Kerkük referandumu IŞİD sonrasına kaldı
Erbil ile Bağdat, Kerkük dahil bir dizi ihtilaflı bölgede referandum öngören 140’ıncı madde konusunda uzlaştı.
ARTI GERÇEK – Bağımsızlık görüşmeleri için Bağdat’a giden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi heyetiyle merkezi hükümetin Kerkük dahil bir dizi bölgede referandum düzenlenmesi konusunda uzlaştığı belirtildi. Referandum IŞİD’in bölgeden temizlenmesi sonrasında yapılacak.
Bağdat’ta temaslarda bulunan Irak Kürdistan Bölgesi heyeti dün akşam Irak Başbakanı Haydar Abadi ile biraraya geldi. Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada, toplantıda diyaloğa bağlı kalma ve durumun normalleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Ortak noktalar üzerinde durulan toplantıda, anayasal ve yasal çerçevenin dışına çıkılmaması, Irak’ın birliği ve etnik grupların birlikte yaşamasının sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı. Başka savaşların yaşanmasına mahal vermeyerek IŞİD’e karşı savaşa odaklanmalı" denildi.
‘IŞİD’LE SAVAŞTAN SONRA REFERANDUM’
Irak Anayasası’nın 140. maddesinin önündeki engeller ortadan kaldırılarak söz konusu maddenin uygulanmasının sağlanması ve IŞİD’in denetimindeki toprakların tamamı kurtarıldıktan sonra nüfus sayımını yapılmasının önemine vurgu yapıldı.
Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi, Irak Kürdistan Bölgesi’nin dışında tutulan ve "tartışmalı bölgeler" olarak tanımlanan, Kerkük, Şengal, Hanekin, Mendeli, Diyala gibi bölgelerde nüfus sayımı ve referandum yapılarak bu bölgelerin Erbil’e veya Bağdat’a bağlanmasını öngörüyor.
‘KİMSE HALKLAR ARASINDAKİ BİRLİĞİ BOZAMAZ’
Kerkük 4. Uluslararası Sergisi’ni ziyaret eden Kerkük valisi Necmeddin Kerim, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Necmeddin Kerim, "Birçok taraf ve kesim Kerkük’teki resmi kurumlarda Kürdistan bölgesi bayrağının asılmasının sanki Kerkük’te yaşayan diğer halk ve kesimler üzerinde baskı ve zulüm yapılıyormuş gibi yansıtıyor. Fakat herkesin de gördüğü üzere Kerkük birlikte yaşamın esas olduğu bir kenttir ve her zaman için de böyle kalacaktır. Bu nedenle Kerkük Kürt, Türkmen ve Arapların kentidir ve hiç kimse Kerkük’te yaşayan halkların arasındaki birliği bozamayacaktır" diye konuştu.
‘BAZILARI BİLİNÇLİ OLARAK ÇELİŞKİ YARATMAYA ÇALIŞIYOR’
Bazı Arap yayın organlarının Kerkük kentinde çelişki ve karışıklık yaratmak istediğini fakat kentlerinde herhangi bir karışıklığa izin vermeyeceklerini ifade eden Kerim, şunları söyledi: "Irak parlamentosundaki bazı parlamenterler Kerkük’te yürüttüğüm çalışmalara karşı imza toplamak istiyorlar fakat söz konusu bu parlamenterlerin kendileri daha önce yolsuzluk ve hırsızlıkla anılıyordu. Bu parlamenterler başka bir ülkede olsaydı, bırakalım parlamenter olmayı, oy kullanma hakları dahi olmazdı. "
DİYARBAKIR’DAN TEPKİ
Bu arada Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin bayrağının Kerkük’e asılmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tehdit içerikli açıklamalar yapmasına Diyarbakır’daki Kürt partilerinden de tepki geldi. Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur), Türkiye Kürdistanı Demokrat Partisi (PDK-T) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Kerkük’e yönelik tepkileri eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve AKP hükümetini Irak Kürdistan Bölgesi bayrağına karşı saygılı olma çağrısı yaptı.