Kanıtları saklamak için 48 ceset gizlice gömüldü iddiası
Duma'da gerçekleştirilen son saldırıda ölen 48 kişinin 'kanıtların yok edilmesi' için gizlice gömüldüğü iddia edildi.
ARTI GERÇEK - Nisan ayının ilk haftasında rejim güçlerinin tam kontrol sağlamak için uzun süredir abluka altına aldığı Doğu Guta’nın Duma bölgesine gerçekleştirilen saldırıda 70 sivil hayatının kaybetmişti. The Tekegraph gazatesi bu saldırıda hayatının kaybeden 48 kişinin muhalif örgüt Jarish al-İslam militanları tarafından öldükleri şekilde gizlice gömüldüklerini yazdı.
Saldırıda kimysal gaz kullanılıp kullanılmadığı bölgede araştırma için bulunan OPCW heyeti araştırmasına rejimden bölgeye erişim izin henüz verilmesiği için araştırılmıyor. Bu saldırıda kimyasal gaz kullanıldığı gerekçesiyle ABD ve müteffik güçler rejimi kimyasal gaz kullandığı için cezalandırmak amacıyla geçtiğimiz cumartesi günü Suriye’deki kimyasal gaz tesislerine füze ile saldırmıştı.
Bu saldırının yankıları sürerken bölgede kimyasal gaz kullanılıp kullanılmadığın ispatlanması içinde girişimler devam ediyor. Rusya ve Suriye iddiaları yalanlarken ABD ve batılı müttefikler saldırıda kimyasal gaz kullanıldığını belirtiyor. Tartışmanın yankıları sürerken Duma saldırısına ilişkin dikkat çeken bir iddia ortaya çıktı.
'KANITLARI YOK ETMEK İÇİN GİZLİCE GÖMDÜLER'
The Telegraph gazetesi saldırıda yaşamının yitiren 48 kişinin kimyasal gaz kalıntılarının ve delilerin yok edilmesi amacıyla saldırıdan hemen sonra öldükleri şekilde yerel halk ve Jarish al-İslam militanları tarafından gömüldüklerini iddia etti
İLGİLİ HABER: TRUMP SALDIRI EMRİNİ VERDİ: ÜÇ ÜLKE SURİYE'Yİ VURDU
Haberde Suriye’nin eski kimyasal silahlardan sorumlu başkanı Brigadier General Zaher al-Sakat’ın "sadece bir kaç kişinin cesetlerin nereye gömüldüğünü bildiği" belirtildi. "İnsanların öldükleri şekilde gömüldüklerine" dikkat çeken Zaher al Sakat, "cesetlerin bulunması durumunda hem kıyafetlerinden hem de saç ve tırnaklarından alınacak parçalar sayesinde iddianın kolaylıkla ispat edilebileceğini" belirtti.
'CESETLER BULUNURSA İDDİA İSPATLANABİLECEK'
Haberde bir haftadır iddiaları araştırmak için bölgede bulunan OPCW heyetinin henüz olayın meydana geldiği bölgeye ulaşamadığı da belirtildi. Haberde heyetin bölgenin Rusya ve rejim güçlerinin ablukası altında olması nedeniyle kanıtlara müdahale edilme olasılığından dolayı kaygılı olduğuna dikkat çekildi. Haberde cesetlerin gömülme ihtimali olan bölgenin daha önce Jarish al İslamın kontrolünde olduğu ancak bölgenin kontrolünün rejim güçlerinin eline geçtiğine de dikkat çekildi.
İLGİLİ HABER: OPCW HEYETİ DUMA'DAKİ KİMYASAL SALDIRIYI İNCELEYECEK
Bölgede araştırma için bulunan Jerry Smith araştırma için izin verilmesini beklemekten başka seçenekleri olmadığını belirtiyor. Uzmanlar saldırıda kullanıldığı iddia edilen "Klor gazının pek çok farklı amaç ile kullanılması ve özelliklerinden dolayı olayın gerçekletiği tarihin üzerinden fazla zaman geçilmeden araştırılması gerektiği aksi durumda ispatın giderek zorlaşacağına" dikkat çekiyor. Araştırma ekiplerinin biyolojik, çevresel kanıtlardan ve ortaya çıkan görüntü ve videolardan yaralanacağı belirtiliyor. Saldırı sonrası İblib'e giden kişilerinde soruşturma kapsamında bilgilerine danışılacağı da belirtildi.
2013 yılında Doğu Guta’da gerçekleştirilen saldırıda bin 200 kişi hayatının kaybetmiş OPCW daha sonar saldırıda 'Sarin' gazı kullanıldığını raporlamıştı.