İtalya, kurtarma gemilerinde beklettiği göçmenlerin bir kısmına giriş izni verdi
Akdeniz'de yardım kuruluşları tarafından kurtarılan ve dört gemide İtalya'ya giriş izni için bekleyen yaklaşık 1000 göçmenden 144'üne giriş izni verildi. İtalya, hasta, kadın ve çocuklar dışındakilerin Almanya'nın sorumluluğunda olduğunu iddia ediyor.
Artı Gerçek - Akdeniz'de üç STK tarafından kurtarılan yaklaşık 1000 düzensiz göçmenin yaklaşık 2 haftadır açık denizdeki güvenli liman bekleyişi sürüyor. İtalya'da yeni kurulan aşırı sağcı hükümet, Alman bandıralı "Humanity 1" (İnsanlık 1) isimli gemideki hasta, kadın ve çocuklardan oluşan toplam 144 kişinin Catania limanına çıkmasına izin verdi. Gemide bulunan 35 erkeğinse İtalyan karasularını terk etmesi istendi.
PİANTEDOSİ: GEMİDEKİLER ALMANYA'NIN SORUMLULUĞUNDA
İtalyan İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Piantedosi, "herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan veya hassas durumda olmayanlar"ın geminin "bayrak devleti"nin sorumluluğunda olduğunu ve söz konusu kişilerin İtalyan karasularını terk etmek zorunda olduklarını belirtti.
'ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'
Gemilerin sahibi olan Almanya merkezli yardım kuruluşu SOS Humanity'den Petra Krischok ise yaptığı açıklamada, "gemide bulunanların ruhsal olarak çok kötü durumda olduklarını ve bir kişinin sinir krizi geçirdiğini" belirtti. Krischok, "Yardıma muhtaç insanların karaya çıkmasını engellemenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu" sözlerine ekledi.
İTALYA'YA GİRİŞ İZNİ İÇİN BEKLİYORLAR
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İtalya, Akdeniz'deki göçmenlerin Avrupa'ya giriş için kullandıkları ana noktalardan biri. Bu yılın başından beri, İtalya'ya botlarla ulaşan göçmen sayısı yaklaşık 85 bin. Çoğu göçmen küçük ve batma tehlikesi bulunan botlarla denize açıldıktan sonra, yardım kuruluşları tarafından kurtarılarak İtalya'ya giriş izni için bekletiliyor.
MELONİ GÖÇMEN KARŞITI SÖYLEMLERİYLE BİLİNİYOR
İtalya'nın yeni başbakanı ve aşırı sağcı "İtalya'nın Kardeşleri" partisi lideri Giorgia Meloni, milletvekillerine yaptığı ilk konuşmada "yasa dışı girişler ve insan kaçakçılığını önlemeliyiz" demişti. Bununla birlikte Meloni, "Savaşlardan ve ülkelerindeki baskılardan kaçanların "sığınma hakkını" tartışmaya açmak gibi bir niyetinin olmadığını" sözlerine eklemişti.
Meloni ayrıca, son röportajlarından birinde gemilerdeki göçmenlerin "bayrak devleti"nin sorumluluğunda olduğunu, aksi durumda "korsan gemi" olarak görülmesi gerektiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)