Japonya'da eski başbakan Abe'nin resmi cenaze töreni protestolar eşliğinde yapıldı

Japon hükümeti, temmuzda uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski başbakan Şinzo Abe için başkent Tokyo'da devlet töreni düzenledi.

Japonya'da eski başbakan Abe'nin resmi cenaze töreni protestolar eşliğinde yapıldı

Tören, Yoşida Şigeru'nun 1967'deki cenazesi sonrası İkinci Dünya Savaşı sonrası eski bir başbakan için devlet nezdinde ilk resmi cenaze töreni olarak kayıtlara geçti.

2012-2020 yıllarını kapsayan göreviyle "Japonya'nın en uzun süre başbakanı" unvanına sahip Abe, 8 Temmuz'da bir konuşma yaptığı sırada bir saldırganın ev yapımı silahını iki el ateşlemesi sonucu uğradığı suikast sonucu ölmüştü. Saldırgan Abe'nin Birleştirme Kilisesi ile bağlantılı olduğunu öne sürmüş ve onu annesinin iflas etmesinden sorumlu tuttuğu için bu eylemi yaptığını açıklamıştı.

Tokyo'nun Çiyoda bölgesindeki "Nippon Budokan" salonunda düzenlenen resmi törene sadece resmi statüdeki 4 bini aşkın yerli ve yabancı misafir kabul edildi. İmparatorluk Sarayı'nın kuzeyinde, nehir ve taş yapılarla çevrili Kita-no-maru Park içindeki "Nippon Budokan"ın çevresinde emniyet mensupları geniş güvenlik önlemleri aldı.

Salon etrafında ve başkent genelinde yaklaşık 20 bin emniyet mensubunun görevlendirildiği tören nedeniyle, Japon devlet binalarındaki ulusal bayraklar yarıya indirildi.

Japonya'da eski başbakan Abe'nin resmi cenaze töreni protestolar eşliğinde yapıldı - Resim : 1

JAPON KRALİYET AİLESİ VE YABANCI LİDERLER TÖRENE KATILDI

Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile eski Japon Başbakanların katıldığı törende 27 ülke, bölge ve uluslararası kuruluşu 700 yabancı delegasyon temsil etti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yanı sıra Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin de aralarında olduğu çeşitli ülkelerin liderleri törene katıldı. Abe ile aynı dönemde görev yapmış eski İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Filipinler'in eski devlet başkanı Sara Duterte ve Avustralya'nın 3 eski başbakanı da törene katılanlar arasındaydı. Türkiye'yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu törende temsil etti.

Japonya'da eski başbakan Abe'nin resmi cenaze töreni protestolar eşliğinde yapıldı - Resim : 2

KİŞİDA: TÜM ENERJİNİ JAPONYA İÇİN TÜKETTİN

Tören Abe'nin eşi Akie Abe'nin Abe'nin küllerini eslim etmesi ve küllerin salondaki sunağın üzerine koyulmasıyla başladı.

Ardından Abe'nin görev sürecinde yurt içi ve dışı gezilerinden kesitler, yabancı liderlerle buluşmaları, ülke içi siyasi hitapları ve halkla buluşmalarını kapsayan sinevizyon gösterisi izletildi.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio törendeki konuşmasında, Japon halkına taziyelerini sundu ve Abe'nin sahnede asılı fotoğrafının altına yürüyerek saygıyla eğildi.

Kişida konuşmasında, ölümü sebebiyle "derin pişmanlıklarını" bildirdiği Abe'nin "Serbest ve Açık Hint Pasifik" vizyonu ve Japonya-ABD ittifakı için çalışan lider olduğunu söyledi.

12 dakikalık konuşmasında Kişida "Abe-san yaşamın çok daha uzun olabilirdi. Sana çok daha uzun süre ihtiyacımız olacak. Yorulmadan çalıştın ve tüm enerjini Japonya ve dünya için tükettin" ifadelerini kullandı.

Tören sonunda Abe için 19 pare top atışı yapıldı.

Japonya'da eski başbakan Abe'nin resmi cenaze töreni protestolar eşliğinde yapıldı - Resim : 3

MALİYETİ TARTIŞMA YARATAN TÖREN PROTESTO EDİLDİ

Abe'nin yasını tutan binlerce kişi ise salon yakınlarındaki Kudanzaka Parkı'na kurulan sunaklara sabahın erken saatlerinde gelerek çiçek bıraktı.

Ancak maliyeti yaklaşık 11 buçuk milyon dolar olarak açıklanan tören Tokyo'da eylemciler "Devlet törenine hayır" sloganları atarak yürüdü.

TV Asahi'nin bir anketine göre halkın yüzde 54'ü devlet töreni düzenlenmesine karşı çıkıyordu

Merasimin düzenleneceği başkentin Çiyoda bölgesindeki "Nippon Budokan" yakınlarındaki Kudanshita semtine yürüyen protestocular, ekonomik zorluk yaşayan halka rağmen böylesi bir miktarın harcanmasına tepki gösterdi.

ABE TARTIŞMALI BİR FİGÜRDÜ

Abe iktidarı süresince bir dizi skandalla gündeme gelerek ülkede tartışmalı bir figür olmuştu.

Sert bir milliyetçi olan Abe ülkesinin 2. Dünya Savaşı sonrasındaki pasif ordusunu yeniden güçlendirmeye çalışmış, Japon Anayasası’nın ülkeye ordu kurmayı yasaklayan 9. maddesini değiştirmeye çalışmasıydı.

Abe'nin militarist söyleminden eşcinsel evliliğe karşı çıkan duruşuna dek bağlı olduğu muhafazakar milliyetçi düşünceleri ayrıca Abe’nin sağlığında ona tam destek veren Unification Church'ün (Birleştirme Kilisesi) ile olan bağları toplumun belirli bir kesiminin tepkisini çekiyordu.

japonya eylem cenaze Şinzo Abe