İsveç'in NATO üyeliği için acil oylamayı Orban'ın partisi boykot etti: Önemli bir konuysa İsveç Başbakanı Macaristan'a gelsin

İsveç'in NATO üyeliği için acil oylamayı Orban'ın partisi boykot etti: Önemli bir konuysa İsveç Başbakanı Macaristan'a gelsin
Macaristan parlamentosunda İsveç'in NATO üyeliğini oylamak için acil oturumu, iktidar partisi Fidesz'in milletvekilleri boykot etti. Fidesz, karar vermeden önce İsveç liderinin Başbakan Viktor Orban'ın ayağına gitmesi gerektiğinde ısrar etti.

Artı Gerçek - İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin onay vermesinin ardından direnen tek ülke olarak kalan Macaristan'da Başbakan Viktor Orban'ın partisinin milletvekilleri, dün parlamentoda İsveç için acil oylama amaçlı oturumu boykot etti. Acil oturuma 6 muhalefet partisi destek verdi, ancak parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip iktidar partisi Fidesz'in milletvekilleri katılmadı. Böylece Fidesz milletvekilleri, oylamanın parlamento gündemine alınması girişimini boşa çıkardı.

Fidesz, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili karar vermeden önce İskandinav devletinin liderinin Başbakan Viktor Orban ile görüşmesi gerektiğinde ısrar etti.

'MADEM ÖNEMLİ, İSVEÇ BAŞBAKANI BUDAPEŞTE'YE GELSİN'

"Onay oylamasının olağan parlamento oturumu sırasında yapılması gerektiğini" söyleyen Fidesz, ancak "önce İsveç Başbakanı'nın Macaristan'ı ziyaret etmesini beklediklerini" belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Orban'ın ayağına çağıran açıklamada "Eğer bu İsveçliler için önemli bir konuysa, İsveç Başbakanı elbette Budapeşte'ye gelecektir" vurgusu yapıldı.

KRİSTERSSON 'ANCAK NATO ÜYELİĞİ ONAYLANDIKTAN SONRA GELİRİM' DEMİŞTİ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Budapeşte'ye gitmeyi istediğini, ama bunu ancak NATO üyeliği onaylandıktan sonra yapacağını açıkladığından, Fidesz milletvekillerinin nasıl ilerleyeceği belirsizliğini koruyor.

ABD BÜYÜKELÇİSİ BOŞ SIRALARI İZLEDİ

Dünkü oturuma aralarında ABD Büyükelçisi David Pressman'ın da bulunduğu NATO üyesi ülkelerden çok sayıda büyükelçi izleyici olarak katıldı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ 'HESAP SORDU'

Fidesz boykotunun acil oylamayı akamete uğratması üzerine açıklama yapan ABD'nin Budapeşte Büyükelçiliği, Orban'ın geçen ay NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüşürken partisini "mümkün olan ilk fırsatta" onay yönünde oy kullanmaya çağıracağını söylediğini aktardı. Büyükelçilik, dünkü acil parlamento oturumunun kendisine bu fırsatı verdiğini savundu.

Pressman, ABD'nin "bu konuyu yakından izlemeyi ve Macaristan'ın hızlı bir şekilde harekete geçmesini" beklediğini dile getirdi.

PARLAMENTO 26 ŞUBAT'TA YENİDEN TOPLANACAK

Fidesz, İsveçli siyasetçilerin Macaristan demokrasisinin durumu hakkında "bariz yalanlar" söyledikleri iddiasıyla İsveç'e onay sürecini Temmuz 2022'den beri oyalamaya aldı. Macar parlamentosu, 26 Şubat'ta yeniden toplandığında oylama için bir fırsat daha olacak, ancak Fidesz vekillerinin onay verip vermeyeceği henüz bilinmiyor.

MUHALEFETE GÖRE ORBAN'IN 'KİŞİSEL KİBRİ' YÜZÜNDEN

Muhalefet milletvekili Agnes Vadai, dünkü boykotu Orban'ın "kişisel kibrine" bağladı. Orban'ın Macaristan'ı "çok aşağılayıcı bir konuma soktuğunu" ve İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi için "hiçbir nedeni olmadığını" iddia eden Vadai, Macaristan liderinin "NATO ve AB'nin birliğini baltalayıp Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e jest yaparak uluslararası basında manşetlere çıkmaya" çalıştığını öne sürdü.

BUDAPEŞTE'NİN AB İÇİNDEKİ FARKI

(Hem İsveç hem de Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına yol açan) Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatını kınayan Macar hükümeti, Moskova'ya yaptırım uygulama veya Kiev'e silah sağlama konusunda diğer AB ülkelerini takip etmeyi reddetti.

31 NATO ÜYESİ ARASINDA SON ÜLKE

Aylarca süren siyasi çekişmelerin ardından Mart 2023'te Finlandiya'nın üyeliğine onay veren Macar parlamentosu, İsveç'in üyeliğine ilişkin kararı aylardır erteledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) ocak ayında İsveç'in üyeliğini onaylamasının ardından, Macaristan askeri ittifakın 31 üyesi arasında bunu yapmayan son ülke olarak kaldı.

ORBAN: SAVAŞ NE KADAR UZUN SÜRERSE O KADAR ÇOK UKRAYNALI ÖLECEK

Orban defalarca Ukrayna'da ateşkes ve Moskova ile Kiev arasında barış görüşmeleri yapılması yönünde çağrıda bulunarak, Ukrayna'nın savaş alanında Rusya'yı yenmeyi umut edemeyeceğini vurguladı. Onun bu tavrı eşliğinde Budapeşte'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara muhalefet edip AB'nin Ukrayna'ya askeri yardımına engel çıkarması, Kiev'in tepkisine ve Brüksel'in karşı yaptırımlarıyla tehdit edilmesine yol açtı.

Orban geçen haftaki demecinde şu vurguyu yaptı:

"Batı hâlâ zamanın bizden yana olduğunu düşünüyor. Ancak bunun tam tersinin doğru olduğunu düşünüyorum. Zamanın Ruslardan yana olduğunu ve savaş ne kadar uzun sürerse o kadar çok insanın öleceğini ve güç dengesinin Ukrayna lehine değişmeyeceğini düşünüyorum." (RT, Euronews, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar