedeniyle uygulanan silah ambargosunu kaldırma şartı koşulmuş, Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında bir üç muhtıra-müzakere süreci başlatılmıştı. İsveç hükümeti silah ambargosunu Eylül 2022'de kaldırmış, yeni bir terörle mücadele yasasını da kabul etmişti. Görüşmelere "arabuluculuk" yapan Washington'ın ise İsveç'in üyeliği ile Türkiye'nin ABD'den alacağı F-16 savaş uçaklarını ilişkilendirmesi gerilim yaratmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri bulunan Macaristan Başbakanı Orban da İsveç'e onay vermemiş son NATO üyesi olarak kalmak istemediğini söylemekle beraber süreci yavaşlatmıştı. Macaristan parlamentosunda 2023 sonunda başlaması planlanan görüşmeler, bazı İsveçli vekillerinin Orban hükümetine eleştirileri gerekçe gösterilerek ertelenmişti.

İsveç'in NATO’ya katılması için 27 üyenin tamamının parlamentolarından onay alması gerekiyor. TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak oylamada onay çıkması halinde, Macaristan İsveç'e yeşil ışık yakmamış olan son NATO üyesi olacak. (DIŞ HABERLER)