İtalya'ya iki yılda 500 bin göçmen ulaştı

İtalya'nın AB Büyükelçisi Maurizio Massari Akdeniz yoluyla İtalya'ya yapılan göçün 'sürdürülemez' boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu.

İtalya'ya iki yılda 500 bin göçmen ulaştı

HABER MERKEZİ- İtalya'nın Avrupa Birliği Büyükelçisi Maurizio Massari, AB Göç Komiseri'ne Akdeniz'deki göçmenleri kurtaran tüm gemilerin İtalyan kıyılarına getirilmesinin sürdürülebilir olmadığını, AB'nin İtalya'yı yalnız bırakması haline limanların bu gemilere kapatılmasının söz konusu olabileceğini içeren bir mektup yazdı. İtalya başbakanı Paolo Gentiloni de Avrupa ülkelerini "kafalarını başka yöne çevirerek sorunu görmezden gelmekle" suçladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte Kuzey Afrika'dan Akdeniz yoluyla İtalya'ya ulaşan göçmen sayısında ciddi artış var. Son 4 günde yaklaşık 12 bin göçmenin deniz yoluyla Afrika'dan İtalya'ya ulaşmaya çalıştığı bildirildi. Libya, Sahra Altı Afrika, Arap yarımadası, Mısır, Suriye ve hatta Bangladeş dahil olmak üzere buralardan gelen göçmenlerin Avrupa'ya geçmek için kullandığı ana nokta.

İtalya'ya 2014-2016 yıllarında bu şekilde 500 bin göçmen ulaştı. Bu yıl İtalya'ya ulaşan göçmen sayısı 73 bin. Bu sayı geçen yılın aynı döneminden yüzde 14 daha fazla.
Bu durumun devam etmesi halinde 2017 genelinde 250 bin kişinin Avrupa'ya ulaşması bekleniyor.

BBC Türkçe'nin Reuters'e dayandırdığı habere göre, İtalyan bir hükümet yetkilisi Akdeniz'de göçmen kurtarma çalışmalarına katılan yabancı bayraklı teknelerin, İtalyan limanlarına geri dönmelerinin engellenmesinin ülkede konuşulduğunu doğruladı. Yetkili "İtalya doyum noktasına ulaştı" dedi. Fakat kurtarma gemilerinin engellenmesinin hukuki olarak mümkün olup olmadığı netlik kazanmış değil.

Akdeniz'deki göçmen kurtarma çalışmalarının koordinasyonunu İtalyan sahil güvenliği yürütüyor ancak acil yardım çağrısında bulunan bot ve teknelerdeki göçmenleri kurtarmak için Akdeniz'de bulunan birçok gönüllü kuruluş teknesi var.

Bu tekneler genellikle, aralarında Avrupa Birliği üyesi Almanya ve Malta gibi ülkelerinde de bulunduğu, başka ülke bayraklarını taşıyor.
İtalya'da özellikle muhalefet, bir süredir bu gemilerin kurtardığı göçmenlerin yalnızca İtalya limanlarına değil Akdeniz'e kıyısı olan diğer AB ülkelerine de götürülmesini istiyordu.

Gemiden karaya çıkarma kanunları uluslararası hukuk tarafından belirleniyor.

AB Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos da İtalya'nın "durumun tahammül edilemezliği" konusunda haklı olduğunu belirtti.

İtalya Göçmen krizi