Katar Emiri, ilk kez 2021'de düzenlenen yasama organı seçimlerinin kaldırılması için düğmeye bastı

Katar Emiri, ilk kez 2021'de düzenlenen yasama organı seçimlerinin kaldırılması için düğmeye bastı
İlk kez 2021'de yasama organını seçimle belirleyen Katar'da bu heves kısa sürdü. Emir es Sani, kabilelerarası gerginlikleri tetiklediği gerekçesiyle Şura Meclisi seçiminin iptalini içeren anayasa değişikliğinin referanduma sunulacağını duyurdu.

Artı Gerçek - Körfez Arap krallıklarından Katar'ın ilk genel seçim tecrübesi bir daha tekrarlanmayacağa benziyor. Türkiye'de AKP'li Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'ın yakın müttefiki olarak tanınan Katar Emiri Tamim bin Hamad es Sani, yasama organı seçimlerini iptal etmeyi içeren anayasa değişiklikleri için küçük krallıkta nadiren düzenlenen referanduma gidileceğini açıkladı.

EN BÜYÜK BEDEVİ KABİLESİ OY KULLANAMADI, KRİZ ÇIKTI

Katar'da 2003'teki anayasa referandumunda onaylanan yasama organı seçimleri ilk kez 2021'de gerçekleştirilebilmişti. Ancak yetkileri danışmanlıkla sınırlı Şura Meclisi üyelerinin üçte ikisini seçmek için sandığı gidildiğinde, en büyük Bedevi kabilesinin bazı üyelerinin oy kullanma ehliyetinin olmadığının ortaya çıkması, kabilelerarası gerginlikleri tetiklemişti.

'DEMOKRATİK TEMSİLİ PARLAMENTO OLMADIĞINDAN ATAMADA SAKINCA YOK'

Bugünkü açıklamasında ilk ve tek seçimi "bir deney" olarak niteleyip sonuçlarının gözden geçirilmesinin hükümetin anayasa değişiklikleri önermesine yol açtığını söyleyen Katar Emiri, "Şura Meclisi, demokratik sistemin temsili parlamentosu değil. Dolayısıyla üyelerinin seçimle veya atamayla iş başına gelmesi, statüsünü ve yetkilerini etkilemeyecek" dedi.

Es Sani, Şura Meclisi'nin anayasa değişikliği tasarısını inceleyeceğini ve referanduma sunacağını sözlerine ekledi. Reuters'a konuşan bir Katarlı yetkili, referandum sonuçlarının bağlayıcı olacağını belirtti.

1930'DAN ÖNCE KATAR'DA BULUNMAYANLARA OY KULLANDIRILMAMIŞTI

Öncesinde Körfez'in en büyük Bedevi kabilelerinden biri olan ve kökleri Suudi Arabistan'ın doğusuna dayanan El Murrah kabilesinin üyeleri, 1930'dan önce Katar'da bulunmayan ailelerin oy kullanmasını engelleyen seçim yasasını protesto etmişti.

Katar Emiri, bugünkü açıklamasında, seçim sürecinin başlattığı aileler ve kabileler arasındaki gerginliği önlemeye çalıştıklarını dile getirdi.

SİYASİ PARTİLER YASAKLI, ŞURA MECLİSİ'NİN YETKİLERİ KISITLI

Dünyanın üçüncü en büyük doğal gaz rezervleri ve bunu destekleyen petrol rezervleri ile yüksek gelirli bir ekonomisi olan Katar'da siyasi partiler yasaklı. Yasama yetkisine sahip olan, genel devlet politikalarını ve bütçeyi onaylayan Şura Meclisi'nin savunma, güvenlik, ekonomi ve yatırım politikasının belirlenmesinde ise söz hakkı yok. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar