Kathimerini: Erdoğan'ın çevresinde gerçekleri söyleyecek kimse yok
Kathimerini: Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da artık bir arkadaşı olmadığını yavaş yavaş fark ediyor.
ARTI GERÇEK - Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini, Ankara ile Atina'nın yeni ABD yönetimiyle potansiyel ilişkilerinin değerlendirildiği bir analiz yayımladı. Alexis Papachelas imzalı analizde "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da artık bir arkadaşı olmadığını yavaş yavaş fark ediyor" dendi.
"Riskler ve Fırsatlar" başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve eski Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eski ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner arasındaki yakın ilişkiye atıf yapılarak "Washington'da kararlar artık tekrar eski usulle alınıyor; sistem işliyor ve politikalar artık kayınbiraderler ve sağdıçların nüfuzuyla etki altına alınmıyor" görüşü dile getirildi.
Yazıda "Erdoğan, kolay olmayacak bir pazarlığa hazırlanıyor. Türk diktatör, gerekli hamleleri yapmakta zorlanıyor çünkü egoizmi ve küresel sahnede kendi statüsüne ilişkin algısı tarafından muhakemesinin altı oyuluyor. Erdoğan'ın etrafında ona gerçekte ne olduğunu söyleyebilecek söyleyebilecek kimsele de yok" ifadeleri kullanıldı.
Kathimerini'de yayımlanan yazının tamamı şöyle:
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da artık bir arkadaşı olmadığını yavaş yavaş fark ediyor. Eski Başkan Donald Trump, Florida'da golf oynamakla meşgul ve artık kendi başına Türkiye ile ilgili kararlar alamıyor. Sorumlu kurumların tüm tavsiyelerini tek bir telefonla iptal de edemez.
Washington'da kararlar artık tekrar eski usulle alınıyor; sistem işliyor ve politikalar artık kayınbiraderler ve sağdıçların nüfuzuyla etki altına alınmıyor.
Ankara'nın halihazırda ABD Kongresi'nde pek çok muhalifi ve çok az arkadaşı var. Önceleri İsrail yanlısı lobiye sahipti, ancak bu lobi şimdi sistematik olarak Yunanistan ve Kıbrıs'ın tarafını destekliyor. Bu az bir kayıp değil. Amerikan siyasi sisteminin kilit noktalarından biri artık Türk çıkarlarına yabancı.
Atina-Washington-Ankara üçgeninde ilişkilerin nasıl gelişeceğine dair güvenilir sonuçlar çıkarmak kesinlikle erken olur. Elbette, ABD bölgeye bir geri dönüş yapıyor ve artık Doğu Akdeniz diplomasisini Berlin'e devretmeyecek. Amerika güçlü bir varlığa ve angajmana sahip olacak.
Erdoğan, kolay olmayacak bir pazarlığa hazırlanıyor. Türk diktatör, gerekli hamleleri yapmakta zorlanıyor çünkü egoizmi ve küresel sahnede kendi statüsüne ilişkin algısı tarafından muhakemesinin altı oyuluyor. Erdoğan'ın etrafında ona gerçekte ne olduğunu söyleyebilecek söyleyebilecek kimsele de yok. Türkiye’nin ABD ile bağlarını iyileştirmek için cesur tavizler ve muhtemelen hazmedemeyeceği iyi niyet hareketleri gerekecek. Amerikan kurulu düzeninin çağdaş Türkiye'ye karşı güvensizliği, Pentagon içinde bile çok derinlere iniyor. Neredeyse yapısal.
At the same time, the cost of basic goods in Turkish stores is increasing. The Turkish lira is in no condition to face a second major currency crisis. Maintaining good relations with the US is of paramount importance in supporting the Turkish economy. This "game" requires nerves of steel. Greece should prepare itself for erratic behavior and knee-jerk reactions by the Turkish leader. The pressure will be immense.
Aynı zamanda Türk dükkanlarında temel malların maliyeti artıyor. Türk Lirası ikinci bir büyük kur kriziyle karşı karşıya gelecek durumda değil. ABD ile iyi ilişkilerin sürdürülmesi Türk ekonomisinin desteklenmesinde büyük önem taşıyor. Bu "oyun" çelikten yapılma sinirler gerektiryor. Yunanistan, kendisini Türk liderin dengesiz davranışlarına ve tepkisel tepkilerine hazırlamalı. Baskı muazzam olacak.
Yıllardır ilk kez, Yunanistan ABD tarafından potansiyel olarak Türkiye'ye karşı jeopolitik bir dengeleme ağırlığı olarak görülebilir. Bu, kendimizi hazırlamamız gerektiği anlamına gelir. Hedeflerimizin, neler sunabileceğimizin ve karşılığında ne bekleyeceğimizin farkında olmalıyız. Yeni bir çağın eşiğindeyiz. Risklerle ama aynı zamanda stratejik fırsatlarla dolu.