Japonya Başbakanı, homofobik yardımcısını kovdu

Japonya Başbakanı, homofobik yardımcısını kovdu
Yayınlanma:
A+ A-
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, ekonomi ve ticaretten sorumlu yardımcılarından Masayoşi Arai'yi homofobik açıklamaları sebebiyle görevden aldı. Kişida, Arai'nin açıklamalarını "çirkin ve hükümetin politikalarına ters" diye niteledi.

Artı Gerçek - Japonya'da Başbakan Fumio Kişida'nın ekonomi ve ticaretten sorumlu yardımcılarından Masayoşi Arai, eşcinselleri hedef gösteren açıklamaları sonrasında görevden alındı. Arai, tepkiler üzerine özür dilemesine ve "söylediklerinin şahsi görüşü olduğunu" savunmasına rağmen, Başbakan Kişida tarafından kovuldu. Kişida, eski yardımcısının sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Eski başbakan Şinzo Abe'nin öldürülmesiyle bağlantısı olduğu öne sürülen Moon tarikatıyla ilişkileri nedeniyle peş peşe bakan istifalarıyla sarsılan ülkedeki yeni siyasi kriz cuma günü patlak verdi. Başbakan Kişida'nın parlamentoda yaptığı konuşmada "eşcinsel evliliğin aile yapısı üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini" söylemesinin ardından sahneye çıkan Arai, peş peşe homofobik yorumlarda bulundu.

'ÇİRKİN SÖZLER'

Kişida'nın ekibine ekim ayında katılan Arai, "eşcinsel çiftlere bakmak bile istemediğini", "LGBTİ+'ların kendisine komşu olmasından hoşlanmadığını" söyledi; "hükümetin eşcinsel evliliğe izin vermesi hâlinde insanların Japonya'dan kaçacağını" ileri sürdü.

Bu sözlere tepki yağarken, Kişida da Arai'yi özür dilemesine rağmen görevden aldı. Japon devlet ajansı NHK'ye konuşan Kişida, Arai'nin sözlerinin "çirkin ve hükümetin politikalarına ters" olduğunun altını çizdi; bu yorumları "kabul edilemez" diye niteledi.

SEÇMENLERİN YÜZDE 57'Sİ EŞCİNSEL EVLİLİĞE ONAY VERİYOR

Japonya, eşcinsellerin resmen evlenmesine veya medeni birlikteliklere hâlâ izin verilmeyen tek G7 ülkesi. Kişida'nın başbakan olmasından iki ay önce Temmuz 2021'de NHK tarafından yayınlanan bir anketteyse, 1508 katılımcının yüzde 57'si eşcinsel birlikteliklerin yasal olarak tanınmasına destek vermişti.

Ülkede hâlen yasak olan eşcinsel evlilik sebebiyle, eşcinsel çiftler birbirlerinin mal varlığını miras alamıyor ve birbirlerinin çocukları üzerinde ebeveynlik haklarından mahrum kalıyor.

MAHKEME, YASAL KORUMA OLMAMASINA İNSAN HAKLARI İHLÂLİ DEDİ

Japonya'da bir düzineden fazla çift, eşcinsel evlilik yasağının Anayasa'yı ihlal ettiği gerekçesiyle bölge mahkemelerinde dava açmış durumda. Başkent Tokyo'da geçen kasımda görülen bir davada ise eşcinsel evlilik yasağının devam ettirilmesine rağmen eşcinsel ailelerin yasal korumadan yoksun bırakılmasının "insan hakları ihlali" olarak nitelenmesi dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar