Güney Afrika'nın İsrail'e soykırım davasına destek veren Namibya Cumhurbaşkanı Geingob 82 yaşında öldü

Güney Afrika'nın İsrail'e soykırım davasına destek veren Namibya Cumhurbaşkanı Geingob 82 yaşında öldü
Afrika ülkesi Namibya'nın kanser tedavisi gören 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Hage Geingob vefat etti. Geingob, Namibya'nın bağımsızlık öncesi dönemlerinden beri en önde gelen siyasi liderlerinden biriydi.

Artı Gerçek - Afrika ülkesi Namibya'nın Güney Afrika Cumhuriyeti'nden 1990 yılında bağımsızlığını kazanmasında önde gelen bir rol oynayan Cumhurbaşkanı Hage Geingob, 82 yaşında vefat etti. Geingob'un kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı.

Namibya Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Geingob'un bu sabah erken saatlerde hastanede öldüğü bilgisi verildi. Açıklamada resmi ölüm sebebinden söz edilmedi. Bununla birlikte, Geingob'un geçen ay rutin bir kontrolde konulan teşhisten sonra "kanserli hücrelere karşı yeni bir tedavi için iki günlüğüne ABD'ye gittiği" duyurulmuştu.

Kuraklıkla boğuşan, elektrikli araç pilleri için göz dikilen lityum ve elmas madenleri yönünden zengin olan Namibya'da, Geingob'un ölümü sonrası yıl sonuna kadar cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri düzenlenecek. Bu tarihe kadar, cumhurbaşkanı yardımcısı Nangolo Mbumba geçici olarak Geingob'un koltuğuna oturacak.

1941 yılında doğan Geingob, Namibya'nın en tanınmış siyasetçilerinden biriydi. Alman sömürgeciliği ile geçen yılların ardından azınlıktaki beyazların yönetiminde olan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne teslim edilen Namibya'nın bağımsızlık sürecinde önde gelen bir rol oynamıştı.

Namibya'nın anayasasını hazırlayan komitenin başkanlığını yürütmüş, 1990'da gelen bağımsızlık sonrasında ülkenin ilk başbakanı olmuştu. 2002 yılına kadar bu görevde kalan Geingob, prostat kanserini atlattığı açıklanan 2015'te de açık ara farkla cumhurbaşkanı seçilmişti. Geingob, Namibya'yı bağımsızlığa taşıyan Güneybatı Afrika Halk Örgütü'nün (SWAPO) de başkanıydı.

Namibya'da SWAPO bağımsızlıktan beri iktidarda olsa da, gelir adaletsizliği Alman sömürgeciliğinden beri aşılamıyor. Geingob da hem bu eşitsizliğe karşı çıkışları, hem de kendisinin yönetiminde bu konudaki sorunların aşılamaması nedeniyle eleştirilmesi ile tanınıyordu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar