İsveç'te NATO zirvesine günler kala 'PKK kararı'
NATO üyeliği için 11-12 Temmuz'daki kritik zirveyi bekleyen İsveç'te, Türkiye'nin baskısıyla kabul edilen "terör yasası" ilk kez işletildi. Yahya Güngör adlı kişi PKK'yi finanse etme girişimden suçlu bulundu. Mahkeme sınır dışı tavsiyesinde de bulundu.
Artı Gerçek - İsveç'in NATO üyeliği için bugün Brüksel'de yapılması planlanan kritik toplantı ile eş zamanlı olarak İsveç yargısından dikkat çekici bir karar geldi. İsveç yargısı, Stockholm hükümetinin NATO üyeliği talebinin kabul edilmesi için Türkiye'nin baskısıyla onayladığı yeni terör yasası kapsamında ilk kez, PKK ile bağlantılı bir davada İsveç'te yaşayan 41 yaşındaki Yahya Güngör'ü "PKK'yi finanse etme girişiminde bulunmaktan" suçlu buldu. Güngör 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Kararın, 11-12 Temmuz'daki NATO zirvesinden önce ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Beyaz Saray'da ağırlamasından sonra alınması da dikkat çekti.
GÜNGÖR'ÜN AVUKATI KARARA İTİRAZ EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ
Stockholm Bölge Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, "Bölge mahkemesi, Güngör'ü ağırlaştırılmış gasp teşebbüsü, ciddi silahlı suçlar ve terörizme nitelikli finansman sağlamaya teşebbüsten dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı" dedi. Kararda, "Bu kişinin İsveç'ten de sınır dışı edilmesi ve buraya geri dönmesi yasaklanmalıdır" ifadeleri kullanıldı.
Mahkeme Güngör'ün hapis cezasını tamamlamasının ardından sınır dışı edilmesi tavsiyesinde bulunurken Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Güngör'ün avukatı İlhan Aydın, "Müvekkilim sonuçtan memnun değil. Bölge Mahkemesi'nin özellikle terörün finansmanı ve nitelikli gasp teşebbüsü konusundaki kararına katılmıyoruz. Mahkemenin kararın itiraz edeceğiz" dedi. İsveç basını da 41 yaşındaki Güngör'ün terör finansmanı ve haraçla ilgili suçları reddettiğini ancak silah suçlarını kabul ettiğini duyurmuştu.
İsveç'in Aftonbladet gazetesinin haberine göre Yahya Güngör ile ilgili dava Ocak ayında başladı. İddianameye göre, Stockholm'ün merkezindeki bir barda, işletmeciden önce kendisine dışarıda eşlik etmesini istedi. İddianamede dolu bir tabanca ile işletmeciyi tehdit ettiği ve havaya ateş açtığı iddia edilen Güngör'ün bar işletmecisine PKK üyesi olduğunu söylediği ve kendisinden haraç istediği ileri sürüldü.
Savcı Hans Ihrman Dagens Nyhete gazetesine yaptığı açıklamada da"Bu kişi Stockholm'de, İsveç'te dolaştı ve çeşitli işletme sahiplerini para toplama etkinliğiyle bağlantı kurabileceğimiz insanlarla birlikte ziyaret etti" ifadelerini kullandı.
YENİ TERÖRLE MÜCADELE YASASI 1 HAZİRAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ
İsveç ve Finlandiya, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı almış, Finlandiya'nın üyelik süreci geçtiğimiz nisan ayında tamamlanmıştı. Macaristan ve Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine ise henüz onay vermedi. Türkiye, İsveç'ten PKK'ye ve empati duyanlara karşı daha sert davranmasını ve terörizm faaliyetlerine karıştığı öne sürülen kişilerin Türkiye'ye iade edilmesini talep ediyordu.
İsveç'te yeni Terörle Mücadele Yasası 1 Haziran'da yürürlüğe girmişti. Yeni yasa kapsamında "terör faaliyetlerinde bulunanlara" 4-8 yıl arasında hapis cezası verilebilecek, "terör örgütü lideri olarak tanımlanan kişiler" 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca "terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kişilerin" gözaltına alınmaları ve yargılanmaları yönelik olarak, ilgili mercilerin yetkileri artırıldı. Bugün açıklanan kararla, yeni yasa ilk kez "PKK destekçisi" olduğu iddia edilen bir kişiye karşı kullanılmış oldu. (DIŞ HABERLER)
İsveç ve Türkiye heyetleri bugün Brüksel'de görüşecek
ABD'den Türkiye'ye İsveç çağrısı: En kısa zamanda NATO üyeliğinin onaylanmasını bekliyoruz
Macaristan’dan İsveç açıklaması: Türkiye’nin tutumu değişirse biz de süreci geciktirmeyiz
Hakan Fidan'dan İsveç açıklaması: Ev ödevini yerine getirmeli