KDP ile YNK uzlaştı; Goran ve Komelaya İslami reddetti
Referandum öncesinde parlamentoyu yeniden aktifleştirmek isteyen Irak Kürdistanı Bölgesi'ndeki iki büyük partisinin ilk adımı Goran ve Komeleya İslami engeline takıldı.
HABER MERKEZİ - Irak Kürdistanı Bölgesi’nde 25 Eylül’de Bağımsızlık Referandumu, 6 Kasım’da ise Başkanlık ile Parlamento seçimlerini yapma kararı alan partiler, bölgede uzun zamandır süren siyasal ve ekonomik krizin çözümü için çabalarını artırdı.
Kürdistan Parlamentosu’nun iki büyük partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) dün bir araya gelmiş ve Parlamento’nun yeniden aktifleştirilmesi için Goran Hareketi’nden olan Meclis Başkanı Yusuf Muhammed’in görevine dönmesine karar vermişti.
Toplantıya ilişkin bilgi veren kaynaklar KDP’nin Parlamento’nun aktifleştirilmesi ve sorunların çözümü için Meclis Başkanı Yusuf Muhammed’in görevine dönmesine karşı çıkmamış ancak ilk oturumdan sonra Goran Hareketi’nden bir başkasının Meclis Başkanı olarak seçilmesi şartını koşmuştu.
"SÜRECE DOĞRU MÜDAHALELERDE BULUNULMALI"
KDP’nin fiili engelleri nedeniyle Erbil’e giremeyen Meclis Başkanı Yusuf Muhammed, KDP ve YNK’nin ortak toplantısından hemen sonra Süleymaniye’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Göreve ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, kendilerine resmi bir bildirimde bulunmadan yanıt vermesinin uygun olmayacağını söyleyen Muhammed, "Biz bahşedilmiş bir görevi değil, halkımızın verdiği yasal ve yönetsel sorumluluğun gereğini yerine getirmek istiyoruz" dedi.
Muhammed kısa açıklamasının devamında sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sorunun çözümü esasen Kürdistan halkının ekonomik ve yasal olumsuzlukları aşmasına ve geleceğe umutla bakmasına yardımcı olacaktır. Bunun sağlanması için öncelikle asıl sorunumuz olan halkımızın ekonomik ve yaşamsal sorunları ile Kürdistan Bölgesi Başkanlık Yasası’ndan kaynaklı sorunlara doğru müdahalelerde bulunmalıyız."
"GELECEĞİMİZ CİDDİ TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA"
Goran Hareketi resmi açıklamasını bugün yaptı. Parti sözcüsü Şoreş Hacı yaptığı açıklamada, KDP ile YNK’nin mutabık kaldığı Kürdistan Bölge Parlamentosu’nun aktifleştirilmesi kararını reddettiklerini açıkladı. "Kürdistan’daki siyasal ve ekonomik sorunların çözümü için Kürdistan Parlamentosu’nun seçilmiş başkanıyla açılarak faaliyetlerini aktifleştirmesi bir zorunluluktur" diyen Hacı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürdistan Parlamentosu üst yasal ve siyasal kurum olarak tüm sorunların çözüm erkidir. Bu kurumun aktif erk olarak faaliyetlerini sürdürememesi, halkımızın yaşamını ve geleceğini ilgilendiren önemli bir konudur. Bilmek lazım ki sürecin normalleşmesi için atılacak her adımda Parlamento’nun halk iradesine uygun olarak yeniden aktifleştirilmesi dışında hiçbir adım tarafımızdan kabul edilmeyecektir. Parlamentoyu işlemez noktaya getiren temel etken Başkanlık Divanı değil. Belki de Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın görev süresinin dolması ve bunu düzeltmek için yeni bir Başkanlık Yasası düzenleme çabalarıdır, bugünkü noktaya gelmemizin sebebi. Tüm bunları gözönüne getirdiğimizde yönetim sistemini kökten değiştirecek, ekonomik ve yönetsel alanlarda köklü reformların yapılmasına olanak verip hükümetin tüm faaliyetlerini denetim altına alacak düzenlemeler yapılmadan, atılacak hiçbir adımın çözüm getireceğine inanmıyoruz. Bunun aksine davranışlar siyasi süreci olumsuzluğa götürecek, halkımızın umudunu kıracak, kazanımlarımızın yanı sıra geleceğimizi de ciddi tehlikelerle karşı karşıya bırakacaktır."
İSLAMİ TOPLULUK DA ÖNERİYİ REDDETTİ
Referandum ve seçim tarihlerinin belirlenmesi toplantısına katılmayan Komeleya İslami (İslami Topluluk Hareketi) Sözcüsü Rebwar Hemed de bugün düzenlediği basın toplantısında, parlamentonun aktifleştirilmesi konusunda KDP ve YNK’nin hazırladığı projeye ilişkin partisinin tutumunu açıkladı.
RojNews Haber Ajansı’nda yayınlanan habere göre Kürdistan Bölgesi’nde tüm siyasi tarafların huzur ve istikrar istediklerini belirten açıklamalar yaptıklarına dikkat çeken Rebwar Hemed, bölgede gerçek anlamda huzur ve istikrar oluşması konusunda partisinin görüşlerini şu şekilde ifade etti:
"Bize göre birinci adım parlamentonun aktifleştirilmesidir. Ama yapılan öneri çerçevesinde bu gelişmez. Gerçekten, neden parlamento başkanı değişsin demek gerekiyor. Bir başka taraf adına karar alma hakkını neden kendilerinde görüyorlar."
Rebwar Hemed, devamla şöyle konuştu:
"Bize göre parlamento şimdiki başkanın başkanlığında aktifleşmeli, toplantılarına ve çalışmalarına devam etmeli. Hepimiz sorunların çözümü için adım atmalıyız. Kürdistan halkının durumunu iyileştirmek her şeyden önceliklidir."