Kıbrıs, AB'ye resmi çağrı yaptı: 'Suriye'deki güvenli bölgeleri yeniden değerlendirin'
Artı Gerçek - Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne, Suriyeli göçmenlerin nihayetinde ülkelerine geri gönderilebilmesi için Suriye'nin hangi bölgelerinin güvenli ve silahlı çatışmalardan arındırılmış olarak ilan edilebileceğini yeniden değerlendirme çağrısında bulunduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou Temmuz ayında AB'li mevkidaşlarının İspanya'da düzenlediği gayrı resmi toplantıda konuyu gündeme getirmişti. İçişleri Bakanlığı Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, başka hiçbir AB ülkesinin Suriye'deki güvenli bölgelerin yeniden değerlendirilmesi konusunda resmi bir pozisyon almadığını söyledi. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, AB'nin öncelikle Suriye'deki veya ülkenin bazı kısımlarındaki koşulların, Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmelerini sağlayacak kadar değişip değişmediğini yeniden incelemesini öneriyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti yeniden değerlendirme teklifinde öne çıkıyor çünkü bölgeye yakınlığını adayı artık Suriyeli göçmenler için öncelikli bir varış noktası haline getirdiğini söylüyor. Savaşın yıktığı Suriye, son 12 yıldır, "ayrım gözetmeyen şiddetin" vatandaşlarının güvenliği için gerçek bir risk oluşturduğu güvensiz bir ülke olarak tanımlanıyor. Bu tehdit onları üçüncü ülkelerde yaşama ve çalışma olanağı sağlayan uluslararası koruma statüsüne uygun hale getiriyor.
ADAYA BU YIL SIĞINMA BAŞVURUSU YAPANLARIN YÜZDE 40'I SURİYELİ
Kıbrıs İçişleri Bakanlığı'na göre böylece ilan edilen güvenli bölgelerden gelen Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmesinin başlatılmasının önü açılabilir. 2023 yılında Ağustos ayı sonuna kadar adanın güney kesiminde yer alan Kıbrıs Cumhuriyeti'ne sığınma başvurusunda bulunan 7 bin 369 göçmenin yüzde 40'ı Suriyeli. Türkiye'nın tanımadığı ancak uluslararası alanda tanınan güney kesiminde yaklaşık bir milyon kişi. İçişleri Bakanlığı göçmenlerin artık nüfusunun yüzde 6'sını oluşturduğunu söylüyor; bu oran, diğer AB üyesi ülkelerin ortalamasından çok daha yüksek.
SURİYE'NİN 13 BÖLGESİNDEN BİRİNDE 'GERÇEK RİSK YOK'
Avrupa Birliği İltica Ajansı, Suriye'nin 13 bölgesinden yalnızca biri olan Tartus'ta siviller için "gerçek bir risk" bulunmadığını söylüyor. Lazkiye, Şam, Humus ve Kuneytra bölgelerinde ise şiddet "yüksek düzeyde" değil. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, şu anda "mültecilerin Suriye'ye dönüşünü teşvik etmediğini" belirterek, mültecilerin "kendi seçtikleri bir zamanda" anavatanlarına dönme hakkına sahip olduklarını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)