Japonya'da mağaza çalışanlarından 61 yıl sonra ilk grev: Yüzlerce işçi bir günlüğüne iş bıraktı
Artı Gerçek - Japonya'nın başkenti Tokyo'daki büyük bir mağazada çalışan işçiler, satışı planlanan firmanın yönetimiyle yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bugün greve çıktı. Bu, ülkenin onlarca yıl sonra gördüğü ilk büyük grev olarak kayıtlara geçti. İndirimli elektronik perakendecisi Yodobashi Holdings'in mağazanın yaklaşık yarısını devralma planlarından memnun olmayan işçiler iş güvencesi talep ediyor. Bu sabah, Seibu çalışanları yaz sıcağında mağaza önünde protesto gösterisi düzenlerken diğer çeşitli sendikaların üyeleri de desteklerini göstermek için broşür dağıttı.
YAKLAŞIK 900 İŞÇİ BİR GÜNLÜK GREVE ÇIKTI
Başkentin Toshima semtinde bulunan bir iş ve eğlence bölgesi Ikebukuro'daki 'Seibu' mağazasında çalışan yaklaşık 900 işçi, perakende devi Seven & i'nin bir birimi olan Sogo & Seibu'nun ABD'li Fortress Investment Group'a satılmasını protesto ediyor. Satış anlaşmasının yarın tamamlanacağını açıklayan Seven & i, "Sogo & Seibu'nun işine devam etmesi ve istihdamın sürdürülmesinin azami ölçüde dikkate alınmasını" talep ettikten sonra Sogo & Seibu'nun satış değerini başlangıçta kararlaştırılan 250 milyar yenden 30 milyar yene (Yaklaşık 5 milyar 500 milyon Türk Lirası) düşürdüğünü sözlerine ekledi.
SENDİKA İLE İŞVEREN ARASINDAKİ MÜZAKERELER SONUÇSUZ KALDI
Ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin müzakerelerin genellikle dostane bir şekilde sonuçlandırıldığı Japonya'da grev, son derece nadir. Büyük bir Japon mağazasında gerçekleşen bu bir günlük grev, Sogo & Seibu yönetimi ile işçi sendikası arasında aylar süren müzakerelerin ardından ve Japonya'da işgücü sıkıntısının yaşandığı bir dönemde geldi. Seven & i grevden dolayı özür diledi ve yan kuruluşun sendika ile görüşmelere devam edeceğini söyledi.
ÜCRETLER SON 41 YILIN EN YÜKSEK DÜZEYİNDEKİ ENFLASYONUN BASINCI ALTINDA
Grev, büyük şirketlerde çalışan işçilerin bu ilkbaharda yapılan zam görüşmelerinde son otuz yılın en büyük ücret artışlarını elde ettiği Japonya'da son derece sıkı işgücü piyasası koşullarında gerçekleşiyor. Ancak bu kazanımlar son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon nedeniyle erozyona uğradı ve ücretler reel olarak düşmeye devam etti. Sogo & Seibu işçileri, Takashimaya ve Isetan Mitsukoshi gibi rakip mağazalardaki işçi gruplarının da desteğini aldı.
İşçi hakları konusunda uzman olan Rikkyo Üniversitesi profesörü Wakana Shuto, "Bence pek çok işçi bu davadan biraz cesaret aldı" dedi. Shuto, "Sektörün içinde bulunduğu zorluklar göz önüne alındığında, Sogo & Seibu'daki koşullar benzersiz değil" yorumunu yaptı. (DIŞ HABERLER)