Kamışlolular, federasyon seçimlerine hazır
Geçmişte Baas rejiminin kendilerini zorla sandıklara götürdüklerini belirten Kamışlolular, ilk kez kendi iradeleriyle sandığa gitmekten mutlu.
KAMIŞLO - Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi’nin üç aşamalı seçim takvimindeki ‘Komün Seçimleri’ için Kuzey Suriyeli halklar geri sayımdalar. 22 Eylül’de gerçekleştirilecek olan Komün Seçimleri ile ilgili olarak Kamışlo halkına bu seçimlerin bölge açısından ne anlam ifade ettiğini sorduk.
İlk konuştuklarımızdan biri Afya Esat oldu. Afya Esat 50 yaşında bir anne ve Mala Gel (Halk Evi) çalışmalarında yer alan bir aktivist. Sözlerine, geçmişteki seçimlerle şimdi yapılanı kıyaslayarak başladı.
"Suriye seçimleri olduğunda zorla sandıklara götürülüyorduk. Tepkimizi gösteremiyorduk. Parmağımızı kesip akan kanı kâğıda sürdürüp, kanımızla Baas Rejimi taraftarı olduğumuzu bize söyletiyorlardı.
Mala Gel’de farklı inanç ve milliyetlere sahip insanların kendileriyle ilgili sorunları tartışıp, çözüm ürettiklerini de belirten Afya Esat, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun 22 Eylül’de gerçekleştireceği komün seçimlerine ilişkin ise şunları söyledi:
"Komünlerimizde kendi hakkımızda üzerimizde hiçbir dikta olmadan karar verebilmek adına çalışma yürütüyoruz. Bu zamana kadar hiç kendi hakkımızda karar alamadık. Seçimlerden kaynaklı halk en mutlu günündedir. Artık kendi hakkımızda seçme ve seçilme hakkımızı kullanıp, irade olabileceğiz. Bu güne dek devlet hep haklarımızı yok saydı. Bugün yapılacak olan seçimlerle birlikte insan olduğumuzu, emeğimizin olduğunu, hislerimizin olduğunu tekrar hatırlayıp, emeğimize sahip çıkacağız."
Federasyon seçimlerinden önce Baas Rejimi tarafından gerçekleştirilen seçimlerden korktuklarını dile getiren Afya Esat konuşmasının devamında, "Baas rejimi döneminde rejim yanlıları seçimleri de kullanarak halkın yüzde doksanının kendileriyle birlikte olduğunu iddia ediyorlardı ama belki de yüzde beşi bile onlarla birlikte değildi. Bize zorla oy verdirirdiler. Ancak biz bu yönetimi hiçbir zaman kabul etmedik." dedi.
Kendilerinin ancak halkın istekleri doğrultusunda hareket etmeyi kabul edebileceğini belirten Afya Esat, halkın dışında başka kimsenin isteğinin önemli olmadığını söyledi. Esat, sözlerini şöyle bitirdi:
"Kim burada yaşayan halklar adına sorumluluk hissediyorsa biz onunla birlikteyiz. Arap, Hristiyan, Çerkez, Kürt, hangi ulustan olursa olsun dayanışmalıdır. Bugün tüm halklar birlikte bir seçime gidiyoruz ve başarılı olacağız. Ancak biz kendi irademizle karar verirsek başarılı oluruz."
Xani Ali, Kamışlo çarşısından bir esnaf ve Kürdistan bayraklı balonlar satıyor. Xani Ali seçimlerle ilgili olarak bu sürecin Kürtler açısından çok önemli olduğunu belirtiyor. Konuşmasının devamında ise, "Bu seçimlerle birlikte Kürtlerin birliği de açığa çıkacak. Herkes oy kullanıp, sözünü söylemeli. Herkesin sesi daha duyulur olmalı. Kürtlerin de demokratik yaşamaya hakkı var" dedi.
Şerko Osman, Kamışlo çarsısında bir kozmetik dükkanı işletiyor. Seçimlerle ilgili olarak atılan adımın Ortadoğu açısından yenilik getirecek bir adım olduğunu belirten Osman şunları söyledi:
"Halkların kardeşliği adına atılan bir adım. Komünlerde her milletten ve kültürden insanların kendi iradesiyle yaşayabileceği sistem federasyon sistemidir. Bu sistemin uluslararası arenada da tanınması gerekiyor. Seçimler içinde bulunduğumuz süreçten kaynaklı olarak, kanımca çok önemli. İçinde yaşadığımız şehirde Asuriler, Keldaniler, Araplar ve birçok halk var. Herkes komünlerinde kendilerini örgütlüyor. Bu sürece önemli bir katılım da sağlanıyor."
Pervin Hüseyin Hacı da Kamışlo çarsısında tuhafiye dükkanı işleten bir kadın esnaf. Pervin Hüseyin Hacı’nın seçimlerle ilgili söyledikleri ise şöyle:
"Suriye açısından seçimler oldukça önemli. Birlik ve dayanışma açısından önem arz ediyor. Bütün halklar açısından barış getirmesini diliyoruz." (Artı Gerçek)